Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Ebben „semmi érdekes”.
Ipari gépeken is használják. No meg, kézenfekvő.

svejk

Nincs baj vele, csak annyi hogy a nyomcsapágy alapban csak egyik irányba terhelhető, de arra nagyon. Persze vannak szimmetrikus felépítésűek de azok beállítása még bonyolultabb mint a ferdéké.  Csak nagyon nagy átm. 40-50mm feletti orsóknál használatos.
Bonyolultabb a csapágyházkiképzés is és  nagyobb a helyszükséglete is.
A fordulatszám is korlátozott.

Én még  kisebb golyósorsóknál szinte kizárólag a ferdehatásvonalúak valamely vállfajával találkoztam, a túlvégen uszócsapágyazással.

000000000

Szia Laslie!
Én kúpgörgőset használok előfeszítve m12X1-es anyákkal és tökéletesen működik, meg vagyok vele elégedve. Olvass vissza a #4763-ba és meglátod, hogy mely megoldások között kellett választani.Szerintem a legkézenfekvőbb a ferdehatásvonalú volt a listáról.

000000000

Szerintem elég az egyik oldalon a csapágy.

keri

Nem ragaszkodom a listához ha van jó ötletetek.
Azok csak az általam felderített lehetőségek.

Kúp görgősön én is gondolkodtam de emlékeim szerint azok sem olcsók és a gördülési ellenállásuk is nagy...viszont cserébe jobban terhelhetők és elvileg pontosabbak.

keri

Nézegettem a FAG katalógusban a csapágy árakat.
Sajnos akármelyik megoldást is nézem a hozzá való csapágyak árai kb. megegyeznek.
Az axiálcsapágyas pedig még drágább is.
Majd még megkérdezem csapágyboltban is, de ha ilyen árak vannak akkor megéri megvenni az orsócsapágyakat.

3k74cecek

Szerintem egy hobby gépen még egyszerűbb az orsó két végén egy-egy sima mélyhornyú csapágy, olyan beépitéssel, hogy az orsót húzásra lehessen előfeszíteni.
Ennek persze előfeltétele hogy a váz legyen elég erős. Továbbá az alkalmazott csapágy bírja a fellépő tengelyirányú terhelést. Ez csak méretezés kérdése.

3k74cecek

Nem tudom milyen gépet csinálsz, de szerintem teljesen felesleges ilyen márkás csapágyat használni. Vannak annál sokkal olcsóbb de egyáltalán nem annyival rosszabb csapágyak.
Egy Alu vázú gépnél nem a csapágyak lesznek a pontosságot korlátozó elemek.

43pbwjg8s

De ha már bátor voltam és kezdő dobozolásomat fel mertem rakni akkor ezt is felteszem és tanácsot kérek.
nem most hanem az előtte lévő hétvégén kimentem és jobb híjján ugy döntöttem megpróbálok megtanulni hegyeszteni (nem egy alkalom kell hozzá tudom, nem is kettő).
Koncepció nélkül kezdtem hozzá, csak rakosgattam az elemeket valahogy és a hegesztésre koncentráltam először, majd, hogi ymár megvolt egy pár darab azért mégis legalább alakilag próbáltam valami hasznos, később használhatót készíteni.  
Ez lett belőle:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elsoheggesztes/Hegeszt_3.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elsoheggesztes/Hegeszt_4.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/elsoheggesztes/Hegeszt_5.jpg" border=0>

Az alapot adó keret két eleméről még nem volt akkor időm levágni a kilógó részeket.
Aztán.,...
Aztán rájöttem, hibát követtem el.
Nem kellett volna az alapot és a tornyot összehegeszteni még.
Azt hiszem valahogy szétoperálom Őket.
Az a gondolatom támadt, hogy a vezető sínek helyére előbb egy-egy acéllemezt (5-10mm vastag) hegesztek majd fel. Az első lépésként az egész alapot megfogom.  
Van egy asztali köszörűm, valamint több komolyabb, potos szánom.
A kettőt kombinálva csinálok egy kézi mozgatású síkköszörű féleséget.
Mereven összefogom az alapot és a "síkköszörűt" (persze a lehetpőségekhez képest pontosan beállítva) és a köszörűvel lehúzom (nem két pillanat lesz az sem) egyszerre a két acéllapot.
Persze figyelnem kell majd a kökopásra rendesen!
HA ez megvan, az egyikre felfogatom az egyik lineáris sinemet, majd ráteszem a kocsit. Ezen a kocsin rögzítek majd egy merev szerkezetet aminek a végén valamilyen jelölő eszközzel be tudom lőni a másik acéllapon a pontos párhuzamos helyet a másik sinnek.
Ha ezzel megvagyok felfúrom és felteszem a másik sínt, szintén kocsikkal együtt.
Ekkor kellene összehegeszteni az asztal alapot és a tornyokat.
Az Y helyére szintén felhegyesztenék két  acéllemez csíkot.
Ekkor kellene egy pontosan, az asztal síneire merőlegesen mozgatható azokra fogott kocsira felfogni a köszörűt. Szintén felhúzás következne.
Ezzel már akár használható dologgá avanzsálhatna ez a próbahegesztett darab.

Kérném a véleményeteket arról, hogy ez így kivitelezhetőnek tűnik-e, ha valahol hibalehetőség, vagy jobb ötlet lenne azt is szívesen fogadom.

keri

Néhány óra gyakorlás elég az elfogadható hegesztéshez. Viszont én nem a gépvázon tanultam hegeszteni, hanem hulladék vasak össze hegesztgetésével. Így kevesebb a pocsékba ment anyag.

