Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

Jól van, be ne mutasd már, hogy találtál rá ? A sakkozó robotnak én írtam a vezérlő szoftverét ...

[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

Remélem a humorérzéked most nem hagy el.
Engem azért az tölt el büszkeséggel, hogy azért a sarki újságárustól kicsit többet sejtünk a dolgokról, látom nem vagyok egyedül ebben, és itt a többiek is felmutatnak egy kis tudományt, hajrá, csak így tovább mindenki.

s7manbs8

Amúgy még azt nem tudom, hogy mondjuk pl. 1980-ban, amikor gondolom már voltak robotok is szép számmal, azokat ugyan mivel vezérelték ? Vagy titokban már akkor is volt P4-es processzor, csak még mi nem hallottunk róla, ahogy írod, hogy micsoda többprocesszoros technológia kell hozzá ? Meg hát vannak speciálisan erre a célra kifejlesztett mátrixtranszformáció számító, vagy kinek mire van szüksége processzor is, persze az is igaz, hogy ezeket nem árulják a sarki hentesboltban, így mi még lehet manapság se jutunk hozzá könnyen.

4um5b65d

1980 - Commodore64
Többprocesszoros rendszer esetén 2 db C64
[#nyes]

s7manbs8

Na tessék itt a jó példa, már kész is a rendszer, hozhatjátok a "Kuka"-t, rákötjük és annyi ... [#integet2][#integet2][#integet2]

4um5b65d

Nem véletlen, hogy a C64-eseket már mind a KUKÁ-ba dobták.....
[#nyes]

Szedlay Pál

Beszéltem egy forgalmazó céggel kb. 2 hónappal ezelött. Kb 6,5 M Forintnak!!!!!!!!!!!!
 megfelelő öszegért már a megfelelő postprocesszorral felvértezett programot futtathattam volna és martam volna 5 tengelyen szimultán . Na ez nem hobby kategória.

s7manbs8

Köszönöm az infót, most már legalább van egy kézzelfogható összegszerű példa arra, hogy miben is gondolkodjon egy hobbysta, aki csak álmodozik esetleg.

4um5b65d

Majd Elektron fórumtárs szépen nekifexik a szoftvernek és megoldja a problémát.
Gyorsan segítek is neki egy kicsit. Így kezdődik a program, már csak a kérdőjeles részekre kell ezt azt beírnia.... :)

Var x,y,z,a,b,c,d,e : Real;
BEGIN

??????
??????

END.

Szedlay Pál

Nem ajánlották a szimultán 5 tengelyt.
Nagyon sok a probléma és a megoldatlan szál.
Volt rá pálda, hogy sok 10 M forint értékű gép ment galyra, mert a program másként értelmezte az 1 fokot neki ez 359 fok.
Azt mondták óvatosan a szimultán 5 tengellyel.

s7manbs8

Ha az első sorba beírod, hogy

program RobotControl5D;

és kihagyod a közepén a kérdőjeleket, egy tökéletes, bár funkcionálisan kissé keveset tudó vezérlőprogramot kapunk, ami ráadásul egy  286-oson is rendkívül gyorsan fut ...

Progamozásból ezért adományozok neked egy tiszteletbeli 5-ös jegyet.

[#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2][#vigyor2]

s7manbs8

Hát az biztos, hogy be kell tartani minden a szoftver bemenőadataira vonatkozó határértékeket, és értelmezési problémák se szerencsés ha vannak, mert nem a munkadarabbal fog foglalkozni a gép, hanem pofánveri a közelében  csodálattal nézelődő, érdeklődő emberkét. Vigyázat a gépnek sose szabad hinni, akármilyen kedvesen is duruzsol néha!

000000000

Sajnos nincs ilyen mérésem. Csak azt tapasztaltam (ami normális), hogy a CPU terhelés egységesen emelkedik (jelentősen) a használt tengelyek számával.
Egy ilyen mérésre én is kíváncsi lennék (2 csatornáig tudok mérni csak sajnos, ide valami logikai analizátor kellene, 6 csatornával).

HJózsi

Mi ez a jó nagy semmi?... [#ijedt]
valami gond van a képekkel...

HJózsi

Valamit benyalt az Opera ... - bocs! ... az IE-ben 3 integető ...  Néha a tökéletes sem tökéletes ...

Szedlay Pál

Lehetne egy kicsit részletesebben?
Nem látom térben a problémát.
Veszek egy fogat és belerakok egy tengelyt aminél fogva forgatom vagy mesial-distal vagy bucco-lingualis irányba. Utána generálok egy pályát az occlusalis felszín felöl, majd elforgatom vagy az x vagy az y tengely mentén ( attól fögg hol van a forgató) 180 fokkal és generálok még egy pályát. Miért kell ezt forgatva marni?