Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

korbendallas

0gbwyh99

Hát , bizony a mángoroltakra valóban azt irja ![#wow3]

0gbwyh99

Szia!
Végre leteszteltem a bizonyos műanyag tömböt !
Akkor sorban:
- a szine olyan "piszkos" fehér (nem  elefántcsont szin!)
- tapintásra (és vágásra is) kemény , sima - nem viaszkos .
- szikéve vágtam le széléböl vékony csikot (nehezen adta magát ) . A fágot felület nagyon sima és fényes . Amikor azt a vékony darabkát félbehajtottam a hajlatban megfehéredett , újboli hajlitás után eltört . Ha szikével a szélét kaparom , vékony szálakat kapok , de ha ősszemorzsolom az ujjaim közt akkor majdnem porrá töredezik . Darabkák a vizben rögtön lesűjednek .
- Amikor meggyújtom gyorsan és sisteregve ég !
- nem csöpög , nem nyúlik , ha elveszem a lángot akkor is tovább ég .
- füstje nincsen , szagát nem érezni , csak ha nagyon közelröl szagoltam , akkor aztán olyan szúros volt hogy majd kilyukadt a kisagyam !
Na azt most már todom hogy mi nem : nem PE , nem PP , nem PVC , nem PTFE .  
A leirtak alapján tudja-e valaki hogy milyen anyag ez ?  
[#nemtudom][#nezze][#conf][#fejvakaras][#dumcsi][#wave]

4um5b65d

Na ez frankó !
Ilyen műanyag nincs is.....

Egyet még ki kellene próbálni. A nitrohigító az oldja e ?
Ezzel pár anyagot ki lehet zárni.

Az általam ismert műanyagokra nem jellemzőek ezen tulajdonságok így együttesen.

Melyiket mi alapján zártad ki ???

4um5b65d

Remélem ezeket az égési teszteket legalább egy 1,5x1,5 mm-es csíkkal végezted és vízszintesen tartottad a műanyagot...

0gbwyh99

- nem PE , az lebeg a vizen , kormol és össze lehet rágni
- a PP ha olvadáskor hozzányúlok akkor hosszú szálat birok belöle kihúzni .
ennek a kettőnek nem olyan szúrós égéskor a szaga .
- PTFE avagy teflon nemigen akar égni , és puhább (bele megy a körmöm)
- PVC - ha elveszem a lángot azonnal elalszik . Förtelem a szaga .
Most nincsen nálam nitró higgitó , úgy hogy az most elmarad .  
Egy biztos : kibaszot szivos anyagrol van szó , mert olyan helyen dolgozot csúszóként , ahol igen csak igénybe volt véve , és a gépgyártó aki bele épitette nem kis pályás , csak a csúcs minőséget használják - TETRAPAK !!

0gbwyh99

volt az vastagabb is , és vizszintesen tartottam.

4um5b65d

Jók a kizárásos tesztjeid.
Akkor nem kell a nitro, látom kitűnően  felismered a PVC jellemzőit.
Meg kell kérni azokat az emberkéket akik forgácsoltak már ebből a zx100-as anyagból, hogy gyújtson meg már valaki belőle egy csíkot.
Az is PE származék, de valamivel felturbózták.
A zx 530 pedig teflon származék, úgyhogy az valószínű nem égne jól. Bár ki tudja.

Ezek biztosan kizárhatók:
PA ,PE, POM, PTFE, PVC, ABS, PETP, PC, PP

Tehát ha anyának szeretnéd felhasználni akkor a két ZX-es anyagban bízhatsz csak. Én ezeket viszont nem forgácsoltam még és nem is ismerem a tulajdonságait.

0gbwyh99

Az lesz , hogy próba , szerencse ! Majd ha (egyszer) meglesz , majd beszámolok . [#sniffles][#fogmosas][#wave][#worship][#worship][#wave]

43pbwjg8s

Egy kérdés: Valaki csinált már olyan mechanikát, amikor az asztalt emelte Z irányban?

s7manbs8

Csak nem fixre akarod venni a marószerszámodat ?

Szalai György

Az asztalt és rajta a munkadarabot emelgetni, akkor értelmes, ha a tömegük kisebb, mint a Z plusz a marószerszám tömege. Azt kell emelgetni, ami kisebb energiával emelgethető.

43pbwjg8s

Ez egyértelmű.
E mellett kérdeztem.

43pbwjg8s

Még az is lehet....
Nem kell megilyedni, Csak gondolkodok minden lehetőségen. De akkor rányomhatnék akármekkora motort a tetelyére. Az orsó kinyúlásának egy optimális hossznál nem kellene nagyobbnak lennie.
Azon még nem is akarok gondolkodni, hogy ez mennyire (tudom nagyon) bonyolítana meg mindent.
Valakinek nincs kisméretű fogaskerék, nagyméretű koszorúkerék párja. Mondjuk egy modulos. Ezt nem láttam a Tech-kon-nál...

43pbwjg8s

Viszont itt (ha megvan hozzá a megfelelő teljesítményed) a Z kottyanása felejthető ugyanis az asztal súlya miatt olcsóbb(?) megoldással is hajthatod a Z-t.