Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

keri

Elkezdtem összerakni a gépemet.
Az X tengelyt raktam rá 80*80-as sima húzott alu profilra.

Az egyiket kézi fúróval, nikkelezett szemmértékkel fúrtam ki a sín lukain keresztül
Csodálatos lett és elég pontos furathelyekkel, mert elég jól lehet trimmelni a sínt fellazított csavarokkal, de a másikat szerettem volna ha pontosabb.

A másik sínt a munkahelyemen, egy nagyon masszív és kottyanás mentes állványos fúróval és gépsatuba befogva csináltam. A jelölés és pontozás elég pontos volt, de a fúró hegyét elhúzta az anyag és alig maradt igazítási lehetőség a nem pontos furatok miatt.

Azt hiszem a jövőben jobban fogok bízni a saját kezemben és a szemmértékemben...vagy merevebb fúrót kell találni.

Mindegy a végeredmény azért jó lett. Be tudtam állítani tökéletesen párhuzamosra.

A profil síkolását viszont nem úszom meg.
A síneket egymásra rakva egyből kijött hogy nem tökéletesen egyenes a mezei profil.
Persze nem vészes, 0,01-0,02mm körüli egyenetlenség lehet hosszirányba, a vezetéket minden feszegetés nélkül rá tudtam húzni, gyakorlatilag kézzel megfogva görbülnek ennyit, pedig elég merev a 25-ös sín, de azért bánja a szememet hogy van fényrés, és nem egyenletes.

A profik szokták itt mondani, hogy "kióráztam"
Ez pontosan mit tesz? Mérő órám van, eredeti keletnémet, Trabant gyújtáshoz :)
De el nem tudom képzelni hogy tudom megmérni az egyenetlenséget, ha a mérni kívánt görbe felület a leg simább ami a rendelkezésemre áll.

Ez már csak azért is lenne érdekes, hogy síkolás után is tudjam ellenőrizni.

0gbwyh99

Szia!
A kérdésedre rövid válasz : a többi gépeken vagy kisemelkedésű orsót tettek (2mm) , vagy a motron van még egy fogasszíjas áttétel , vagy , van aki a hátúlját húzórugóval vagy gumipókkal "felhúzta" . A rugó és/vagy gumi húzóereje kb. annyi mind a Z tengely súlja .  
Azt is meglehet csinálni hogy teszel rá elektromágneses féket vagy gyári motrot amin már rajta van a fék is . A multkor az "adok veszek"-ben mindha valaki árult volna olyat !

000000000

Műanyagokat lehet önteni házilag? Ha igen, mik a legkönnyebben olvasztható anyagok és honnét lehet beszerezni őket?
A PET palack anyaga mivel és hogyan olvasztható meg (ha egyáltalán házilag kivitelezhető)?[#help]

0gbwyh99

Önteni , fújni , extrudálni vagy fröccsenteni akarsz ? Önteni tudomásom szerint csak az aféle elasztikus , gumis dolgokat lehet (poliuretán) és a gyanta féléket (abbol van több féle , attol függ milyen kemény kell hogy legyen a végén) !

0gbwyh99

A PET nagyon nehezen hasznosítható újra , jól volna tudni hogy konkrét mi kell neked .

000000000

Na akkor amit szeretnék:
A repülőm orburkolata (motor dekli) egy műanyag pohárszerú kehely, ez összetörtem és most gipszből levettem az utolsóról egy mintát. Ezt szeretném "ráolvasztani" valamilyen műanyagból (próbáltam a PET palackot rázsugorítani, de nem zsugorodik eléggé és így nem zárul körbe rendesen).

MoparMan

szerintem műgyantából csináld meg, más anyagok nem alkalmasak ilyen jellegű tárgyak fröccsöntés nélküli elkészítésére

Révész Richárd

Az üvegszövet+mügyanta nem jó?

000000000

Még nem csináltam ilyet és fogalmam sincs hogyan kell! Neten keresztül honnét lehet (érdemes) az alapanyagokat beszerezni?

Révész Richárd

Ha nem kell hogy tul erős legyen akkor szerintem jó a gipszkartonhoz való üvegszövet bekenve kétkomponensü ragasztóval.Esetleg egy kép nincs róla?

sanka74

Sziasztok!
Zénónak, egy egyszerű húzórugóval lehet a legegyszerűbben megoldani, nagy CNC gépgyártók is ezt a megoldást használják. Ha valami miatt marás közben kell leálítani, akkor nem megy bele a marókés az anyagba hanem felemelkedik.

Tibi

István! Küldtem e-mailt egy rövid válasszal a kérdésedre.

SquirrelTech

Ronggyal vagy ilyen konyhai (pl. teflonos) kesztyűvel sem tudod rásimogatni, hogy minél alakhűbb legyen? Kicsit több hőt adva ott neki... És persze addig simitgatni, amíg ki nem hűl.

4um5b65d

Veszel egy szerelvényboltban kemény PVC-hez ragasztót. WC/mosdó lefolyócsövekhez használják.
Van több féle is, de most hirtelen csak egynek a neve jut eszembe. Vinilfix
Ez egy tubusos trutyi amiben benne van az oldószer és egy maréknyi szürke PVC por. Amikor megköt, gyakorlatilag egy PVC műanyagdarabot kapsz eredményül. 5-6mm vastagságig nyugodtan kenheted. Ha nem elég akkor vársz míg megköt és akkor mehet rá a következő réteg. Az új réteg szinte egy anyaggá válik az azt megelőzővel. Aztán lehet még venni a gipszkartonszereléshez egy kb 50mm szélességű üvegszál tekercset , ezzel egy kicsit feltúrbózhatod a merevségét a cuccosnak, ha beágyazod a PVC belsejébe.