Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Arra akár jó is lehet, de hogy ne dolgozz potyára, végezzél előzetes mérést és számítást.

3k74cecek

A zsinórmenetet nem pontos mozgatásra találták ki, de ha passzosan illeszkedő anyát csinálsz hozzá akkor szóba jöhet, ha nem nagy a terhelése. Viszont csak akkor van értelme nekikezdeni, ha a felülete nagyon jó minőségű. Különben nagyon gyorsan kikoptatja az anyát. A pontosságát nem ártana ellenőrizni elötte, nehogy a végén derüljön ki, hogy csak sacc kb. pontos.

pa0n9mw

Üdv

A felülete sima mert a sok mozgás lecsiszolta.
Viszont a pontosságot nem tudom hogy lehetne otthoni körülmények között megmérni.
Valami ötlet?

végyé

000000000

Nagy dilemmában vagyok, már elég rég óta rajzolgatom a gépem és gyüjtöm az infókat viszont van amin nem tudok dűlőre jutni, mégpedig a megvezetés.
Az egyik lehetőség hogy megveszem a lineáris vezetéket kocsikkal együtt relatív méreg drága pénzért, a másik lehetőségem pedig hogy huzott csiszolt kracélből csinálom a megvezetést és görgős illetve csúszóperselyes megoldást használok. Szerintetek melyik a jobb illetve alkalmazhatóabb megoldás? illetve "házilag" melyiket lehet pontosaban kivitelezni.
Lehet hogy bonyolultabb de én valahogy szivesebben gondolkozok a köracélba bár annál meg azt nem tudom hogy hogyan lehet megoldani hogy nelegyen belógása. mert x-y te4ngelynél közel 2 méterről és 1,4 méterrül beszélünk,
 Marassak hozzá alátámasztó profilukat és ne csúszópeselyes megoldás legyen hanem mindenhol görgős? elvileg megvalósítható és gondolom akkor a szintezésével nem kell bajlódni mert ha pontosan vannak kimarva a támasztó profilok akkor ugyebár mindenhol pontos less.
Szerintetek mit csináljak

2vkx6unz

Sziasztok! Elkészült a gépem váza. 50x50-es vastagfalú zártszelvényből. Már a megmunkálásnál kiderült, hogy vannak problémák, nevezetesen úgy rezonál mint egy hangvilla :(
Ennek ellenére nagy szopások árán de megcsinálták amit kértem. Viszont jó lenne csökkenten ia renzonanciákat. Ennek mérésére és a csökkentésre ha volna valakinek ötlete. Itt most nem az egyszerűen növeljem meg a tömeget típusú ötletekre gondolok, hanem elsősorban a mérésre és a mérések alapján a megfelelő eljárásokra.
A gép felépítése a "Forgácstörő" gépre hasonlít, csak kicsit nagyobb és erősebb anyagból készült ~80kg. A csöbek megtöltésével mondjuk homokkal a tömegét kb. 40 kilóval lehet megnövelni. A homok miatt a rezgések csillapítása szerintem jobb lesz, de kérdés, hogy mennyit és hova, kell vagy nem kell valamilyen kötőanyag?
valószínűleg kisérletezés lesz a vége, de szeretném mérni a változást.

jw8ykuay

Hello!

Mivel látom, hogy sokan próbálják hozzám hasonlóan kis költséggel összehozni az első gépüket, beszúrom az én Y tengelyem megvezetési megoldását. A piros szín:608- as csapágyak, A sárga szín: Vállas persely, melyeknek a felébe 0,5 mm excentricitással van fúrva a 8- as furat. (értelemszerűen párosítva.)
A "kocsik" 20 mm- es alulapból készültek, a vezeték pedig 25- ös átmérőjű hidr. rúd. Az orsó M10- es menetesszár. A szán kottyanásmentesen beállítható és álomszép a futása.
Ez a technika szerintem alátámasztott köracéloknál is alkalmazható lehet.

http://kepfeltoltes.hu/090414/338151888n_vtelen_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/090414/n_vtelen_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Szalai György

"Forgácstörő" ??? Mi az???
Legalább egyetlen képecskét, légy szíves. Ha elküldöd magánban, felteszem valahová és ide linkelem. Ha a tömegnövekedés neked nem számit, akkor a homok a legjobb megoldás. Ott csillapít, ahol kell. Rezgésmérést axisonként érdemes. Házilag: Lapos dinamikus mikrofonbetét membránjának közepére egy kicsi tehetetlen ólomsúly ragasztva, a betét talpa pedig mereven (nálad lapos winchester mágnessel) rögzítve a gépen. Számítógép hangkártyával a jelet digitalizálni, rögzíteni, hanglejátszóval elemezni. Nem profi megoldás, mint a süketszobás mérőmikrofon, a 0 Hz-től műszerpontos Brüel & Kjaer, de házilag nem tudok jobbat.

2vkx6unz

Szia!
A fórumon volt róla szó, de itt a link:
http://mmfk.nyf.hu/mmfk/kar/cnc/forgacstoro.htmhttp://mmfk.nyf.hu/mmfk/kar/cnc/forgacstoro.htm" TARGET=_fnew>Forgácstörő
Én egy lemezjátszó hangszedőben gondolkodom jelenleg, de érdekes lenne valamilen módon "láthatóvá" tenni hol erősödik fel a rezgés hol lehet hatékonyan csillapítani.
Persze még a megfelelő gerjesztést is ki kell találni ;)

Szalai György

Erről a gépről sok minden megmaradt bennem, mert eléggé minta értékű. De a neve az nem.

