Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3k74cecek

Mozgó hidas gép: Kis erőket és/vagy kis pontosságot igénylő munkákhoz (gravírozás, NYÁK marás, Lézer vágás, hasonlók) alkalmas, de máshoz szerintem nem.
Ha tehát termelékenyen akarunk fát, esetleg acélt megmunkálni, akkor a mozgó híd szerintem felejtős.
Mozgó asztal és fix híd kell. Jó erős és merev konstrukcióval.

Nagyon jól látod a tervezés lépéseit, de úgy érzem helyenként túlzásba viszed a számításokat, illetve talán a gyakorlati tapasztalat hiányát próbálod ellensúlyozod vele. Én nem sokat számoltam a tervezéskor. Azt is megmondom miért. Még a statikai méretezés is annyira bonyolult, hogy nekem nem érte volna meg (pedig gépész vagyok, tehát nem kellene egy hétig keresgélnem a számítási módszereket). Gyakorlatból érzem, hogy kb. mit fog bírni egy szögvas, vagy zártszelvény. Azért egy egyszerű modellt persze számoltam, de messze nem a valóságnak megfelelő bonyolultságban.
Rezonanciát viszont egyáltalán nem számoltam. Mégpedig azért mert egyszerűen lehetetlen kiszámolni.
Ha meg csak annyit ér az egy heti számítgatás, hogy 500Hz és 6KHz között lesz valahol, akkor teljesen felesleges számolni.
A rezonancia ugyanis függ a gép pillanatnyi koordinátáitól (hol állnak a mozgó részek), a szerszámtól, a motortól, a technológiai adatoktól, a hőmérséklettől meg a szomszédasszony havi ciklusának állásától, szóval egyszerüen kezelhetetlen még csak nagyságrendi számításokra is.
Ha munka közben rezonancia lép fel, akkor a felsoroltak valamelyikét kicsit megváltoztatva megszüntethető a rezonancia.
Teljesen igazad van, hogy más gép az ideális fa megmunkálásra, és más a fémre. Azért ha egy 1000mm/perces előtolást stabilan tud a gép, akkor az már bőven elég a fához. Fémhez meg úgyis jóval lejebb kell menni, mert nem fogja bírni a gép ha nincs legalább fél tonna tömege, és 2kW-os motorja.
Abban nem értek egyet veled, hogy az acélból készült gép biztosan rezegni fog, míg ha aluból lesz akkor nem.
Nagyon egyszerűen el lehet hangolni, ha valami nagy pech miatt tényleg a szokásos megmunkálási tartományba esne a rezonanciája.

Ami egy összefoglaló tervezési segédletet illet, szerintem  járhatatlan a kivitelezése.
5000 oldal lehetne és akkor is hiányos lenne. Olyan kusza, a sok millió szempont szerinti elágazásrendszerrel lehetne leírni a folyamatot, hogy gyakorlatilag használhatatlan lenne.
Ha jól bele gondolsz szinte egyetlen mérnöki alkotásra sincs ilyen leírás. Ez a konstruktőrre van bízva, hogy az adott igények és lehetőségek figyelembevételével tervezzen valamit. Aztán a jó mérnök elsőre egészen jól megközelíti a jó állapotot, a következőre pedig már kiválót alkot. A rossz mérnök pedig ötszörös  költségből, háromszori nekifutásra összeeszkábál valamit, ami messziről nézve hasonlít az elképzelt masinára.
Sajnos a tervezésnek ezt a  folyamatát eddig még nem sikerült ennyire leegyszerűsíteni.
Ha lehetne, akkor már régen lennének olyan tervező programok, amiknek megadod az elvárásaidat, meg minden egyéb szempontodat, és a végén a nyomtatóból kijönnének az alkatrész rajzok. Egyelőre nem tudok ilyen programról.
És pontosan ezért nagyon nehéz bárkinek is egyértelműen követendő megoldásokat mondani.
Csak egyes részek megoldásainak kiválasztásához lehet némi megfontolásokat felvázolni, aztán a kérdező majd dönt a maga szempontjai szerint.

