Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

keri

Had kérdezzek még ezekkel a számításokkal.
A belinkelt másodrendű nyomaték számításoknál a téglalap keresztmetszetű rúd képlete egyszer 3-al a második képletnél 12-vel van osztva.
Mi a különbség?

Másik. A keresztmetszeteknél van a b és h méretek amiből csak a h-t emeli köbre, vagyis ezt kell a lehajlás irányának venni?
Mert ugye egy lapos vasnak nem mindegy hogy az éle vagy a lapja irányába hajtom....végül is logikus de nem vagyok biztos magamban, túl sok az ismeretlen tényező számomra.

Azt már megtaláltam hogy lehet komplex keresztmetszetek lehajlását számolni.

000000000

Új nap új varáció. Az eddigiek alapján és átnézve pár isel http://www.t2cnc.hu/downloads/LF7.pdf" TARGET=_fnew>megoldást

Átterveztem hasított csapágyasra az y tengelyt és a várható erő irányával ellentétesen megtámasztottam a tengelyt. Az anyag nekem elsőre is egyértelmű volt. Acél. A súly nem számit, de a merevség és az ár igen.

A tervezés metódus érdekes, de én inkább jobban szeretek előre kiszámitani mindent, mint próbálkozni.

http://kepfeltoltes.hu/090605/new_age7_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

A profiloknál katalogus adat az I értéke.

Illetve számolni is lehet természetesen a geometriai adatokból...(szilárdságtan, hajlítás a kulcsszavak)

Az E pedig az adott anyag katalógus adata.

De a képletet nézve az E-ben ha tévedsz 10-20%-ot az nem annyira vészes.

Ami vészes az a szabad hossz!
Mert annak a köbe játszik...

Nomeg az I érték ami sokat számit.
Körnél pl. az átmérő 4 hatványa játszik
az I esetén, azaz a dupla átmérő 16X "erősebb" lesz lehajlásrsa.

000000000

Még egy nézet.

http://kepfeltoltes.hu/090605/new_age8_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

Ez esetben a földön állva a saját testsúlyát használta ellenerőnek ...vélhetően...

Így nem tartom akkora túlzásnak a 600 N-t.

000000000

Igen a hajlitás iránytól függ a tégllap I-je.
Lapjára könnyebb mint élére, ezt mutatja a képlet is...

ywathzay

még egy-két nap, egy-két tartó, és eljutsz a "hagyományos" elrendezéshez. Már nem sok van hátra [#circling]

keri

És hol lehet ilyen katalógushoz jutni ami tartalmazza az I értékét a profiloknak?

Elektronika terén otthonosan mozgok, ott elég könnyen hozzáférhetőek a részletes adatlapok minden alkatrészre, de a szerkezeti anyagok gyártói vagy féltik nagyon ezt az infót, vagy én nem tudom melyik polcon keressem.

Végül is ha az I adat hozzáférhető lenne, akkor az általad írt képlettel már mindent ki tudok számolni, amire szükségem van.

000000000

Szabványok tartalmazzák. Nekem van papíros táblázatom, mondd milyen profilról van szó, hátha benne van...
De többet nemigen fogok tudni segíteni, épphogy leszigorlatoztam mechanikából. :-)

keri

Alu téglalap profilok érdekelnek
50*50*3
100*50*3
illetve
60*40*5-ös U profil

Az anyag modulusát 65000-re vettem mint ötvözött alu

Ránézésre ezek voltak alkalmasak céljaimra, a közeli alumíniumos kínálatából.

000000000

Jahogyalu... Bocsánat, nekem vasas tábláim vannak. Aluból I,C,T,L Profil van. Közelíthetjük az U-t egy 60x30x5 C-vel. Ix=28,4 Iy=4,38 [x10^4mm^4]
Sajnos ennyit találtam, elnézést. Talán http://www.blecha.at" TARGET=_fnew>ŐK tudnak segíteni...

ywathzay

Azt a táblázatot meg tudnád valahogy jeleníteni? Csakhogy ne kelljen kérdezni, ez sokaknak jól jöhet, többek között nekem is.

000000000

[#hehe] Nem hiszem. Ez már elgé stabil így. De legalább rájöttem miért olyan amilyen a bevált kostrukció. A csapágyak 2T-ás terhelést bírnak és 4 van belőlük. Az alátámasztással pedig jóformán nem is hajlanak. A z tengelyt fogom még áttervezni, úgy, hogy a 3. lineáris vezetéket kiváltom egy u profillal ami megtámasztja a maradék két tengelyt.

Viszont azon érdemes elgondolkozn, hogy a bográcsfüles verzió azért alakult ki, mert gyenge anyakból, neadjsten butorlapból, menetes szárral készültek a korai hobby cnc-k és ahhoz ez a felállas az ideális. De amikor már golyós orsó van meg profi lineáris vezeték beépítve talán ideje továbblépni.

000000000

keri

Majd rájösz saját pénzeden :)
Én most kínlódok azzal, hogy gyakorlatilag a 100mm-es tömör acéllap ami elég merev egy 1Nm-es motor és 5mm-es orsóhoz.
Vagy ha aluval akarom ugyan ezt, akkor 200*200-as több profilból összefogott váz kellene ami röhejes ha azt nézzük 300mm-es a munkatér amit át akarok fogni.