Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Nem kell elfelejteni, de néhány dolgot meg kell tanulni, és némi felszerelés szükséges hozzá. A profi hőkezelés egy külön tudomány. A legnagyobb gond az amatőröknél, hogy többnyire nem tudják az anyag pontos összetételét. A hőkezelés pontos menetrendje viszont ettől függ.
A jó minőségű hőkezeléshez kell egy hőfokszabályozható kis kemence. Aztán a konkrét hőkezeléstől függően különböző egyéb anyagok, edzősó, stb. Szóval otthonra nem könnyen megoldható. Az otthoni hőkezelés csak olyan lesz mint a hobby CNC az igazihoz képest.

svejk

Jó kis oldal, bár még 1-2 menüpont nem elérhető.
Arra az edzőfóliára kíváncsi lennék élőben, szerintem másra is jó lehetne...

000000000

„Az otthoni hőkezelés csak olyan lesz mint a hobby CNC az igazihoz képest.”

Pontosan ez a helyzet.

Az van a köztudatban, hogy felmelegítjük a vasat. Utána vízbe dobjuk, oszt’ jó napot.
Semmi nem ilyen egyszerű.
Ha az edzés kemencében történik, még ott a visszaeresztés kérdése is.
Tényleg egy külön tudomány a hőkezelés IS.
Én is szándékosan hőkezelést írtam.

7vpav5d32

Gondolom frissítés alatt van. Pár éve letöltöttem rengeteg anyagnak a pdf-jét, de most azok nincsenek fent. Nagyon készségesek telefonon is. Tanácsot adnak, anyagot javasolnak, megmunkálási ötletet adnak.

000000000

Azért a középkorban is egeszen jól megoldották a dolgot, a katana készitésről nem is beszélve.

HJózsi

Én is teszek egy próbát náluk a K 720-assal :
http://cnctar.hobbycnc.hu/HJozsi/BF20/K%20720_004.JPG" border=0>

Csak még azt nem tudom mit csináljak belőle ? [#nyes]

Átmérő 45mm ( 45,8mm a nyersméret ) bruttó 1000Ft/kg ... Ezt nem náluk hőkezelik, de megmondják hova kell vinni.

000000000

Gondolom, hogy meg.
Még, ha voltak is nehézségeik. Mert, kénytelenek voltak lámpánál nézni a CNC-jük monitorát. [#vigyor2]

Páran céloztunk rá, hogy a hőkezelés sem egy olyan terület, aminek hirtelen felindulásból nekiesik az ember és már megy is a dolog.
Elég öreg vagyok már, annyira azért nem, hogy személyes tapasztalataim legyenek a középkorról.
Ezért, csak tippelni tudok, hogy valamilyen képzés már akkor is volt.
Azt sem tartom kizártnak, hogy nem különböző lélektani határokhoz kötötték volna az acél edzhetőségét. Már csak azért sem, mert a határ nem szándék kérdése. Hanem ténykérdés.
Ami náluk egyszerűsíthette a dolgot, hogy ők szén nélkül „nem tudtak közeledni” a vashoz.
Nem vagyok igazán vasipari szakember, de szerintem nagyon szénszegény vasat nehezen tudtak összehozni.
Így nem is derült fény számukra, hogy egy bizonyos széntartalom alatt elektromos ívvel nem hegeszthető pl. a lópatkó.

7vpav5d32

A sok mérést pótolta a hatalmas tapasztalat.  
Nem hiszem, hogy a Kölber fivéreknek rengeteg eszközük volt az anyagok bevizsgálására mégis világhírű kocsikat építettek. Egy tapasztalt kovács a szikra szinéből 20-30 fokos pontossággal megmondja a hőmérsékletet és az anyag minőséget. Persze nem találkoztak K120-as anyaggal, de talán így még jobban kell tisztelnünk a szaktudásukat. Tudtak rugót is csinálni meg vésőket is meg menetmetszőt is meg mindent ami kellett "akkor".
 Az átkosban azért nem volt a magyar acél versenyképes mert az ötvözés csak ugy ment, hogy "Józsi bácsi dobjon majd abból bele egy lapáttal a másikból meg kettővel" persze néha csak féllapát volt néha meg összekeverte az öreg.

