Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

De hogy előbbre is vigyem a dolgot, olyan helyen ahol a szíjat rendeled, (általában csapágyboltok) szokott lenni nekik egy adatlap és ha azt kitöltöd Ők(vagy a nagyker?) kiszámolják az optimális méreteket.

Devecz Miklós

Végigböngésztem a netet, de csak egy szabványt találtam, de ez is vissza van vonva.
MSZ-05-24.4901

svejk

Én nem szabványt mondtam hanem hogy a terhelés és fordulatszám, valamint még egy csomó apróbb kérdésre adott válasz után adnak egy optimális ajánlást.

7vpav5d32

Tettem fel két képet egy AC szervo motorrol amire T2.5-ös tárcsát szerelt a Japó. 12mm széles T2.5-ös szíjjal hajtott egy 300W-s AC motor 20-as emelkedésű orsót ami kb 60-70 kg. szánt rángatott 5 évig a Samsungban. 5mm-es retesszel szerelt a szíjtárcsa a tengelyre. Szerintem kiindulásnak ez is elég, hogy nem kell a léptető motoroktól félteni a szíjat.
Ja a szíj 650mm hosszu volt. Sebessége meg a fényével vetekedett [#wave]
http://cnctar.hobbycnc.hu/csiki/t2.5/

Szalai György

urpwig5xe

Az Inventor 10-ben találkoztam komplett magyar nyelvű fogasszíj méretezéssel. Megadható a tengelytáv, áttétel, nyomaték, átfogási szög, feszítők száma, stb. és szintén választható szabvány alapján számolja a szíj és a kerekek összes paraméterét, a terhelő erőket. Ja és kirajzolja a kerekek geometriáját 2d/3d-ben, ha valaki le akarná gyártani. Bár gyanítom biztos oka van hogy nem marógépeken készülnek ezek a kerekek. Vagy igen?

Szalai György

Akkor, ha le akarod gyártatni, az Inventor a megoldás.
És ha meg akarod érteni?

bmejdz9nu

"T2.5-ös szíjjal hajtott egy 300W-s AC motor"
Egy videót csinálnál?  
Ez lenne az első AC szervó amit látnák élőben...
(nem komplett rendszer azaz motor + vezérlő és persze step/dir-es)

3k74cecek

Alapvetően a motoron lévő kerék méretétől függ, de nyugodtan használhatsz T5-öt 8-10mm szélességgel.

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!
Köszi mindenkinek a válaszokat ! Asszem megpróbálom előbb 1 drb. T10-es szijal (ahoz tudok most hozzájutni "ingyen" [#eplus2] , ha nem válik be ... hát akkor majd újra agyalok [#fejvakaras][#falbav]
Jó éjt mindenkinek ! [#wave]

bmejdz9nu

Egy "gép-kép" egy vezetővel...

https://cnctar.hobbycnc.hu/VarsanyiPeter/CNC%20gepek%20fotok/6108_3.jpg" border=0>

Szalai György

Biztos ez vót neki ocsóér! Megalkuvás, kompromisszum. Kényszer szülte megoldás.
Menyivel jobb is lehetne az Y felépítése, ha két vékony vezetéket alkalmaz négy kocsival, ahogy kell.

Sajnos piszokul befolyásolja a merevséget, (szerencsére nem az enyémet) hogy az Y két szélső golyósora függőlegesen milyen távol van egymástól. Meg hogy ez a távolság, hogy aránylik az Y alsó golyósorától a leeresztett Z mellett a szerszám alsó végéig mérhető távolsághoz. Az is végzetesen meghatározó, hogy a szerszám hegye milyen mesze esik az Y golyósorainak függőleges síkjától.
Ezek az összefüggések azt jelentik, hogy az egy nagy sínes Y felépítés fizikailag nem ideális. Pénzügyileg lehet az.

De ezeket szerintem minden gépépítő tudja. Még én is, nullagépes létem ellenére. Vagy nem?

bmejdz9nu

Nincsenek azaz nem lehetnek helyzethibák a két vezető között...(szög, párhuzam, azonos magasság stb...) nem kell pl. alap síkbamarás...
Egy ekkora vezetőről "lecsavarni" az a szép nagy kocsit... hát előbb hajlik meg és esik szét a mechanika :)

2vkx6unz

Van igazság abban amit Péter ír és abban is mit te írsz. Ha megnézel pl. egy Hiwin katalógust, hogy mít bír egy ilyen sín meg a kocsi. Ekkora gépnél kb. 1/3 ár és minimális merevség csökkenés. Nagyobb gépméretném meg mindenképpen jobb a több sínes több kocsis megoldás egyrészt mert hatalmas kocsik és sínek kellenének másrészt ott a híd merevít és a sín csak sín itt viszont a sín erősebb lehet mint maga a híd.
Az asztal mozgatásához már itt sem ilyen megoldást használtak.

knifemaster

Szerintetek emmnyire elvetemült ötlet ha,a lineáris rúd kijárna a golyósperselyekből, mozgás közben?
Elékpzelésem merev híd,mozgó asztal,és az asztalra lenne erősítve a gömbanyag,a vázra meg a golyósperselyek.