Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Nekem igazából az ugrott be így elsőre, hogy egy nagyon hasonló szerkezet lenne, mint egy eszterga állóbáb 3db csapággyal. A trükk a dologban, hogy 1-2 fokban elforgatva beállítani a csapágyakat, majd amikor kell a továbbítás akkor "összerántani" a 3 csapágyat ami ráfeszül a köracélra és az anyag forgása és a csapágy szögben állása miatt elkezdi előre tolni az anyagot. Ha változtatni tudnám a szögértéket menet közben akkor akár a sebességét is lehetne szabályozni az előtoló mozgásnak. Sőt még előre-hátra is lehetne játszani vele. Persze hátra nem lenne szükséges.

43pbwjg8s

Lehet butaság, de a továbbítási irányra szögben álló, összetolt gumigörgők elmozgaták. GYakran látom alkalmazni ezt a megoldást
Vagy ez gyenge ötlet egy ilyen feladatra?

43pbwjg8s

4um5b65d

Akkor ez úgy látszik működő dolog, ha te láttál ilyet....

4um5b65d

Én igazából azért gondoltam a fémesen érintkező csapágyra, mert az lesímítaná az esetleges sérüléseket amik az anyagon lehetnek. Kifejezetten az akadások elkerülésére. De a gumi+fém is jónak tűnne.

43pbwjg8s

Elég sokszor. Mondjuk gumírozott kerekeket alkalmaznak a gyakorlatban.

43pbwjg8s

Fém a fémen...  
Nem biztos hogy éppen úgy simítaná ahogy Te akarod. Szerintem kiszámíthatatlan hogy pontosan mit is csinálhat egy felverődéssel. Akár el is kenheti. De nem tudom.
Szerintem nem véletlen a gumi bevonat.

4um5b65d

Tapasztaltam már sokszor, hogy mit csinál a fém a sérüléssel. A bábnál ugyanez az elv. Nem maszatolja el, hanem betömöríti.

43pbwjg8s

Akkor már tapasztalatod is van benne. Akkor ne halgass másra.
Sok esetben használnak még olyan összetolt hengeres kerekeket amelyeknek a homlokfelülete úgy van kialakítva, hogy a két kereket összetolva éppen belemegy a továbbítandó anyag.

A legtöbb esetben még kisebb is az összetoláskor kialakuló rés, mint a megfogott anyag eredeti mérete, éppen azért, hogy zömítse és alakítsa még az anyagot.

4um5b65d

Arra nem emlékszel, hogy csak a továbbíításra használták a gumit, vagy esetleg magára a forgácsolási teljesítményhez a dörzshajtást is egyben ezzel oldották meg ?

43pbwjg8s

De jut eszembe: Szoktad nézni pl a how it's made-et?
Nagyon sokszor látni benne megoldásokat ilyen esetekre.

43pbwjg8s

EZ a gumis megoldás csak a továbbításra volt.
Ez viszotn tuti.
Én nem hajtanám azzal meg az anyagot.

4um5b65d

Szoktam nézni, mikor épp elcsípem az adást. Érdekes ötletek vannak benne. Jó műsor.

43pbwjg8s

Nézd csak mit találtam! Csak azt lenne jó látni mi van belül:

http://mazak-cnc.hu/spacesaver.pdf" TARGET=_fnew>adagoló

4um5b65d

Na azért ennyire nem bonyolítom meg a dolgot. Ennek az árából 10 gépet össze tudnék rakni "asszem"... :))