A rezgés szerintem látatlanban az Y híd közepén X irányban lesz a legerősebb, mert a leghosszabb, legvékonyabb rezgő alkatrész a híd. Ezért ott a legalacsonyabb az öngerjedés útján keletkező rezgések frekvenciája, magas az amplitúdója, és könnyen felveszi a marószerszám keltette rezgéseket. A zajképben jellemzően benne lesz a híd szerkezetére anyagára méreteire (zártszelvény) jellemző rezgésminta. A zajnak ugyan olyan beszédes a spektrumokra bontott képe, mint a színkép. Mindég rezegni fog, minden rezeg. De a megmunkálás keltette frekvencia, ne legyen közel a szerkezet öngerjedési frekvenciájához és ne legyenek ezek egymás közeli felharmónikusai sem. A rezgést kissé elhangolni lehet, de nem érdemes, mert más frekvencián is zavaró lesz. Elnyeletni lehet, homokban, vagy más szemcsés anyagban, de gondoskodni kell róla, hot ott maradjon ahol szükség van rá, mert rezgés hatására elvándorol, ha tud hová. Kioltani is lehet, más öngerjedési frekvenciájú lap mellészerelésével. (Kompozit szerkezet.)Az egyik szerkezet a rá jellemző frekvencián gerjedne, de a hozzá rögzített ott nem akar. A másik anyag gerjedési frekvenciáján meg már ez nem akar. Egymást csillapítják.
http://rbytes.net/software/--audio-spectrum-analyzer---oscillometer-review" TARGET=_fnew>Jó szolgálatot tenne egy spectrum analyzer. (Vagy, ha lenne egy Wavelab softod.)
   A valóságoshoz leghűbb gerjesztés maga a megmunkálás. Y középre, Z felhúzva, X irányban marni, egyik végállástól a másikig. Rezgésérzékelő az Y híd közepén. Membrán az Y síkban.

Szalai György

http://www.sillanumsoft.org/download.htm" TARGET=_fnew>VISUAL ANALYSER 10.0
Ezt is próbálhatod, én most töltöttem le. TUDÓS.

2vkx6unz

Itt még nem tartok. Csak a váz van "készen" és azt egy picit megkoccintva olyan mint egy hangvilla. Még azelőtt szeretném csökkenten ezt mielőtt továbbépítem. Feltételezem akkor is elő fognak jönni más problémák, de azokkal majd akkor foglalkozom ;)
A rezgés problémája akkor jött elő mikor a lineáris vezetők helyét marták síkba illetve amikor a furatokat csinálták.
Most még könnyebben töltöm fel az elemeket homokkal vagy valami mással mert ha nem válik be az egyik akkor "csak" a vázat kell mozgatnom, hogy kiöntsem a homokot vagy a kitöltőanyagot.
Persze még az is hátra van, hogy megmérjem a le és kihajlásokat a terhelés hatására.
Spektrumanalizátorhoz hozzáférek csak nem abban a tartományban ami ide kell. Szerintem kezdetnek megteszi majd az audacity is, csak valahogy rögzíteni kell a jelet. Ezt kell előbb megoldani.

2vkx6unz

Ehhez kell a megfelelő vas is. Nem sima hangkártyán megy...
De van itt egy másik is  
http://sourceforge.net/projects/audmes/
Mindezek jók, de még nem oldja meg a beviteli problémát :(

ra8nsmk6w

Egy viszonylag egyszerű megoldás ami elég széles frekvenciaátfogású. Egy orvosi sztetoszkóp a cső vágén egy elektrét mikrofonnal. Ezt már több izben is használtam hangfal állványoknál. Szerintem az imént belinkelt szoftver (4611) alkalmas a megjelenitésre, mér frekit is. Már ki is próbáltam.

2vkx6unz

Jogos a két pont ;)
Én csak a honlapon szereplő hardware alapján gondoltam, hogy kell a külső illesztő, de letöltöttem és megy hangkártyáról is.

Szalai György

A VISUAL ANALYSER 10.0 nálam hibátlanul fut. Feldolgozza a számítógép sztereó keverőjének jelét, vagy a mikrofon bemenetét, vagy akár a CD lejátszóét. A mikrofon bemenetre köthetek rezgésérzékelőt, és a jelét nézhetem azonnal. Vagy a hangrögzítő programmal felvehetem a jelet, és lejátszás közben nézhetem a keverőn keresztül. A gépemben (ThinkPad Z61) nincs speckó digitalizáló kártya, csak mezei hangszekció.
Ezt Te is megteheted, akár már az éjjel. Mikrofon bemenetre valami érzékelő (lehet mikrofon is) és egy rongyba csavart fadarabbal üst meg a vasat. Vedd fel a jelet és a VISUAL ANALYSER 10.0-en nézd vissza a hangfájlt. Dugj a zártszelvénybe a két végéről, passzos nikecell dugót, a középen maradt üreget töltsd fél magasságig száraz kvarchomokkal és próbáld újra. Jó lesz az.