Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

tudom hogy privátban is megbeszélhettük volna , de szerintem sokan lesznek kíváncsiak a válaszodra . [#buck][#worship][#wave]

000000000

nincs titok!16mm menet,a gőrgő átmérője,32mm és 40mm hosszu,de ettől rővidebb jobb,mert jobb!:)))az anyagát nem tudom meg mondani,de aki csinálta,az jo kopásálloságunak nevezte,és az orso kopjon ne a gőrgő a jelszo!:)))

3k74cecek

" az orsó kopjon ne a görgő a jelszó!"
Ez szerintem elég rossz jelszó.
Ha ugyanis az orsó kopik jobban, akkor azon a részén amit gyakrabban használsz, kopottabb lesz, tehát ott kotyogni fog. Ezzel sajna semmit sem fogsz tudni csinálni, mert ha ráállítod a görgőt, akkor meg szorulni fog a nem kopott helyen. Szóval igenis a görgő kopjon csak, már amennyire ez lehetséges. Ezt ugyanis néha után állítva meg tudod szüntetni, és akkor egy ideig megint jó lesz a teljes orsó hosszon.

000000000

lehet furcsállani fogod,de én sohasem dolgozom a gépen egy ponton,és mindig más kordinátába helyezem a munkadarabot,épp a az egyenletes orso kopás végett.a gőrgőim állithatoak,de ennek sem vagyok nagyon a hive,egy szűkséges rossz.sajnos a kereskedelembe kaphato menetes szárak,nem tul minőségiek!én kb.100 db,kőzzűl válogattam ki azt a 2 db-ot,ami a gépbe lett épitve,és van pár tized benne.a rővidebb gőrgő,az jobban tolerálja ha van egy kis"dobása az orsonak.a hosszabb gőrgő szinte satuba fogja az orsot,és már érezhető a feszűlés.én egyébbként jo fajta grafitos olajjal kenem a gőrgőket,minimálisra csőkkentve a kopást.de készűl az uj őn beállos gőrgőm,ami remélem jobban tolerálja az orso egyenetlenséget.

000000000

meg még hozzá fűznék annyit,hogy egyszerűbb egy orsot potolni,mint 3 gőrgőt esztergáltatni.

s7manbs8

Nem mondasz hülyeséget, nagyon igazad van.

43pbwjg8s

Hopp!
Itt az új project alapja. :)
hogy miket talál az ember ha akar. :)

http://kepfeltoltes.hu/090403/img194_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>
http://kepfeltoltes.hu/090403/img196_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

http://kepfeltoltes.hu/090403/img205_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

000000000

ra8nsmk6w

A torony belső oldalán is van valami sin? Vagy csak magas? Ha van, akkor egy jó modell készitő cnc lehet késziteni belőle. A nágyzet alakú asztalt forgatva.

ra8nsmk6w

Egyébként meg mi a ménkű ez a gáp?

000000000

ez valami mérő műszer féle lehet???a torony belső oldalán van egy állito valami,és le fől lehet mozgatni,de nem menetes orsoval???[#vigyor3][#vigyor3][#vigyor3][#vigyor3][#vigyor3]

000000000

biztos van benne 1 mázsa!!!

ra8nsmk6w

000000000

vágás érett!hát főladta a leckét ez a masina,és Kiskz, lehet jot rőhőg rajtunk,de most bir eltűnni,ahelyett hogy elárulná a szerzemény nevét!:)))

43pbwjg8s

Szó sincs róla, hogy eltűnök.
Csupán pihenni is kell néha egy picit.
Ez egy kerékösszegörgető készülék. Gyakorlatilag fogazatok ellenőrzéséhez használták. Ez még a régi mechanikus fajta.
Kb 90-100 Kg. Szürkeöntvény.
Egy ilyen teljes alsó részéből van most elkészítve a "maróm" amit hazsnálok kézi marásra. Sajnos ott sokmnden hiányzott.
Egyszer ahogy az látszik is, mozgathatom az egész tornyot a sínene, ez egy irány. tizedmiliméteres skálán ellenőrizhetem az elmozdulást.  
A másik mozgási lehetőség a torony első felén lévő csúcs mozgatása, fel-le. Ez egy fogaslécen történik. Sajnos ugye ez nem önzáró.
A harmadik elmozdulási lehetőség megegyezik ezzel, azonban, ahogy a legalsó képen látszik, az asztalt emelhetem és ereszthetem le és fel. E egy nagy átmérőjű köszörült orsón, egy spéci nagyátmérőjű, belülmenetes csapágyon keresztül történik.
A negyedik mozgatási lehetőség az oszlop alatt található csúcs amely nagy áttételen keresztül forgatható.

Elég sok lehetőség néz ki belőle.
Először egy horizontálmarón gondolkodtam, akkor a lenti csúcs forgó mozgását felhasználhatnám 4. tengelynek.

Vagy.... Vagy majd még meglássuk.

Minenesetre a masszív felépítés előrevetíti azt hogy, ha elég masszív kiegészítő szerkezetet teszek majd rá, hogy esetleg fémet is lehetne megmunkálni vele.
Az asztal emelésén kívül a többi mozgatás, trapézmenetes szárakon történik. Jelenleg elég jelentős (egy CNC szempontjából sok) kottyanással.
De elsősorban egy masszív, kézi (vagy kézel vezérelt gépi) meghajtáson gondolkodnék.

De!

Előbb el kell jutnom oda, hogy megkapjam. Folyamatban vana selejtezése.
Nem használják már több éve (itt is váltottak az elektronikára már) úgyhogy van esély.
Utána már csak azt kell kigondolnom, hogyan viszem ki a garázsba.... Húzós lesz.