3k74cecek

Jól látod a dolgokat. Nem véletlen, hogy profi szinten sosem egy mérnök tervez egy ilyen komplex berendezést.
Legalább 3-5 szakma képviselteti magát egy komoly tervező gárdában. Persze az nagyon hasznos, sőt mondhatnám elengedhetetlen, hogy mindegyik szakember ismerje valamennyire a többiek területét is, mert különben sosem fognak közös nevezőre jutni.
Én sem csak egy szakmához értek. Különben nem sikerült volna az ötlettől a megvalósításig eljutni egyedül.
Ezért vannak fenntartásaim, amikor itt az egyes kész gépek képeit meglátva és belelkesülve, az általad írt 3 szakmát esetleg csak névről ismerve, akar valaki egy komoly gépet csinálni magának, mindenféle hasonló területen szerzett tapasztalat nélkül.
Mert persze kisebb nagyobb tanácsokkal, ötletekkel segítünk, de azért a gépet nem fogjuk  megcsinálni az illető helyett.
Még az átgondolt tanácsadás sem kis munka. Ha megnézed, hogy a mostani három kis irományom közt mennyi idők teltek el, akkor látható, hogy nem 5 percet töltöttem vele. És igazából elég kevés konkrét dolgot írtam, inkább pár általános megfontolást ecseteltem csak.  
De ezt nem mindenki és nem mindig tudja megtenni (így én sem) .
A költségekről már nem is beszélek. Működő modellt lehet csinálni 20ezerből, de használható gépet szerintem nem.
Szinte kizárt, hogy mindent bontóból tudjál venni hozzá kilóra. De még akkor sem hozható ki ennyiből.
Ez szerintem kb. olyan költséges hobby mint a modellezés (repülő, helikopter).
Nagy előnye, hogy otthon, és télen is végezhető. Továbbá nehezebb totálkárossá tenni egy CNC gépet mint egy repülő modellt.

0gbwyh99

NA !  
Ime az újabb változat !
A gép méretei kb. 900X900 , megmunkáló felület 460X460X110 .  
Az alu Y-hidat lecseréltem 120X60X4mm-es acél zártszelvényre , az alu lapokat (többségében) 8mm vastag acél lapokra , az alap szerkezet pedig 80X80X4mm-es szintén acél zártszelvény !
Mindent előbb csavarral állitanék és rögzitenék , utána többnyire heggeszteném ! Az állithatóságot úgy gondoltam ell hogy az összeillesztendő alkatrészek eggyik felére menetet furnék , a másikon pedig a csavarnál kicsit nagyobb átmenő furatot (vagy nútot) csinálnék . A rajzon még sok csiszolni való van , de a lényeg az megvan ! Talán még annyit tennék hozzá , hogy az Y-hid tartó lemezeket még megerősiteném legalább 2-2 háromszeg alakú 8mm-es acéllemezzel ! Persze az X-tengelyre mindkét oldalt kell tenni orsót , csak nem tom hogyan - 2 motort tegyek , vagy fogasszij áttételt ? Mi az olcsóbb : az áttétel , vagy + egy moci meg vezérlő ? [#nemtudom]

http://cnctar.hobbycnc.hu/Svertel/gep1.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/Svertel/gep2.jpg" border=0>

Szalai György

„Mindent előbb csavarral állitanék és rögzitenék , utána többnyire heggeszteném !”
A csavarral előzőleg pontosan beállított szerkezetedet, pontosan az utána hegesztett varrat fogja eldeformálni? Nem lenne jobb csavarozva hagyni?  

„Persze az X-tengelyre mindkét oldalt kell tenni orsót , csak nem tom hogyan - 2 motort tegyek , vagy fogasszij áttételt ? Mi az olcsóbb : az áttétel , vagy + egy moci meg vezérlő ?”
Az -egy moci középen hátul, két irányba fogasszíj a zártszelvényen belül- megoldás nem barátságos?  

„az alap szerkezet pedig 80X80X4mm-es szintén acél zártszelvény !”
Alapkeretnek miért tartod barátságosabbnak a négyszög szelvényt, a téglalappal szemben?
Vagy ilyen áll rendelkezésre? Ha veszed, akkor nem volna jobb egyformát?

000000000

Nagyon tetszett az irományod, az utánnad következőket még nem volt időm elolvasni:-)
Mindenesetre a itt egy link, angol, de talán annyira nem nehéz és egy gépkonstrukció születését viszi végig, nagyon sok terhelési és rezgési meg felépítési ábrával körítve:
http://www.mech.utah.edu/~bamberg/research/PrinciplesOfRapidMachineDesign/Principles%20of%20Rapid%20Machine%20Design.pdf" TARGET=_fnew>Gépkonstrukció - ipari, de hobby cnc-s méretben is elképzelhető, PDF

000000000

Én pont így kezdtem György. Hogy miért annyi az annyi? Miért 12-es menetes szár, és miért 2Nm-es motor? Sok esetben pedig meg is válaszolták a fórumon a kérdést.

Itt nem célgépek készülnek.Mindenki univerzális célokat fogalmaz meg(gravírozás famarás-gravírozás alumarás...stb stb...).

