Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Átolvastam többször a Te írásod és amire reagáltál, Tomasz-ét. Én nem látok kettőtök közt akkora világrengető ellentmomdást.
Átfedések mindenütt vannak.
http://www.etankonyv.hu/tankonyv.php/tankonyv.tankonyv.tankonyv.tankonyv.php?p_id=30658" TARGET=_fnew>Itt  is a 0,6%-ot nevezik lélektani határnak.
Írod ezt a C45 62 HRC-re történő edzését
az hogy törik az egy ügy, de számos tulajdonsága lehet nem közelíti meg az igazi, más ötvözőket is tartalmazó szerszámacélokét.
Vagy ezt(is) nagyon rosszul gondolom?

Egyébként a C45-ös anyagnál a megnevezésben szereplő szám a széntartalmat jelenti, vagyis 0,45% ?

000000000

Lélektani határ?
Ekkora sületlenséget?

No de uraim!
Ez, mégis csak egy szakmai fórum. Vagy nem?
Érdemes lenne a következő helyen tájékozódni.

www.sasovits.hu/cnc/irodalom/bsc_seg_femtan_05_v1.pdf

D.Laci

"Vagy nem?"  
Vagy nem....  :)  
De kösz a linket!

svejk

Tedd idézjelbe magadnak azt a sületlenséget, ha már én lehagytam..

000000000

Olyan színezetet sikerült adni a dolognak, mintha a hétfői kívánságműsor lenne a téma.
Igaz, nem nagy számokról van szó. Tized százalékok.
Egy elektron sem lehet sok. Ettől, még múlhat rajta valami. Lehet, hogy elemi szén. Lehet, hogy gyémánt.
Kerestem volna egy vas szén állapotábrát rajzosabban. Hirtelen a fenti helyt találtam csak.

svejk

Ha jól olvasom a 21. oldalon, akkor minden acél ami nem lágyvas és nem ultra nagy széntartalmú acél, vagy öntöttvas.
Okszi, ez így helyes is ..
De azért ettől még a köznyelv nem fogja a vasbográcsot a vashordót meg a mittudoménmilyen' vas előtagú szavakat ezekután acél előtagúként használni.
De esze ágában sem lenne Jóska bácsinak is azt mondani hogy a bicskája vagy a sezlonyrugója vasból van :)
Vagy miről is volt szó a legelején, miről is szól a vita? :)

svejk

Ja, igen talán utolsó érdemi dolog az volt  az hogy mi edzhető és mi nem.
Talán itt sem lehet markáns határvonalat húzni.
Mint ahogy írta valaki hogy hegesztéskor a zártszelvény is beedződik mert van széntartalma. (igaz annak a hivatalos neve meg szerkezeti acél )
Van az edzésnek olyan meghatározása hogy csak azt nevezzük annak ha x-szer keményebb lesz?

Á, mindegy ezek csak szócséplések már Szigma #4656 hozzászólása óta. Ő már ott megmondta hogy olyan hogy vas nincs, (a tudósok szerint is csak a meteoritokban), vagy csak a laboratóriumokban tudnak nagytisztaságút előállítani.

vthgizrff

Az edzhető, ahol a térrács szerkezet át tud alakulni. Ennek feltétele a megfelelő széntartalom.  
Egyébbkédt a bili vas is edzhető, vörösvérlugsónak hívják azt az anyagot amivel pótolni lehet a szént. Persze ez csak pár tized mm mélységben képes "bekeményíteni"

svejk

Köszi!
Látod ezt is írta már valaki hogy lehet edzeni szinte mindet, csak minek...

Én azt az anyagot sárgavérlugsónak ismerem..
(lehet azért mert tényleg sárga, legalább is az amit nálunk használtak)

vthgizrff

Az anyagismeret tanárom annak idején egy egyszerű hasonlattal írta le, hogy mi is történik edzéskor. A gyerekek szépen sorban állnak a testnevelés órán, egymás melett oszlopokban. (képzelj el egy kockát aminek a sarkanin üllnek a vas atomok és minden lap közepén egy szén atom -lapközepes köbös térrács)  Utána megkérjük őket, hogy álljanak kör alaktazba. (Melegítés hatására 700 akárhány fokon a vas átalakul térközepes köbös térrács szerkezetre, A szén atomok a kocka térbeli közepére kerülnek) Ha azt szeretnénk, hogy visszaáljnak a gyerekek oszlopokba, ahoz időre van szükségük, mint a vasnak a visrosszendeződéshez. Ha hirtelen lehűtjük az acélt akkor nincs ideje visrosszendeződni, szabálytalan lesz a rácsszerkezete, ezért lesz rideg, törékeny, kemény. Az már külön szakma hogy mikor melyik jellemző van jelen erősebben.

svejk

Ez jó :)
Egyébként még tegnap este kaptam egy elég részletes magyarázatot ezen anyagokról magánban, pont a témában is résztvevő fórumtagtól, csak azt nem értem miért nem mindjárt ide írta, akkor lehet elmaradt volna egy pár fölösleges sületlen levél, részemről is.

3k74cecek

Ha már precízkedünk: térrács helyett kristályrács [#wave]

svejk

kezdődik ??!! :) [#vigyor2]

000000000

>Ha gondolod próbálj meg egy közismert szénacélt >mondjuk C45 öt (legyen mondjuk átmérő 20 mm ) >vizben leedzeni ezután satuban egy közönséges >kalapáccsal eltörheted. (kívül biztos 60 HRC)  

És ha lánggal felmelegítem addig hogy elkezdjen rajta futni a kékes szín és hagyom lehülni akkor normalizálódik vagy felejtsem is el hogy én házilag fogok tudni készíteni nem is lágy és nem is porcelán kemény dolgokat....

Árulnak a a Ferroglobusnál szerszámecélt lágy állapotban.  

Az megmunkálható a mi szintünkön vagy jobban járok ha marad a gipsz marás?

Köszi: András

7vpav5d32

http://www.boehler.hu/ Itt is találtok rengeteg infót. A kovács szerszámtól az esztergakésig mindenféle speciális, megmunkálható anyag. Haza viszed, kialakitod (forácsolással, kovácsolással, stb) visszaviszed lekezeltetni és tuti szerszámaid lesznek.