Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Ezek a rezonanciák hány Hertz körül vannak ? Gondolom a hallható tartományban, meg ha merevebb avalami annál magasabb a frekvencia, persze ha tompítja valami, akkor nem jelentkezik. Pl. egy tömör acélrúd magasabban rezeg, mint egy semmilyen vas.

2vkx6unz

Hallható tartományban van és azért (is) izgat mert lassan csillapodik.

3k74cecek

Amit te a váz megütésekor hallasz rezonanciát, az szerintem olyan (relatíve)magas freki, és olyan kis amplítúdó, hogy az nem sokat fog zavarni a megmunkálásnál. A megmunkálásnál leginkább a szerszám keltette sokkal alacsonyabb frekvenciás, viszont viszonylag nagy amplitúdójú rezgés okozza a gondot. Ezt leginkább a tömeg és a merevség növelésével lehet csökkenteni.

Szalai György

Hogy megmunkáláskor menyire alacsony frekvenciás és mekkora amplitúdójú rezgés okozza a gondot, azt a megmunkálás körülményei döntik majd el. A maró fordulatszáma és az élek száma a frekvenciát, az előtolás és anyagminőség az amplitúdót határozza majd meg. De még nincsen megmunkálás, így abból eredő rezonancia sincs. Ami most zavaró, az a hosszú lecsengési idejű, az anyagra és geometriára jellemző hangfrekvenciás tartományú rezgés. Ezt kéne elnyomni, vagy felemészteni.
Ha egy 50 X 50 X 1000mm-es zártszelvényt, a két végénél fogva, vízszintesen felkötök két madzagra és megütöm, akkor a kilométernyi távolságra lévő hobbyistákat is ebédre hívhatom vele. Ha egy kis homokot töltök a közepébe, akkor a szomszéd sem hallja meg. Olyan a hangja, mintha fát ütögetnék. Nem ez kell neked? Ha egy csőharang tetején megmunkálsz majd, akkor zengeni fog a környék. Sajnos a zárt acélszelvény az ilyen. Rezonáns üreg. Van aki törődik vele, van aki nem. Ha téged zavar, emésztesd fel egy kis homokkal. Ettől még a hídszerkezetet kellően merevre kell majd készítened, de az a jövő. Ha a füled nem elég meggyőző, és számszerű mérésre is igényed van, akkor arra lehetőséget ad a hangfrekvenciás spektrum analizátor.

3k74cecek

Teljesen igazad van, de azért nem ennyire kritikus a dolog. Nekem is zártszelvényből van hegesztve a gép váza, de nem lehet hallani semmiféle rezgésből eredő erős hangot.
A zajt a marógép motorja adja, de az a kezemben is ugyanolyan hangos, mint a gépre szerelve.
Eddig még nem derült ki, hogy milyen méretű anyagból van az a váz, és mekkora maga a váz.
Többet csak ennek ismeretében tudok mondani.

2vkx6unz

A váz 1050x800x400mm befoglaló méretű és 50x50x3-as zártszelvényből hegestrve. A vezetők alatt 80x10-es laposvas a zártszelvény tetejére hegesztve. Az asztal alatti részeken 60x45-ös laposvas. A vezetők helye és az asztal síkba van marva egy felfogatásból.
Teszek fel képeket is.

2vkx6unz

Bocs az azstel alatt csk 6x45-ös a laposvas.

s7manbs8

Azt hiszem ez Z tengelyhez megfelelő lenne, csak csinálni kellene valakinek hozzá tengelyvégtartó elemeket, meg csapágyházat, stb. A mérete 250mm hosszúak a vezetők, átmérője 14mm, csapágy külső 21mm.

Van valahol olyan emberke, aki tud alkarészt csinálni ehhez ? És hasonlókhoz. Cserébe fel tudok ajánlani elektromos témában dolgokat. Jó lenne összehozni.

s7manbs8

Itt van amiről írtam :

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/mechanika_otletek/z_tengely_vezeto.jpg" border=0>

43pbwjg8s

Na ezeket a méreteket kérdeztem Tőled a minap!
A 250 hossz- a két csapágy hossza (azok mennyik is?) ...... Mekkora utat is szeretnél elérni?
Milyen súly lenne rajta? Ez pl azért, hogy lehessen látni, mennyire kell masszívnak lennie a csapágyházaknak és a tengely (vég? Közép és szél?) tartó elemnek.  

s7manbs8

Csapágy hossza 28 mm, ne hajlonjon azért, nem 1 mm falvastagság kell, masszívnak kell lennie másképp nincs értelme. Hogy ez mennyit jelent, anyagtól is függ.

43pbwjg8s

Valamikor tolok neked egy két skiccet este.
Tegnap Adóbevvalltam éjjel, ezért nem zargattalak. Bocsánat.

000000000

Nyákot nem jo flexel vágni mert uvegszálas és a tüdöbe jutó üvegszál nem a hosszu élet titka. Esetleg vizesen, de inkább lemezvágó ollóval szokás. Én sima nagy ollóval szoktam, utána kell egy kis egyengetés. Bár inkább csináltatom méretre végva furatgalvanizálva.

000000000

Akkor marásnál is célszerű az elszívó használata.

s7manbs8

Segítséget kérnék, az alábbi sorjás zárt szelvény végét szeretném sorjátlanítani, a belső részen. Milyen módszerrel lehetne ezt megoldani, nem egy darabot akarnék, sokat. Hogy ne kelljen reszelővel simogatni, valami más ötlete nincs valakinek véletlenül ?

http://cnctar.hobbycnc.hu/elektron/mechanika_otletek/sorjas_zart_szelveny.jpg" border=0>