Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Van még az a megoldás is, hogy csak a fortuna, meg benne a szerszám van a Z-n.
Aztán a motor lóg a plafonról, és bowdenen hajtja a fortunát. Csakhát megint az átvihető erő meg a fordulatszám… Valaki már bütykölt itt valami ilyesmit. Lett is neki hivatásos helyzetfúrógép bowdenje hozzá.

43pbwjg8s

Igen ez sem rossz gondolat.
Nehogy komolynak vegyétek ezeket a kérdéseket. (mág vita lesz belőle) csak puhatolózok. mindenfelé. :)

s7manbs8

Van levegővel működtetett, hajtott fortuna is, oda egy csőben megy csak a pár báros nyomású levegő, az hajtja. Egy ismerősöm valami 35 ezerért vette újan, az nagyfordulatú több 10000, gravírozni acélba. Autószerelő műhelyben is láttam ilyesmi szerszámot.

Szalai György

http://www.farmit.hu/rde/xbcr/farmit/images/traktorok_hidrosztatikus_eroatviteli_berendezesei.pdf" TARGET=_fnew>Egyszer valaki felvetette, hogy hidraulikával hajtaná az előtolást. Jól le lett hurrogva, hogy az bonyolult, olajos, drága stb. De olyat itt még nem olvastam, hogy a fortunát hajtaná hidromotorral. Pedig a hidromotor a terhelés hatására is jól tartja a fordulatszámot, mert a folyadék nem nyomható össze, mint a levegő. Egyszerű az biztos nem lenne, de könnyű az igen.

43pbwjg8s

NEg fogsz lepődni.... :)
Ilyen levegős szerszámom is van. Nagyon jó a csapágyazása, egy peppet sem kottyan.
De amit gyuri mond az is érdekes.
Az elektromérnök (és ezermester) kollégám már az elején ezzel kezdte. A kormánymű szerelő sorokon a pozicionálás hidraulikus.
Ő már csinált ilyen gépeket (nem megmunkálót) és folyton azt bizonygatta, hogy mennyire pontos és szerinte egyszerű.
Én nem értek hozzá sajnos.

43pbwjg8s

Egyébként mekkora lehet egy hidraulikus kéziemelő oldalirányú kottyanása?
Mert még azt is el tudnám képzelni, hogy egy ilyenbe teszi bele az ember a fortunát.
Mondjuk tuti bonyolult lenne (mechanikusan) ki-be mozgatni....

PSoft

Szia Gyuri.
Kicsit elméláztam ezen a hidromotoros fortunahajtáson...
Mi a véleményed a köznyelvben "sterimobnak" nevezett magasnyomású (90-110 bar-os)mosóról,mint hidraulika tápszivattyú???
Ez hajtaná a hidromotoros fortunát.
Ismerem ezeknek az axiálszivattús mosóknak a belső felépitését,szerintem némelyik elég jó konstrukció.Könnyen át lehetne alakitani a viz helyett olajos zárt rendszerre,és már csak az elég kicsi méretű(geometriai)hidromotor lenne a kérdés a fortunához.
Szerinted érdemes tovább agyalni rajta???

4um5b65d

Ha már arról megy a diszkurzus, hogy milyen megoldással lehetne kikerülni , hogy a Z orsónak ne kelljen az egész motor tömegét cipelni akkor igen kézenfekvő lehetne az a megoldás  amit a oszlopos fúrógépekben már ezer éve használnak. Amikor fúrsz vele, ott sem megy a motor fel és le....csak a fúrótokmány mozog.
De egy másik megoldás szerint úgy is el lehet járni mint ahogy liftek ellensúly rendszere van kivitelezve. Ha azonos súlyú acéltömbőt teszel az Y híd túloldalára mint az egész Z tengely + a motor súlya akkor szinte pehelynyi erővel lehet mozgatni a Z mechanikát.

PSoft

Laslie.
Oszlopos,vagy asztali fúrógépeknél a max.fordulatszám amit használsz három-négyezer körül van.
A fortunánál egy nagyságrenddel is nagyobb lehet.Szerintem ekkora fordulatoknál egy ilyen "csúszóhüvelyes" megoldással lehetnek kiegyensúlyozatlansági problémák.
Akkor inkább a "liftes" megoldás,legalábbis én azt választanám.

4um5b65d

Szinte minden forgó mechanikát ki lehet egyensúlyozni, de én sem használnám 3000 fölött. De ez csak egy ötlet volt. Például vbodi féle gépnél akár megoldás is lehet.
A liftes dologban meg az a jó, hogy akár 200Kg-os Z tengely is lehet így csinálni.
Én pont ezen agyalok. Nem szeretném apróvasból összerakni a járgányt.

PSoft

Hoppá!!!
Most jut eszembe,az én szekrényemben évek óta lapul egy festo levegős "marokfúrógép" vadi új.
Holnap előveszem, meglátom mit lehet belőle kihozni,hátha a fortuna rám mosolyog!!?

4um5b65d

Ha állandó kompresszor dübörgést szeretnél hallgatni akkor ilyennel kell megcsinálni.
[#vigyor3]

PSoft

Főleg az Y tengelyedhez ne használj "apróvasat"!!!

svejk

Való igaz hogy kiegyensúlyozni bármekkora tömeget ki lehet, de számolni kell a tehetetlenséggel is.
Ha nincs kiegyensúlyozva akkor asszimetrikus lesz a le-fel mozgás dinamikája, kiegyensúlyozás esetén szimmetrikus lesz de mindkét irányban csökken.

Valaki hozzáértő gyorsan kiszámolhatná egy adott mondjuk 30 kg tömegű Z egység tehetetlenségi nyomatékát mindkét esetre.

PSoft

Laslie.
A kompresszor lehetne mondjuk hátul a "sufniban"... Csak tömlő kérdése az egész.
Nem mondtam hogy ebből lesz,csak megpróbálom hogy mit tud a festo.