Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Most olvasom csak mit találtál fel..
Olyan gépnél ahol x és y irányban is az asztal mozog még csak el tudnám képzelni. Ott nem kellene flexi cső.
De az az igazság ezeknek a levegős cuccoknak nem túl hosszú az élettertamuk, szerintem nem sokáig bírná a z tengely gyors mozgását. (már ha gyors kellene)

De igazából nem olyan nagy gond ez a nehéz Z egység.
5mm-es orsón 0,7 Nm elég egy 100kg-os egység tartásához.  
Manapság egy nagyobb motor beszerzése nem gond, és a maradék elég a gyorsításra.

s7manbs8

0.781Nm-es forgatónyomaték kell kb.  100kg-ot tartani. Hagy kérdezzek már egy olyat, hogy gyorsításkor, mennyi egy átlagos elvárt gyorsulási érték egy gépnél, tudom ez így nem egyértelmű kérdés, mert sokféle gép van, de mondjuk egy gravírozó gépnél pl. , egy példát tudnál mondani, mindegy milyen mértékegységben adod meg, majd átszámolgatom itt magamnak.

4um5b65d

Mi történik egy 100Kg-os Z tengelynél ha áramszünet van?  
Nem forgatja meg a golyós orsót ?

svejk

Megoldás a fék.
Amíg van áram oldva van, ha nincs befékez.
Az iparban is ez van.

s7manbs8

Attól függ, hogy léptetőmotor hajtja , vagy szervó. A szervónak alapból nincs tartóereje, a léptetőmotornak van a mágnesei egy pozícióban tartják valamekkora erővel, ha jól gondolom.

Szalai György

A festo azt írja „Maintenance-free (for up to 5000 km with a recirculating ball bearing guide)”
Ötezer kilométer az ötszázmillió centiméter. Húsz csentis Z tengelyen az tizenkétmillió ötszázezer fel le ciklus. Nekem elég.
Ha bírná a sebességet is, akkor szerinted működhetne az elgondolás?

PSoft

És az a "valamekkora" erő 100 kilónál mennyi?..
Akármennyi???

s7manbs8

Az a motortól függ, melyik milyen, ha léptetőmotor volt már a kezedben, tudod, hogy ha forgatni akarod erő kell hozzá, ennyi erejű forgatónyomatékot képvisel, erre gondoltam itt.

s7manbs8

100kg-ot semmiképp sem tart meg, mert annak csak töredéke ez az erő, mint mikor gerjeszted a motor tekercseit a neki előírt árammal. Tehát a súly lehúzza szépen.

PSoft

Ha rövidrezárod a léptetőmotorod kivezetéseit,akkor meg mégtöbb erő kell hozzá,hogy forgasd!

PSoft

A 100kg-ot,ha jól emlékszem Laslie kérdezte Svejk-től áramszünet esetén.

s7manbs8

Az igaz, de rövidrezárt esetben, amíg nem forog addig semmi több erő nincs, az arányos a forgási sebességével, úgyhogy csak megindul , de nem tud úgy begyorsulni, mintha nem kötnéd rövidre.

PSoft

Már megint ugyanaz van, mint tegnap éjjel.
 "megetetem a macskámat,mert már egy jó ideje itt nyervog a fülembe,és megyek aludni".
Jó éjszakát mindenkinek.

s7manbs8

43pbwjg8s

Gyuri!
Válassz egy típust a FESTO oldalon, és elkezdem a szerkesztgetést! Aztán majd mondjátok merre haladjak.