Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Az csak egy primitív , 5 perces móricka rajz , csak az elvet akarta vázolni , másra nem jkó !

000000000

kellene.. de inkább futok még pár kört, uj infok után. pl:

Az már kiderült, hogy működik az ötlet, de... Ha azt vesszuk, hogy a z tengelynek merevnek kell lennie és a forgato ami a fortuna-t mozgatja is elég súlyos. Vajon nem lenne-e jobb egy fix elrendezés... Vagy az előzőleg leirt T forma, ott legalább a z oszlopának tömege kiesik a mozgató körből...

Azt kideritettem, hogy a maraskor fellépő erő olyan 170..300N lehet aluminumnál.. szóval ez alapján már leht számolgatni...

000000000

Jaja. Egy dologra jó de arra nagyon. Meglátszanak a térbeli hibák. Ha papirra skiccelsz azok elkerűlhetetlenek.

Ugyanakkor a program ismeri az iso meg ansi szabvanyü profilokat, skf csapágyakat, csavarokat,stb. És bővithető.  Az elemek cserélhetök egy gombnyomásra. Tehát ha van egy jó formaterv akkor meg lehet nézni többféle szerkezeti elemmel és azokat méretezni is lehet mechanikai igénybevétrelre (csak nem jöttm még rá hogyan). És végül 2d rajzot is csinál a 3d verzióból. Szóval ez olyan lego-rapid development.

0gbwyh99

000000000

keri

Megjöttek a ferde hatásvonalú csapágyaim.
ZKL és 2200HUF/db volt.
Vettem alu zárt profilt is a gépvázhoz.
80*80*3-as, jó lett volna 4-es anyagból de 3-asnál vastagabb nem volt. Elég bumszli lesz a váz, de számítások szerint elég merev és könnyű.

000000000

Nézegettem a különbözö görgős lineéris vezetékeket. Valamilyen acéltengely alu profilba ágyazva és azon egy négy kerekű kocsi. És tegyük hozzá rohadt drágán. Nekem a görgő is elég lenne, gondolom kopik és ezért árulják külön is... van valakinek beszerzési forrása hozza?

Láttam már 120fokban fogatott 3 mezei csapágyas, vagy szögvason ugyanez megoldást de valami komolyabbat szeretnék.

0gbwyh99

V-groove csapágynak hívják , de van ami nem V hanem félkör alakú . A külseje ugyan olyan kemény anyag mint a standard csapágynak , lehet hozzá venni felfogó csavarokat is . A csavarok vannak egyenes és ekcenteres kivitelben , a kocsira 2 síma és 2 ekcentereset szokás tenni a finom beállítás végett !  
V alakút http://www.isel.hu/" TARGET=_fnew>ITT lehet venni ,  
Félkör alakút pedig http://www.tech-con.hu/gepepites.html" TARGET=_fnew>ITT (az "item" termékek közt keresd!) .  
Mind a két fajtábol 2 nagyságot láttam ! [#wave]

0gbwyh99

Ja , és nem óccsó jám !! [#ejnye1][#shakehead][#rinya]

0gbwyh99

És még azt is elfelejtettem mondani hogy sehol , eggyik csapágy gyártónál sem találtam olyat [#shakehead] . Gondolom azért is vesztegetik ezek annyiért mert szabad kereskedelemben nem lehet (legalábis én nem bírtam) beszerezni !

D.Laci

Gondolom csak szivatni jársz ide a jónépet... ??? :) :(

4um5b65d

Tolókapuhoz én is ilyet szoktam csinálni és tök jól bevált.....
Tehát életképes.....
:)

keri

Ne bántsad, lelkes kezdő világmegváltó ötletekkel...én is így kezdtem...sőt még mindig vannak ilyesmi ötleteim, de mindig rájövök utólag hogy hülyeség :D

Amúgy mégis mennyibe kerül ez a görgős kocsi meg a hozzávaló sín? Csak mert 10ezerért már rendes precíz golyós kocsit is lehet kapni HiWinből. Egy ilyen túlkomplikált kocsi túl sok hibát tud bevinni szerintem, ami rendben van ha elég olcsó és nincs szükségünk túl erős precíz szerkezetre, de ha már ez is drága akkor ki az aki használja?

D.Laci

Nem az a bajom hogy nem életképes, hanem az, hogy miként és mire akarja használni.
Ugyanis alut és vasat akar megmunkálni viszonylag kisméretű gépen. Na, mármost ezzel a görgővel szerintem normálisan alut se lehet megmunkálni, nem hogy vasat. A ⊘80mm –es görgő ~1500ft az egy kocsi ~6000 Ft -bol jön ki abból úgy csak 15mm HIWIN jön, ki de még az is jobb. a méretéről nem is beszélve, egy kis szörnyszülött lenne a végeredmény. Egy nagy router vagy plazma esetleg lézervágó esetén működhet, de ott is meg kell nézni milyen profillal készült a görgő és milyen sínt alkalmaz.