Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4mjnxdwuu

Van itthon kvarclisztem is, de csak gránitból akartam, az általam belekevert legfinobabb gránitszemcsék elég kicsik, ( bár ez alatt is van még 2-3 lépcsőfok. )

3vv2btrhv

A liszt a gyanta tapadását növeli a gránithoz .
Vanak adalékok amik kimondottan a nedvesitést segitik elö , meg hogy ne legyen buborékos .

000000000

Szia!
Nagyon tetszik az összeállításod így prezentációval.Kíváncsi leszek a töréstesztekre.
Nem hittem volna, hogy a polimerbeton ilyen könnyű, sokkal nehezebbnek gondoltam.
A műgyanta nem bírt volna el több zúzalékot?

Szalai György

Eporezit FM-20 villamosipari öntőtőgyanta?
De mi a térhálósitó? (T-3, T-16, T-30, T-54)
Kvarclisztet nem tettél bele?
Mennyi kötési időt ért már meg?
Ha a gyanta csak nedvesített akkor nem lyukacsos szerkezetet kaptál?
A képen tömörnek látszik.
40-50ml gyanta és 10-12ml térhálósító az jó térfogat aránynak néz ki?
100 : 20-35 az ajánlott keverési tömegarány. (Nem tudom a fajsúlyát.)
Ha egyforma a fajsúlyuk akkor kb. jó lehet.
Miért mérsz rajta elhajlást és törést, ha kitöltő anyagnak szánod? Más terved is van vele?

A tömör gránit sűrűségét 2,6kg/dm3 re adja meg a táblázat, az ötvözött alu is 2,4-2.8 tehát nagyjából azonos. A gyanta 1,15 az könnyit rajta. Ha térkitölteni akarsz, de tömeget növelni nem nagyon, akkor tehetsz bele üreges üveggyöngyöt. Ha a merevségét növelnéd akkor a szélére vágott szórórovingot. Így könnyű viszonylag merev szerkezet lesz, még egyszerű házi előállíthatóság mellett.

Engem is nagyon érdekelnek ezek a technikák és anyagok.
Jó kísérletezést.

4mjnxdwuu

Válasz mindenkinek...
Egy minimálisal többet elbírt volna, ( mondjuk a 40ml-es már nem nagyon, esetleg lisztet)  csak arra mentem, hogy el tudjam keverni. Mert a nagy darabok miatt nehéz.... Rázás után, és utólagos melegítés után jobban tömörödik, a felszínre feljön a felesleges folyós része.
Buborék ellen vákuumozni is lehetne, de ha megmelegítem akkor is elég sok kijön belőlle.
Eporezit FM-20 és T-16. A fényképezéskor még meleg volt... Nem lett lukacsos, Monjuk a 40 ml-t kicsit tapicskolni kellett, abban belül lehet, hogy van, bár utólag azt is melegítettem, és folyós lett a teteje.
 Én a 100:20 keverést használom, nekem bevált. Álltalában 1 napot hagyom, vagy legalább 1 éjszakát. De ha sietek akkor előmelegítem az anyagokat, és öntés után is melegítek rajta egyet.
A tervem az hogy vas lapokból kellene összerakni a gép oldalkarját, asszimetrikus oldalú zártszelvényeket kellene rá hegeszteni oldalra mint merevítést, benne acél szálakat kifeszíteni, és kiönteni gyantával. Tehát nem ártana ha merevebb is lenne... Így nem is kell sok kiöntöanyag ha nem telibe lenne öntve csak a merevítők.

4mjnxdwuu

Ja a gyanta azért ez a gyanta, mert pont ez volt kéznél...

4mjnxdwuu

"szélére vágott szórórovingot" ez micsoda ???

Szalai György

Egyforma darabokra vágott (pl 10cm) rengeteg üvegszál. Ahogy rászórod a friss felületre, egy síkban, de nem egy irányban rendeződik. Előre síkba ragasztva is kapható,(akkor már nem szórónak hívják) lemez féle forma, de nem szövet. Ollóval vágható.

2vkx6unz

A neten fellelhető anyagokban én még a fotókon láthatónál is finomabb gránitőrleményeket használnak. Érdemes lenne megpróbálni kvarchomokot. A száraz finomhomok 0.1-0.4 mm szemcseméretű.
A megfelelő gyantákról infót itt lehet kérni: www.alvinplast.hu  

Általában 1:4 a gyanta:töltőanyag tömegarány

Nekem a fotók alapján soknak tűnik a gyanta.

