Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

PSoft

Na,úgy látom nincs kapás már hosszú percek óta.
Most úgy csinálok mint a jó horgász: odébbállok.
Azaz megetetem a macskámat,mert már egy jó ideje itt nyervog a fülembe,és megyek aludni.
Jó éjt mindenkinek.

43pbwjg8s

Szalai György

„De az olaj valahogy mégis jobbann illik a XXI.-ik századhoz.”
20 éve volt egy ezermester kollégám, aki kiszámolta, hogy az új lakásának központi fűtésébe víz helyett transzformátorolajat kell tenni. (Azzal dolgoztunk volt bőven és a szocializmusban a melósé volt a gyár, tehát haza is vitte.) Azt fel lehet melegíteni száz fok fölé is, anélkül hogy felforrna. Ez jó sok megtakarítás, mert sokkal kisebb hőleadó felületű radiátorral is ki lehet fűteni a lakást. A csőradiátorokat is maga készítette volna. Azzal sem lehetett lebeszélni, hogy mi lesz, ha valaki megfogyja a 150 fokos csövet, vagy radiátort. Pénz az pénz. Aztán egy másik kolléga lakótelepi, második emeleti lakásában üdébb lett a zöld szőnyeg színe, mert meglocsolta. Kilyukadt a lemezradiátor, és mire hazaértek, majdnem küszöb magasságig állt a víz a szobában. Ez hatott az ezermesterre, és az új házába mégis vizes fűtést csinált inkább.
Szerintem az olaj a 20. század átkos öröksége. El kéne már felejteni. Csak hát a pénz, az pénz.

7vpav5d32

Azt sem felejtsétek, hogy az olajat ilyen esetben annyira kellene "törni", hogy komoly hűtést is igényelne. Nincs az a hidromotor ami ekkora sebeséget képes lenne produkálni. Persze lehet áttételezni mert nyomatéka az határtalan.

Szalai György

Igen, és van belőlük a zsibvásárban olcsóért is.
http://www.vatera.hu/linealis_pneumatikus_munkahenger_127981108.html" TARGET=_fnew>Ennyiből nem kapni egy sima sínt egy kocsival.

43pbwjg8s

Tervezzünk?
Szívesen skiccelgetek ha úgy gondoljátok. Adjatok irányvonalat, mert a pneumatika (mint olyan sok más) nem az erősségem.

Szalai György

Jó lenne tudni, hogy mekkora belső keresztmetszetűek is a kisebb munkahengerek, és üzemi nyomáson, mekkora sújt lépesek megtartani. És hogy a belső keresztmetszetükhöz képest menyivel vékonyabb a ki/beömlő csatakozó keresztmetszetük.

svejk

43pbwjg8s

A FESTO-hoz be tudsz regisztrálni. Ott megtalálhatóak a katalógusok.
Amit én találtam az D18-as volt legkissebb hengerátmérő.  
Sajnos a többi paraméterét idő, és leginkább hozzáértés hiányában nem tudtam értelmezni.
De itt egy példa:
http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/festo/DGP_EN.pdf" TARGET=_fnew>Festo példa

43pbwjg8s

egyébként az 55. oldalon találhatóból nekem van egy. Arról veszem a síneket éppen.

Szalai György

Köszi. p = 10bar.  De A = ?

Szalai György

Aha… Hát itt megadja egyből, hogy Theoretical force at 6bar (Nm) a kissebbeknél 153 és 295.
Ez kész adat. Számolni sem kell.
Na megyek én is a Boat Show-ra. Az is olyan tali féle.

svejk

A=felület, tehát a dugattyú felülete..
Egy átm. 40 mm-es munkahenger 10 bar-nál kb 125 kg-mal tart egyensúlyt

Szalai György

Köszönöm ezt értem. Nem számolási a problémám, hanem nem ismerem a dugattyú méreteket, így az átmérőt sem. Ezért nem volt miből keresztmetszetet számolni.

svejk

Ja..értem. Nyugodtan számolhatsz 5-10 mm-es lépésekkel.
Átmérő 20,25,32,40,50-es létező gyakori érték,
A közteseket pedig a nyomással változtatásával kiegyenlíted..