Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

PSoft

Első hallásra is jónak tűnik!!!
Nem ezt hivják "légrugónak"???
Járműipar használja,vagy valami hasonlót (teherautók,autóbuszok).

Szalai György

Tévedtem. A cső nem lehet vékony. Muszáj a lehető legnagyobbra hagyni az áramlási keresztmetszetet, mert ha a kis keresztmetszettel lelassítjuk az áramlást, akkor nem csak légrugót, hanem lengéscsillapítót is csinálunk. Akkor megint oda a jó dinamika.

PSoft

Az a "vörös" az ku...jó!!!
Ismerem én is. Na persze azt nem adják még húsz évesen se két forintér.
Nehogy lecseréld valami mostani zöldre,vagy kékre!!!...De még rikitó sárgára se.
Ma is használtam ilyen " kék" akksis gépet,tudod mire? Fogpiszkálót hegyeztem vele gyufaszálból.

motion

Ahhh. Igen. A nyelvemen volt a neve...A lényeg, hogy ezzel szinte semmit sem kell tenni, csak beakasztani a két végét. Plafon<-->"Z".  

PSoft

Vizoszloppal nem bitos hogy megoldható.
Nem tudod összenyomni...
Gyurit idézve:"mert a folyadék nem nyomható össze,mint a levegő".

3k74cecek

Az ötlet jónak tűnik elsőre (még másodikra is[#eljen]). Tökéletes kiegyensúlyozást mindkét irányba persze ne várj, mert ott van a tömítések surlódása. Ez persze jelentős tömeg esetén elhanyagolható.

3k74cecek

Csak sajnos egy hidromotor ára keményen veri egy süritett levegős cucc árát.
Kis méretekben és teljesítményben még nem találkoztam vele (ettől persze még lehet hogy van).
Szerintem nem gazdaságos (nagyon drága más megoldáshoz viszonyítva) egy bizonyos teljesítmény alatt.
Ja és több tizezres fordulatúról sem hallottam még. Levegősben viszont vannak ilyenek. Pl. fogorvosi fúrógép.

4um5b65d

Hát nem is összenyomni gondoltam....
A közlekedő edények a vízoszlop magasságával és vele együtt a nyomásával variálnak. Magyarán a vízoszlop teteje nyitott.

3k74cecek

Nem is kell összenyomni. Közlekedő edényről volt szó. Az más kérdés, hogy ebben a megoldásban  eléggé korlátozott az alkalmazható nyomás. A sűritett levegő szerintem jobb megoldás.

43pbwjg8s

Szia Psoft!
Ha valamire jutsz vele kérlek írd ide!

PSoft

Ja,Gyuri az előbb elfelejtettem...a vizzel semmi bajom,még iszom is ha szomjas vagyok(meg ha nincs sör a közelben).
Ma is működő több mint 80-éves vizes prést én is látok ha akarom akár naponta,és még mindig tud 400bar-ral nyomni.
De az olaj valahogy mégis jobbann illik a XXI.-ik századhoz.

PSoft

Ok.  Igy már értelek.

PSoft

A Festo-ra gondolsz?

43pbwjg8s

Igen. Nálam is leledzik egy ilyesféle. Csak a jelenlegi kompresszorom 10 literes csak.

43pbwjg8s

Gyuri!
A Z és az Y közé pedig fel lehetne szerelni egy (mondjuk éppen nekem is ilyen van) FESTO peumatikus munkahengert http://cnctar.hobbycnc.hu/KisKZ/alapcuccok/munkahenger_1.JPG" border=0>
Bár azt nem tudom mennyire pontosak ezek, de ez akár még a megvezetést/sínt is helyettesíthetik.
Elég széles a skála a méretekből ha az ember választani akar.
Csak ennyit kell tenni, hogy a rajta futó, fortuát tartó lapon oldalt kell csatlakozni a mozgatás mechanikus meghajtásával.