Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

7vpav5d32

Vízi kolléga készített egy "csep kis" csapágylehúzót.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/Vizi/DSCF0329.JPG" border=0>

Több kép itt http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/Vizi/

000000000

A múlthéten eset szó a csapágy lehúzókrol de sajna akkor még nem voltam kész vele hogy felrakjam.Esetleg ha még nincs ilyen valakinek, tudok segíteni!

43pbwjg8s

Egy kis segítséget kérnék.
Egy előzetes encoder számításhoz lenne szükségem az adatokra.
Láttam van másnak kész bútorlap gépe.
Körülbelül milyen sebességi és gyorsulási adatokkal lehet számolni ezeknél? Tudom hogy ez sokmindentől függ, de valami közelítő kellene. Úgyis fölé fogok lőni a számításnál.
Előre is köszönöm!

s7manbs8

Az encodert mire akarod használni, annak ehhez mi köze van ?

43pbwjg8s

De kíváncsi! De kíváncsi!!! :)
Egyelőre csupán feltételezett a feladat.
Az orsók végére tenném fel az encodereket és azzal mérnék utat.
De a mintavételezési frekvencia meghatározásához jó lenne egy max érték amivel ezek az orsók foroghatnak.

s7manbs8

Ha ez egy vezérelt tengelyed lesz, amit léptetőmotorral hajtasz, annak a maximális fordulata 2000/perc-tól nemigen több, ezáltal 2000/60 = kb. 33/s.

Ha az encoder-eden van 100 rés, és két optóval nézed a jelet, akkor ezt még 4-gyel kell szorozni, azaz 400*33 jelváltást kell figyelni másodpercenként, vagyis frekvencia kb. 12000Hz,  
magyarul ha a tárcsád sem tökéletesen pontos, meg a z optók lhelyezése sem, akkor ettől még gyorsabb kell. Nekem házilag kifurkált tárcsát felszerelve és nagyjából beállítva, 20kHz-es frekvenciával olvasva a bemeneteket úgy elég.

43pbwjg8s

Köszönöm! Ez jó kiindulás.
Az encoder egy H9700 egy százas tárcsával. (3 db van belőle szerencsére).
http://www.datasheetcatalog.org/datasheet2/3/066rraa2zued9wdil9sqx320k9fy.pdf" TARGET=_fnew>H9700

Nekem az 50-es típus van.

Az adatokat köszönöm.
Stimmel a jeladónkénti kétszeres jelfreki is. (elmagyarázták hála az égnek) :)

Ami nem jó hír az az, hogy az ATmega168 16MHz en ketyeg.
A kérdés csupán az most már, hogy milyen sebességgel tudom a feldolgozás eredményét közölni az illesztett hardverrel (legyen az PC akár, de akár a kis kijelző).  
A 9600 Baud a max kommunkációs lehetőségem a PC felé soros port módban?

43pbwjg8s

Az a nem jó hír nem tudom hogyan maradt benne és éppen a 16 MHz-el. Ott megmaradt valami kitörölt mondat egy két része. Így elég hülyén jött össze a maradék.
A 16MHz éppen jó, hiszem egy jól meírt program esetében (de szerintem egyébként is ha nem írok litániát) a board oldalán marad még bőven kapacitás a további 2 jeladóra, valamint egyéb elemek (kapcsoló stb..) kezelésére.
A kérdés csupán a további kommunkiáció sebessége.

s7manbs8

A PC fele lehet 115kBAUD-dal is menni, az ATMega nem tudom mennyivel megy max, de ennyit igencsak tud, az adatlapján benne van. AZ ATMega168 16MHz-el, ha 200 utasítás kell, hogy beolvas 2 encoder bitet, akkor 16 000 000/00 =80 000 -es frekivel tudsz beolvasni, ez vagy 4*szer több, mint a neked szükséges sebesség, a maradék időben pedig küldheted a gép fele, stb. Elég sok mindenre képesek ezek a kis szerkentyűk, csak ilyenkor már a program se mindegy hogy működik és milyen gyors a kód ami meg íródik. De ilyesmit megszakítással érdemes csinálni, mindenképp, vagy időzítettel, vagy a mikrokontroler láb okozta megszakítást használva.

43pbwjg8s

Igen én is igí gondoltam. mármint a programozás útjának kiválasztása lesz éppen az ami következik.
Előbb meg kell néznem mi az amit már tudok. Az melyik megoldás felé hajt. Aztán ha fejlődök majd, természetesen válthatok ha kiderül hogy rosz utat választottam.

43pbwjg8s

Árdekesség, hogy a processingben a grafikánál enegdélyezett antialiasing engedélyezése esetém már max csak 19,2 bps lehet az átvitel sebessége.
Persze ez jelen pillanatban nem érdekes, mert még nem tartok ott sem, hogy eldötsem a feldolgozás módját. Azt hogy magában a boardben, avagy p.a PC-n dolgozom majd fel az adatokat. Ha PC-n akkor sem érdekes a grafika tehát ez akorlátozó tényező már ki is esne.

4um5b65d

Urak !
Kellene csinálnom egy mikro méretű cél esztergagépet, szál anyagok megmunkálására. Az automata anyagtovábbítást kellene megoldanom amire volna is egy ötletem, de ha tud valaki ilyen-olyan linket ahol további ötleteket meríthetnék az kérem ragadjon billentyűzetet.
A lényeg az lenne, hogy FORGÁSBAN levő 8-10-es köracélokat kellene továbbítani.

s7manbs8

Na végre, csinálni akarsz te is valami CNC féleséget. Én is gondoltam már ilyen továbbító szerkezet készítésére, csak mivel még esztergám se volt így abbamaradt a gondolkodás. De ha valami kódot kell írni a működtetéséhez arról tudok gondolkodni. Valahol láttam a neten ilyen oldalt, valahogy rákerestem azt hiszem angolul talán.

4um5b65d

A cnc készítésemről hallhatok, mint a sír. Olyan "eszement" ötletem támadt , hogy azt jobb ha meg sem említem. Ha esetleg sikerül megcsinálnom, akkor majd tálalom a közönségnek.
Amit most csinálnék az tiszta mechanika lenne. Kifejezetten 1 fajta alkatrészhez. Csakhát 60 E db lenne évente és nem akarnék még megzizzenni agyilag, ezért gondolkodom valami primitív automatában.