Egyébként mi a cél? Kitöltőanyag rezgéscsillapításhoz vagy a gép tömegének növelése vagy esetleg gépalap építés?

4mjnxdwuu

Igazából az RB2 és a T30 lenne a legjobb. Csak kíváncsi vagyok ez mit tudhat...
Epoxi.hu-n szoktam nézelődni. Nem ezt akartad írni : http://www.alvin-plast.hu/
Ha oldalról nézem a rudat akkor látszik hogy kicsit sok, de ez az egyik 50ml-ről készült kép. A 40ml-n már éppen hogy van "hígabb rész"

A fő cél: rezgés csillapítás, mellesleg ha merevséget is adna pluszban az még jobb lenne...

/Esetleg később gépalap oly módon, hogy vasból meglenne a váz külső burkolata, a lin vezetékeknél megerősítve legalább 15mm vastagságra ( csavaroknál persze anyák belülről felhegesztve+menet a 15-s anyagban) Így meglenne munkálva, és utánna kiöntve. Illetve az a gond, hogy meg lehetne-e munkálni előrre? nem fogja-e majd a kiöntőanyag tömege elnyomni a keretet..? Ebben az tetszene, hogy nem kellene bazi nehéz cuccokal szaladgálnom...

Szalai György

Sajnos, ha a fő cél a rezgéscsillapítás, akkor szerintem, lehetőség szerint puhább összeállítást kell választani. Az viszont a merevség rovására történik természetesen. (A hangtecnikában a hangsugárzók beágyazására egy fajta szurkot használtak rég. Nagyon sűrű, de folyadék marad. Így a hangszórókosár rezgései nagyon csillapítva kerültek át a tartószerkezetre.) Az anyag, amire vágysz, ellentétes elvárásoknak kell, hogy megfeleljen. (Merev is, rezgéscsillapító is.) Ebben jók a kompozitok. A belső mag rezgéscsillapít, a külső héj merevséget ad. Esetedben a merevséget az acél váz adja, a kitöltő anyag csillapít. A feszített acélszál is bevált gyakorlat a merevség növelésére, ha nem is a műanyagok esetében. Villanyoszlopokat így készítik. Az üres formában előfeszítik a nagyon kemény acél szálakat, és ráöntik a betont. Ez is kompozit. Pár éve a gyűrű szelvényű „pörgetett” oszlopok terjednek, ezek a kör minden irányában egyformán terhelhetők. A napokban olvastam valahol, hogy talán Brazíliában alkalmaznak műgyanta kompozit villanyoszlopokat.
Szerintem jó úton vagy.

000000000

Jó a példád a terhelés-súly optimalizálásra.
Én az igazi előrelépést a súly-terhelés-rezgés szentháromságban a modellezésben már régóta (az F1-ben két évtizede) használt karbon-kevlár könnyű, de nagy szilárdságú kompozitban látnám.
Az ebből készített mozgó híd és Z tengely bizton a legkiválóbb lenne az egységugrás teszteken és a marózások alkalmával.
Két dologban azonban sajnos alulmaradna az általunk most használt anyagoktól elsősorban az árban, másodsorban a munkaigényes precíz sablonok elkészítésében. Igaz a jó sablon kárpótolna, hogy sorozatban lehetne önteni utána benne.
Elgondolkodtam, hogy mivel az utóbbi időben többet foglalkozom új hobbymmal a cnc-vel mint régi szenvedélyemmel a modellezéssel és sok karbon, üveg és kevlár szövet meg gyanta vár felhasználásra, el kellene kezdenem a sablon készítést. Csak az a baj, hogy nem tudom mit halasszak el emiatt .....?

000000000

A próbálkozásodat annyiban módosítottam volna, hogy a sablon belsejébe és a tetejére legalább két réteg üvegszövetet tettem volna.

4mjnxdwuu

Köszike, legközelebb ha gyantáért megyek hozok üvegszálat is.

4mjnxdwuu

Akkor a legjobb megoldás valamilyen puha gyanta lenne? van amelyik zselé jellegűre szilárdul meg.
De akkor rosszabb hatásfokkal müködnének a kifeszített acélszálak nem ?