Másik: Én általában megtervezem a gépet amit építek. Még ha szabad kézzel skiccelve is, de általában CAD-el 3Dben. Így már a virtuális térben is kiderülhet pár tervezési hiba és a gép kinézete garantáltan jó lesz. A lényeg, hogy amikor neki állok építeni, akkor már tudom mit kell csinálni. Ez is arra jó hogy kevesebb legyen a selejt. Nem utolsó sorban pedig kevesebb beépített hiba lesz benne.
Az egész lakásomat és szinte az összes bútoromat így csináltam, nem is volt túl sok gond, de azért így is előfordultak apró bakik.

Ha valami nagyon komplex, mint pl. a CNC szoktam prototípust építeni, de azt jóval olcsóbb anyagokból. Jelen esetben bútorsínes, és forgácslapos gépet építettem ebből a célból, ami ugyan semmire sem jó a tesztábrák rajzolásán és fakockák síkolásán kívül, de rengeteget tanultam vele és tapasztalatot szereztem a CNC érzékeny pontjairól és lehetséges hibáiról.

A precíz összerakásra irányuló kísérleted majdnem jó.

A síkolási eljárásod irtó macerás, de akár működhet is. A lényege hogy többször kell végigmenni a felületen nagyon kicsi lépésekben. A kő kopás okozta hiba a lépcsők méretéhez aránylik. Ha 0,01mm lépésben köszörülöd akkor a hiba ennél nem lehet nagyobb. Persze a nagyoláshoz lehet nagyobb lépéseket használni.
Azonban, szerintem jobban jársz ha elviszed egy síkköszörűshöz. Garantált eredmény és nincs macera. Nem dolgoznak drágán.

A párhuzamos sín felrakása így nem jó. Akármilyen precízen is jelölsz, ne számíts rá hogy elég pontos lesz.
Amit én tervezek alkalmazni:
Simán mérd ki precízen a sínek helyét, de hagyjál egy kis játékot nekik. Általában elegendő annyi amennyit a furatok engednek elmozdulást. Egyik sín rögzít másik lazán felcsavarozva. 2 kocsi fentvan, közéjük teszel egy megfelelő méretű vasat és összeszorítod a kettőt. Ha ezt végighúzod a sín mentén a második sín beigazodik az elsőhöz és a szükséges mértékben párhuzamos lesz. Persze kell vele szöszölni, mert a lehúzás közben is elmászhat, de ha a két egymáshoz rögzített kocsival nem szorul meg a rendszer, akkor elég párhuzamos. A mozgató orsó beállítása ugyan így történik.

A tornyot pedig ne hegesszed síkolás után, mert a hegesztés deformációt visz bele a vázba és akkor máris mehet kukába a síkolás. Szerintem a tornyot külön síkoltasd majd csavarozással rögzítsed. Ennek van egy olyan előnye is, hogy be tudod állítani a merőlegest. Viszont azt ne a képen látható derékszöggel tedd, mert az pontatlan lesz.

A derékszöget még nem tudom hogy fogom pontosan beállítani, de az Y tengelyt az alaplap síkolt felületéhez igazítom magasságban az etalon vassal. A derékszögességét kénytelen vagyok elhinni valami precíz derékszögnek, a dőlését pedig majd a maró motorba fogott kurblivas módszerrel finomítom.

43pbwjg8s

Szia!
Köszönöm a tippeket!
Ez a véletlen készült váz tényleg csak a hegesztés gyakorlására jó már.
Több mindent eltoltam, már az elején.
Viszont az egész anyag kb 500Ft-omban volt és szerencsére van még.
Sokat tanultam viszont rajta.  
Én már ilyen vagyok.... A magam kérén tanulok csak. De ez legalább tuti bevésődik! :)

43pbwjg8s

Még egy:
Nem véletlen a próbálgatás! MErt ez tényleg csak az. Tudom, hülyeségnek tűnik, de ahogy lentebb ítram ezen tanulom meg az alapdolgokat.
Valódi gépet mindenképpen gondosan terveznék.
Csak kell a tapasztalat!  

Ezt már igaz irtam valahol, de tudni kell, hogy van felajánlásom arra, hogy ha megtervezek egy öntött alu vázat, akkor azt ingyen kiöntik nekem és megmunkálják. Azonban ez nem olyan dolog amit bármikor kérhetek, igy nem akarom semmiképpen hogy nagy hibát vétsek a tervezésben.
Ugyhogy inkább görcsölök előbb akár egy fél vagy egy évet is.

ORCA17

A derékszög használatával kapcsolatban - esetleg ötletadónak ajánlom:  
http://www.orca17portal.hu/prezent/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?157.last" TARGET=_fnew>ITT és a javításáról is találsz néhány gondolatot

http://www.orca17portal.hu/prezent/e107_files/public/1244028202_1_FT0_vinkli.jpg" border=0>
... egy olyan világban, ahol bármi lehetsz, légy kedves!

43pbwjg8s

Köszönöm ORCA!
Csak ne sajnáljatok semmilyen infót, még ha bagatellnek tűnik is.
Ha csak egy kettő olyan ami újat mond, már megérte!

4um5b65d

Ez a derékszög vizsgálat nem semmi.....
Dobtam egy hátast.....
[#falbav][#fejvakaras]