Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

43pbwjg8s

A Tech-konnál lehet kapni levágva több különböző minőségű, különböző edzési mélységű acélrudat.

43pbwjg8s

D1-es hengergörgős belső csapágyam van egy zacskónyi. Számot most nem tudok mondani. Szokás szerint kinn van ez is a garázsban ahova csak a hétvégén megyek.

s759m832s

Kedves Svejk! De megér egy kérdést, csak nem igazán volt még időm foglalkozni ezzel. A géppel illetve építésével ma kezdtem el komolyabban foglalkozni, mivel ma munkanélküli lettem. Ezért is tettem fel ide ezt a kérdést.  
Mindenkitől szívesen fogadom a jó tanácsokat ötleteket, és bármiféle kritikát. Nem építettem még ilyen gépet. Ez lenne az első. 23 évesen bizony van mit tanulnom.  
Illetve hogy miért ragaszkodok a rúdacélhoz? Mert abból valamennyi már van, tehát ezért is akartam egységesíteni. A másik a két szélső hosszú vezetőre kb 50 kg súly nehezedik majd. Ehhez a kialakításhoz már szintén megvan az anyag egy része.

s759m832s

Nádházi, kérhetek képet a gépedről? Mailben vagy akár ide is ha másokkal is meg szeretnéd osztani.
Köszönöm

s7manbs8

Lássuk azt a gépet, ha már olyan "szép"...[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

s759m832s

Trapista, köszönöm a felajánlást tudnál képet küldeni arról a tengelyről? Mennyi van belőle?

43pbwjg8s

D10-es.
bocsánat. De ez a méret itt esik ahogy a hosszméreteket olvasom.

000000000

sziasztok!Béla szivesen ki tenném a képeket,de ha meg tennéd hogy besétálsz a tárházba,ott mindenki megnézheti a műveimet.az oldalta rakással még nem nagyon mélyedtem el,és Svertel kollegát nem látom napok ota,ő volt a kirakat rendezőm!:))))

000000000

szia!este sajna elkellett mennem,és nem tudtam folytatni.dőntsd azt is el hogy milyen konstrukcioban gondolkozol,mert van két lehetőség:az asztal mozgatásu,vagy a portál mozgatásu,és én ezt javallanám a faipari maronak,mert nincs suly,és hossz korlátozás a munka darabnál!és ha már épited jo ha a Z"munka hossz van vagy 200mm-er,mert azért ha székelykapu csinálásra adnád a fejed,akkor alá férjen egy 150x150-es gerenda is!

s759m832s

Hogy miért is szeretném masszívra a gépet azt az is indokolja, hogy másolásnál használnék egy forgató szerkezetet is aminek el kell alatta férni. Illetve hogy ne legyen csavarodás és rezgés. a munkahossz 1200x1000x500 lesz. Így talán elég lesz. Legalábbis arra a munkára amire én szánom arra igen. Természetesen az asztal ennél valamivel nagyobb lesz, de kb ekkora lesz a hasznos munkafelület.

000000000

ja és nevegyél T-nut asztalt,old meg ugy ahogyan én,és nézd meg én hogy oldottam meg,és remélem rá jőssz hogy az én megoldásom, jobb mint a nut asztalé.alu profilokat itt a forumon is lehet venni,szokták hirdetni,és nagyon nagyon barátságos árakon!

s759m832s

Asztallal nincs különösebb fennakadásom. 30 mm es rétegelt lemezből lesz. Az kellően stabil a felfogatáshoz, mivel több helyen meg lesz csavarozva. A munkadarab rögzítéséhez lesznek rajta bázisfuratok, és ehhez csavarok és pántok. Egy cimboránál ez tökéletesen bevált.

000000000

okszi,akkor az asztal kilőve!:)nézted a mappákat?amugy tul mélyen edzett rudat se vegyél,mert sokkal drágább,és macerás esztergálni,és még menetet is vágni rá,mert ez a megoldással egy kicsit tudod a rudat fesziteni is.

s759m832s

Még nem néztem, reggeli után végignézem. Külső menetet nem kell vágni rá. Egy perselybe csatlakozik és egy belső menettel tudom majd a két oldallapnak húzatni imbuszcsavarral. A jelenleg készen lévő darabok. a keresztirányú és a magassági vezetők. Ezek úgy néznek ki 30 mm-es köracélt hosszában végigmartam. Tettem bele egy 15 mm széles és 5mm mély süllyesztést. Egy 16 mm vastag 100 mm széles és a tengellyel megegyező hosszúságú lapot két oldalt 15 mm-esre lemarattam és ráültettem az rúdacélt. 100 mm-enként egy inbuszcsavarral rácsavaroztam. Alul felül kapott egy ilyen köracélt és így készült el. Ezen futna a görgőkkel a függőleges tengely. Hasonló lenne az oldalsó kialakítás is, de oda kellene az 1400 mm hosszú köracél 4 db. A többi már megvan. Mi erről a vélemény? Tudom nehéz lesz, de ez semmiben nem gátol. Rezegni tuti nem fog. a több

000000000

jol meg dolgoztál vele!:)de igy elképüzelve jo lesz!lényeg,ne bonyolitsál tul semmit.én azért választottam a lineáris csapágyakat,mert kaptam,és csak a rudat vettem hozzá,ás baromira megszenvedett vele az esztergályos!ha tudsz maratni,akkor jo ha a gép alapot sikba maratod,mert beállitásnál nem kinlodsz sokat!nekem minden tartom sikba van marva,és U_profilt használtam.de a fotokon láthatod.