knifemaster

Akkor ezért volt sz@r a svédacél is :)
Mert annak a bugáit is itthon gyártották.

svejk

Köszi, értem én..
Valóban ott akkor egy helytelen fogalmat használtam, de inkább az egy-két, meglehet bugyuta kérdésemra adtál volna választ, vagy öszefoglaltad volna a Te álláspontodat, a tudást, mint hogy ezen lovagolsz.

De ha már középkor és lelektan, akkor Ők nagyon is lelki dolgokkal is próbálták a saját munkájukat tökéletesíteni.
Állítólag a harangöntök a több hónapos előkészület után még a mai napig is imádkoznak az öntés előtt. Hogy ez segít-e nekik azt csak Ők maguk tudják...

Az oknál fogva hogy ne kezdődjön megint..
megpróbálok tartózkodni a veled való vitáktól, de egyúttal szeretnélek megkérni, hogy a hatvani találkozón szakíts rám pár percet és beszéljük meg ezt az egymás közti tüskés viszonyt, szerintem a fórum és mindkettőnk hasznára fog válni.

000000000

Szerintem, nem kell mindent úgy mellre szívni.
Ne ellened való támadásnak vedd!
Az ittlévők közül általános lehet, hogy nem tiszta a hőkezelés kérdése.
Az összefoglalód, amire reagáltam, hát az hajmeresztő volt.
Elképzelhető, hogy a mondandómat tálalhattam volna barátságosabban is.
Bocs’!

svejk

Igazad van, csak sokszor hamarabb írok mint gondolkodom :(
Bár mint kismoderátori joggal törölhettem volna de az sem lenne etikus, ha már egyszer valaki elolvasta...
Igen  vannak hajmeresztő dolgaim, sajnos mindenbe próbálok belekapni, de igazából semelyik területnek sem tudok a mestere lenni, csak amolyan Mek-Elek.
De az is igaz a fórumra hogy sokszor csak a vérlázító dolgokkal lehet az igazi szakikból kihúzni a tudást :)
Persze ott nem arról volt szó.
Úgy hogy én is bocss-ot kérek! :)
De a találkozón ettől függetlenül jó lenne megismerkedni személyesen...

000000000

„mindenbe próbálok belekapni, de igazából semelyik területnek sem tudok a mestere lenni, csak amolyan Mek-Elek. „

Ha ez, - mint esetedben is - önkritikával párosul, akkor ennél nagyobb ajándék nem kellhet a természettől.
Lényegében ettől megy előre a világ.

Köszi az invitálást a találkozóra, de nincsen rá lehetőségem.
Az egészségem nem igazán engedi. Még megbeszélt időpontot sem tudok tartani a mindennapjaimban.
Bocs’ hogy gondjaimmal terheltem a fórumot.

43pbwjg8s

Na csak idefordulok inkább előbb.
Ti ugyis csak hasznos tanácsokat tudtok adni.

Adva van a lehetőség:
Egy 250x250x100-as méretű alu öntvény gépváz öntését ajánlották fel nekem.

Egyszerűsítsünk:
Ismét mondom: Én közben dolgozok a terveken, de a javaslatokból csakis tanulhatok, és tuti ugyis lesz olyan amire magamtól nem figyelnék oda. Ti biztos figyelmeztettek az ötleteitek által, hog yfigyeljek és ogndoljak át mindent (amit lehet persze)

Ki milyen kivitelt öntetne?
rajzok/képek/linkek, minden hasznos lehet.

Előre is köszönöm ha segítetek!

43pbwjg8s

Még egy infó:

Az alak lehet akármilyen extrém is, csak önhető legyen. Azt persze majd én már kigondolom hogy hogyan, ha nem lehetne megoldani úgyis szólok.