Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Majd holnap lerajzolom .....

000000000

Vákum a teljes kamrában van. Tehát röviden összefoglalom az elvet:
1, beteszem a kamrába a formár, és beleöntöm a pohárba a gyantát
2 elzárom azt a csapot ami a kamra előlapján van ( alégköri nyomástól zárom el a kamra belsejét)
3 kinyitom az elővákumkamrából jövő csapokat ( elővákum azért kell, hogy nem 0-ról kezdjen szívmni a szivattyú, hanem gyorsan érjen el egy -06, -07 körüli értéket, a gyanta fazékideje csak kb 60 sec- sietni kell)
4 megvárom a kamrában hogy legyen kb -08 a nyomás, beleöntöm a pohárból a gyabntakeveréket a tölcsérbe
5 várok kb -095, -098 körüli értékig, és kikapcsolom a vákumgépet
6 NAGYON LASSAN elkezdem beengedni a légköri nyomást a kamrában, és mivel a formaszekrényben nagyobb a vákum mint a bejövő és egyre emelkedő nyomás, az  a gyantát a tölcséren keresztül belepréseli a formába.
7 -04 körül amikor már nem megy számottevően lejjeb a gyanta szintje a tölcsérben kinyitom tökig acsapot, és leveszem a fedelét a kamrának.

Kb ennyi a történet röviden

43pbwjg8s

Nem merem elindítani!  
Nem látok belőle semmit!
Csak egy halom madzagot.
Félek hogy agyonbasz ha bedugom.
Na ennyi mára.
Holnapra kimegy belőlem a gőz.
De most nuku elektronika egy ideig.
Megyek tovább "barmolni" a mechanikát.

43pbwjg8s

Igy már értem.
Egyszerű de nagyszerű.
A nöekvő kamranyomás lesz ami bepaszírozza a cuccot a formatérbe ami éppen a cucc által van leszigetelve.
Köszönöm!

4um5b65d

Ha ekkora vákuum van akkor mégis az O gyűrű kell a simmering nem fogja bírni. Na mentem aludni.

000000000

Na most kezdem kapizsgálni ( bennem van a hiba).
A rajzot feltennéd ide?

s7manbs8

Ne hülyülj, most nagyon jó kedvem van tényleg, ha bármiben segíthetek csak szóljál, írjál, attól meg ne féljél, bedugni, olyan az , mint a szűz lányok , kicsit félni kell tőlük, de jobb ha hirtelen bedugod, mint ha rosszakodsz vele. Na jó, holnap is lesz nap, frissült erővel. Elmondanám, az többet tud, mint amit látni lehet sok helyen..., bárhogy is néz ki, főleg, ha már ott tároltad egy fél évig valami poros kamrában.

000000000

Köszi jó éjt. holnap várom az infót, előre is köszi.

000000000

A lényeg kb, ez, még egy lényeges dolog van, hogy a formaszekrényt ( benne e gumiformával) mindenfelől jól el kell zárni a kinti nyomástól, és csak a tölcsérnek a nyílása marad szabadon. Ezt a formaszekrény fedelének a lecsavarozásával, vagy egyszerűen szigszalaggal lehet megtenni( szigszalaggal akor, ha lusta vagyok megcsinálni a csavaros módszert.)

000000000

Köszi a válaszokat, a holnapi viszontírásra.

Szalai György

Nem biztos hogy értem, minek annyi irányú mozgathatóság.
A golyóscsap megoldástól eltekintenék.
A pohár fix helyen van, a tölcsér is, az egész belső tér is eléggé szűk.
Szerintem, ha egy tengely mentén tologatható a pohár és a tengelyen elfordítható is, akkor meg van oldva a feladat. Még ha több, egy sorban lévő tölcsérbe kell is töltögetni.
Minek a harmadik szabadságfok?

Ha elég tologatni és fordítgatni, akkor szerintem a hosszú távú tökéletes megoldás az átmenő dugattyúrudas pneumatika munkahenger.

Egyik rúdvég bent a pohárral, másik rúdvég kint a kezedben. Tologatható, billenthető.
Ha a vákuum, zavaróan húzná befelé a rudat, ellennyomással kompenzálhatod is.

000000000

Sajos annak idején én is ebbe az irányba indultam-zsákutca lett.  
Az oldalirányu mozgathatóságra a pohár és a tölcsér egymáshoz képest függőlegestől eltérő pozíciója miatt van szükség. Tapasztalataim alpján egyébként nem szűk a belső tér, ha tudnám még szűkebbre venném a gyantaöntéshez, de mivel ebbe készítem a formákat is, kell a hely. A képeken látható "+gumifal", éppen emiatt van berakva , minél kisebb a levegővel töltött tér- annál hamarabb érem el a kívánt végvákumot.
A golyóscsap megoldásnak szerinted mi a hátránya?

D.Laci

Kicsit tul bonyolitjátok ezt a vákumozást...
A tötcsérre kel egy csap. Csap zárva cucc beleönt. Kamra lezárva, kivákumozás, és csak egy forgó kar kell amivel kinyitod a csapot.
De akár elektronikusan is megoldható.

43pbwjg8s

Egyetértek.
Csupán az esetleges végletek miatt mondtam a több tengelyt.
Gyakorlatilag felesleges annyi.
De elektronikusan bártan forgatható egy pohár.
2500 Ft egy RC szervó (Towerpro5010).  
A vezérlése végletekig egyszerű egy ATMEGA procival. (ARDUINO 5000Ft, egyéb más) és még nagyon érteni sem kell hozzá.

43pbwjg8s

De még a vezérlés is túlzás.
Akár sima kapcsolókkal egy DC motor.