Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

Azért most (sokadik kép) átom, hogy ez talán nem mind a Tiéd! Vagy mégis? [#buck]

bmejdz9nu

Hát lenne mit eladnom... de csak "drága" dolgaim vannak (maradtak:)
... és ahogy elnézem, most ezekre úgysincs "kereslet" :)

keri

Köszönöm mindenkinek a segítséget és az információkat.

keri

Itt találtam még adatokat egy ügyes kis programba foglalva mindenféle acél anyagokra anyag szükséglet meg egyéb kalkulációkkal kiegészítve.
http://www.nyestekft.hu/musz.html

000000000

http://www.thk-hungary.hu/alkalmazas/Vizszintes_megmunkalo.pdf" TARGET=_fnew>Az én ötletemre kisértetesen hasonlító gyári ajánlás..

ywathzay

Csak itt nem szabad figyelmen kívül hagyni az iszonyat masszív öntvény alapot, és a nem kevésbé brutális függőleges oszlopot.

000000000

jó. de ott 3m fesztáv van nekem meg 40cm..

4um5b65d

Számolj csak egy kicsit....
Ha 3 m a nagy gép és mondjuk az oszlop rész csak 1 tonna, de ennél egész biztosan több akkor a 3 méter az 7,5-ször több mint a Te 0,4métered.
Tömegre lebontva 1000 Kg osztva 7,5-el akkor a te oszlopodnak 133 Kg-osnak kell lennie.

keri

számolj! minden kezdő adatt a rendelkezésre áll, a képlet egyszerű, ki lehet számolni gyorsan, hogy adott méretekkel és anyaggal mekkora erő kell mondjuk 0,1mm deformációra.

Az asztal mozgatásod jó, végül is a függőleges mozgatás sem rossz, de az oldalirányú mozgatást én az oszlop két végére helyezett csúszkával oldanám meg és máris nincs kifogás a gép ellen.

000000000

Már ezen gondolkoztam én is, hogy éptek egy gatyaszáritót. Viszont ez a linklelt megoldás jobb, vagy legalább szebb. Két lineáris tengely van lent 4 kocsival... Dárgább mint a gatyaszárító az tény.. 8..10k/kocsi és a sin is majd ekkora összeg. Viszont a többi tengelyen maradhatna a támasztott tengely+hastott csapágy.

Jobban meggondolva lehet hogy az xy tábla lenne a jó megoldás vagy T szerüen felrakni a Z tengelyere az y tengelyt. Akkor sokkal kisebbek lennnek a mozgatott tömegek.

000000000

De a hossz és a szükséges erő nem lineárisan változik. Nézd meg az egypontos hajlitás képletét.

4um5b65d

Akkor már csak egy megoldás marad , "mekkell" építeni.....
Ha elégségesnek érzed akkor hajrá.....

43pbwjg8s

Ez max az elmonzdulási irányokban (a tengelyekben) hasonló. NEm kellene elfeledned, hogy ez csupán egy elvi ábra egy horizontálmaróról. A tiédnél, ha jól olvastam a merevség a fő probléma. Ezek a gépek amelyek ilyen elven működnek (mert kicsiben még nem láttam ilyet) tonnásak, és a vázszerkezetük igen rovusztus.

43pbwjg8s

Mintha eljutnál oda ahova a legtöbb hobbigép építő elszokott. :)

43pbwjg8s

Még kis egy kérdés:
Hogy szeretnéd megcsapágyazni az orsókat?
Jelenleg a képeken elég kis helyet hagytál a csapágyazásnak.