Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Nekem van egy ilyen fúrógépszerű precíz szerkezetem, automata előtolás is van rajta (de az is lehet hogy menetet vágott)
A szerszámcsatlakozás talán 1:10-es (vagy valamelyik B) kúppal történik. A csúszóegység kb. 150 mm hosszú, szimmeringezve, a bordástengelyek/agyak is nagyon precizek.
Az előtolást egy cserélhető kb. 50 mm hosszú 20 mm átmérőjű bronz anya, acél orsó páros biztosította. Most 0,8 mm-es van benne.
Az előtoló egységet is a főorsómotor hajtotta, így szinkronizálva van az előtolás a főorsó fordulatához.
Az egységben benne vannak a beállítható végálláskapcsolók is.
Az egész egység roppant szellemes és precíz.

4um5b65d

Így van, de valamit mindig fel kell áldozni egy más cél érdekében. Mégis inkább a tömeg felé mennék el, még ha ez minden más rovására is megy....  
Kinek a pap, kinek a pap-lan
[#vigyor3]

4um5b65d

Látod milyen vagy......
Kincseken ücsörögsz , mások meg megcsodálnák a csillogását.....
Gondolom ez nem egy gyakori géptípus, érdemes lenne a mappádban bemutatni...

Szalai György

A Magyar Királyi Operaházban 1884. szeptember 27.-től üzemelt egy óriási vízzel mozgatott hidraulikus dugattyúrendszer, ami a színpad elemeit és a zenekari árok elemeit emelte, sűlyesztette. Hibátlanul, 1976-ig, amikor az egyik henger elrepedt, ezért leállították. (92 év üzemidő.) 1980-ban, a felújításkor, ezt az ipari remekművet egy óriás daruval egyszerűen kitermelték. Láttam. 1984. szeptember 27-én, a 100 éves évfordulón elektromos színpadtechnikával indult az felújított Operaház. Soha nem volt baj, hogy nem olajjal, hanem vízzel üzemelt.

A "sterimobnak" nevezett berendezést nem ismerem. A Balatonon, hajókiemelés után szokás leveretni az algát a fenékről. (Hi…) Ezt régebben kicsi, sárga KÄRCHER hidegvizes, nagy nyomású mosóval csináltuk. Vagy négy-öt évig bírta. Tavaly vettek helyette egy szép új Bosch-t. Az se rossz márka. Nem húzta ki a nyár végéig. Egyre jobban bírom a sárgákat.

Szerintem mindenen érdemes tovább agyalni. Az agyalás ingyen van, a szegény ember is képes rá. Nem fáj, jó holtidő kihasználás. Mikor semmi sincs, agyalás még akkor is lehet.

svejk

Friss hús még.. :)
Egy-két fénykép nem adja át az ízét, ezt meg kell fogdosni :) Vagy legalább egy jó leírást készíteni hozzá.

4um5b65d

Értem én ,irígy vagy !
[#nyes]
Azt hittem , hogy ez valami régebbi darab. Mostanság tettél szert rá ?

PSoft

Gyuri,ha már a szinekről beszélsz...
Ugye a Bosch-nak a szinei a zöld,na meg a kék?
Azt hiszem most világosodtam meg!!!
Nem lehet hogy már azt is a "sárgák" csinálják???

motion

Lehet, hogy egy sületlenség. Nem nagyon értek hozzá.
De "ellensúlynak" nem lehet felhasználni azokat a tehermentesítő (mittudoménmianeve) valamiket?
Egy rugó erőt lehet benne állítani, és ennek megfelelő súlyt tart meg egy bovdenen keresztül.
Hasonlít a yo-yo vagy jojóó ra.  
Nekem van egy ilyen, azt 0.5-1kg között lehet állítani.A saját súlya meg vagy 20dkg. Egy ilyennel már pl. 80dkg-ot lehet "spórolni".
Egy ilyen nem használható Z ellensúlynak?

Szalai György

Sajnos szerintem az ellensúly rendszer több mint megduplázza a mozgó tömeget, ezért a dinamikát, kevesebb mint felére csökkenti. Pedig pont azért agyalunk a fortuna marómotor dolgon, hogy csökkenteni tudjuk a mozgó tömeget és növelni a dinamikát. Mert ha nem számit a dinamika, akkor úgy is lehet bármekkora a mozgó tömeg. Manuális marógépnél nem is számit, de CNC-nél igen. Ezért oda lukadtam ki, hogy vagy könnyű motor kell, vagy nem kell rátenni a Z-re, vagy ellensúlyozni kell valami könnyűvel. Hoppá. Nem mindegy, hogy 10kg ólom vagy 10kg libatoll? Nem. Az nem mindegy, hogy 10kg ólom, vagy 10kg-megtartására képes nyomású levegő. Tehát a megoldás szerintem: A Z-re, a motor mellé egy könnyű pneumatika munkahenger, róla egy szál vékony műanyagcső egy tartályig, és a tartályra egy bicikliszelep. A tartály lehet akár az üreges híd is. Fontos, hogy a tartály térfogata, legalább egy nagyságrenddel nagyobb legyen, mint a munkahenger belső térfogata. Így a rendszer nyomása nem változik jelentősen, akár kint van a dugattyú, akár bent. Azután már csak fel kell pumpálni a rendszert akkora nyomásra, hogy éppen ellensúlyozza a Z mozgó tömegét. Vélemények?

4um5b65d

Elméletileg szerintem fel lehet használni, csak egy kicsit bután nézne ki a dolog. A kisgépesek majd megfontolják.

4um5b65d

Nem is hülyeség az ötleted, erre még nem is gondoltam. Szerintem ez tökre megvalósítható.
[#taps]

4um5b65d

Vajon alkalmazzák ezt valahol ???

000000000

Szerintem balanszer-re gondolsz

Szalai György

Pont ma kaptam egy vadonat új BOSCH akkumulátoros flexet, vagy sikítót, vagy gyorsvágót, vagy mi ez. Kék színű. Kimondhatatlanul hitvány. A sárgák már minőségben is megelőzték őket. (DEWALT ) A kb. húsz éves Hilti bőröndöm sokkal masszívabb. Na jó, az vörös, tehát nagy és erős mint az ural hegység.

4um5b65d

Továbbgondolva az ötletedet, ezt akár vízoszloppal is meg lehet tenni a közlekedő edények elve alapján....