Van aki nem tudja mire képes a gépe és van aki nem is akarja tudni, hanem lassan felfedezni, ezért jócskán túlméretezi, vagy építí a következő gépét:)

Rezonanciavizsgálat? Mesélhetnék róla, a diplomamunkám jelentős része arról szólt. Van az elmélet, ami szép és jó, meg van az hogy 2 csavar helyett 3-at teszel a készülékedbe akárhová és el is hangoltad a rezonanciatartományod. Meg van az, hogy számodra észrevétlen anyaghiba van a vázadba, meg nem egyenletes a hegesztésed. Meg mindent ideálisnak feltételezel...meg..meg..

Mit érsz vele ha belőtted nagyjából a rezonanciatartományt? Gyakorlatban fogod úgy is látni, hogy mi a kritikus a gépednek, aztán majd ott nem használod, vagy utólag merevítesz rajta. Sőt talán már elve kidolgozod a lehetőségét a merevítésnek. Ha ne adj isten...Pont az a fordulat és előtolás és fogásvétel és szerszám és főmotorra van szükséged.

De nálam ez viszi a prímet:
"Pont abban a frekvencia tartományban fog rezegni ahol a megmunkálásod történne."...

Hogy ez hogyan lett megjövendölve?!?!
Elnézést, nem kötekedni akarok.  

De akkor most egyen vagy váltóáram?
Tapasztalat vagy számítás?

Ezt gondolja át aki gépet akar építeni. Utánna határozzon meg befoglalóméretet, meg forgácsolási célokat, különben nincs miről beszélni.

000000000

Tetszik a géped abban a tekintetben, hogy készítettél egy modellt.Én is ezt teszem jelenleg. Látszik, hogy határozott elképzelésed van. Örülök, hogy betetted a fotókat. Van miről beszélni. De az a konstrukció így be fog feszülni.
Alul ekkora fesztávon nem kell jósnak lenni, hogy csak két orsóval fogsz tudni boldogulni. Így meg sem fog tudni mozdulni a gép X írányba.

s7manbs8

Meg lehet kérdezni, hogy ilyen szép rajzot milyen nevű programmal lehet rajzolni ?

Amit "badclyde" mond, hogy X irányba ez így nem fog tudni mozogni nagyon alá tudom támasztani, egyrészt már én is próbáltam ilyesmi elrendezést, bár sejtettem, hogy nem lesz jó, aztán ki is derült. Az irodalom is azt mondja, hogy maximum az X hosszon levő kocsi vagy csúszka hosszával lehet egyenlő, de inkább annak  fele , harmada az Y hossz.

000000000

Szerintem ez a program a Solid Works. Bár a Solid Edge is ilyesmi megjelenítésű.

000000000

Amúgy nekem nagyon tetszik ez a konstrukció. Gondolj csak bele... miért kellene neki tárgyasztal? És ha a gépet teszed rá a bútorlapra, vagy az anyagra? Én erre a gépre kivehetős asztalt tennék, és a Z-t olyanra alakítanám, hogy tudjon a legalsó sík(amin felfekszik az egész gép) alá dolgozni.

Ezt a gépet egy függőleges síkú bútorra is fel lehetne rögzíteni, aztán mintát marni bele:) Akár a legutolsó műveletként, mikor kész a szekrény, mondjuk:) (persze, akkor aztán lehet figyelni a súlyra és harcolni a grammokkal.)

2vkx6unz

Ha mindkét orsó szinkronban van akkor miért ne mozogna?
A feltétel amit írsz nem engedne meg csak az x-en levő kocsik hosszánál alacsonyabb y hidat.

7vpav5d32

Gyuri!! Ha belegondolsz a középre szerelt motor a legrosszabb. Vagy az egyik oldali orsó közvetlen hajtása és a két orsó összeszíjazása vagy az orsóhoz minél közelebbi motor a szíjkörben a jobb elrendezés.

000000000

Sanyi te a képen hány orsót látsz az x-en? Én csak egyet.

7vpav5d32

"Persze az X-tengelyre mindkét oldalt kell tenni orsót , csak nem tom hogyan - 2 motort tegyek , vagy fogasszij áttételt ? Mi az olcsóbb : az áttétel , vagy + egy moci meg vezérlő ? "  #3823

4mjnxdwuu

Valahol van egy számítási módszer, hogy milyen távol kell tenni a papucsokat, hogy a szerkezet ne forduljon keresztbe 1 orsós hajtásnál. ( csak nem tudom hol...) Egyszer kiszámoltam, és normál keretek között ( talán 600-700-as Y-ra számoltam) kevesebbre jött ki mint a két teljesen összetolt kocsi hossza. Persze golyós megvezetésnél, Középen elhelyezett orsónál. (de ezt mindíg karcsúnak találja az ember, ezért legalább 170-200mm-re szokás tenni... Legalábbis felénk.... [#vigyor4]