Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Papíron tud...De ha jól emlékszem, Te írtál
tegnap pont a forgatós kísérletek kapcsán arról, hogy
már 2 tengelynél is egy bizonyos sebesség
fölött leáll, vagy ez már megoldódott?
Mert ne felejtsük el a 3+X tengelyes gépeknél
ez nagyon fontos, hol a vezérlő progi határa
ilyen szempontból.

000000000

Valóban a "lefejtéses marásos" kísérletnél volt egy kis furcsaság.
Azt hiszem viszont megint nem a Mach volt hülye hanem én.
Ugyanis azt látom azóta, hogy nem lehet úgy sebességet növelni ahogy én csináltam. Azaz ki kell a behívott G cód-bol is lépni, ha megnövelem. De még a műhelybe nem csináltam újabb tesztet csak bent a szobába a laptopon.

000000000

Köszi, akkor ez talán megoldódik.
De az még nyitott kérdés, mitől
és menynire lassul le a tengelyszám növeléstől
a step freki, ha ugyan tényleg lelassul. Mert
Nálad minden jó szokott lenni a végén, és
ezekszerint az is mindegy, hogy 1 vagy 6 tengely
dolgozik, ott a kőkemyény stabil 100 kHz.:)

000000000

Tibor!
Azt se nem mértem se nem számoltam, hogy mennyire stabil a freki. Akinek van gépe az pár év után megismeri mozgásáról, hogy mennyi 10 -20-30  mm/s sebesség és ha ez lassulna  észrevenné. Nekem  még csak három különböző tengely ment egyszerre.
Mérés nélkül állítom, hogy 10%-nál nem lehet nagyobb ha van, mert azt észrevenném.
És nekem csak az a fontos meg tudok e valamit csinálni vagy sem, nem pedig a normaidő.
Szerintem ezt pár ember pillanatok alatt ki tudja mérni neked.

s7manbs8

Azért kérdeztem, hogy mit használ, mert a közismert Mach szoftver is hat tengelyt meghajt minimum és nem is piskóta sebességgel dolgozik, jól meg az csinálva, ha meg valakinek nem elég a sebesség, használjon gyorsabb gépet. Manapság már  ez nem gond a P4-ek korában. Ha még csak 286-osnál tartanánk, akkor bizony nehezebb lenne ilyen dolgokat hobbi szinten megcsinálni. Füllel meg lehet hallani ha nagy az eltérés a sebességben ha duplázzuk a sebességet, hallatszik, hogy egy oktávot emelkedik e a hangja, akinek van rendes hallása annak ez nem gond. Persze ez léptetőmotoroknál jobban hallható gondolom.

000000000

Most jut eszembe kísérleteztem egyszer amikor 4 tengely dolgozott egyidejűleg:
ha feltettem a tangencionális fejet és nem szikét hanem  a 45 fokos gravírtűbe forgácstörőt köszörültem és úgy állítottam be hogy túrja az anyagot akkor a nem állandó mélységű (V carve) betűmarást szépen irányba is állította. A kézi gravírozáshoz ill. véséshez nagyon hasonlító szépségű így a felirat. De sajna gyenge ez a késforgatóm igazából fóliához csináltam nem bír igazából fémet túrni.
Na pedig akkor ezt is elterveztem hogy erősebbre megcsinálom, hogy bicskába lehessen vésni vele.

s7manbs8

És ismersz olyan szoftvert amivel ilyen 5D-s pályát lehet generálni, engem is érdekelne mivel lehet ilyeneket csinálni vagy csak a nagyon drága szoftverek tudnak ilyesmit ?

000000000

Ok. Köszi a válaszodat.
Lassan "beleszeretek" ebbe a progiba, olyan
szépeket, kedvező tapasztalatokat írsz mindig
róla.:)

000000000

Szerintem a google kidob sokat talán ezek is tudhatják:
-deskproto
-mastercam
-rhinoceros
- stb.

000000000

Ez egy szép alkalmazás lenne, ha beválna, és
igazi 4D is lehet akár belőle beállításoktól
függően.

000000000

Ha úgy tudnék marópálya egyenleteket írni mint Te én sem windosos futtatású progikat használnék.
De hálistennek a  Mach segített, hogy ezen tudás nélkül is legyen sikerélményem.

000000000

Igen szerintem is kár hogy megfeledkeztem róla, mert szebb mint ha gyémánt tűvel csinálok felületkövetős gavírozást, sőt a  forgó gravírtűvel készítt marás sincs olyan szép, mert az oldalfelület így szebben csillog.  
Na ma kiéltem levelezési mániámat, holnaptól sok az elfoglaltság.  
Na viszlát!

000000000

Nagyon bonyolult dolog egy általános
felületet de akár csak egy egyenest is
létrehozni, ha pl. áttérünk csukló
koordinátás szerszám rendszerbe is.
Gondolj bele, hogy pl. egy hegesztő KUKA robot
ha pontosan egy általános helyzetű térbeli
egyenes mentén akar 4-5-6 HD hajtóműves
rendszerében mozogni, micsoda mennyiségű
valós idejű mátrix transzformációra van szükség. Aztán micsoda encoder felbontásokra
egy fél méter sugarú kar ív mentén is, ha
néhány század mm pályakövetési pontosságot el
is várunk eredőben. Na és micsoda merevségű, csomó trükkel, specilis anyaggal ellátott
mechanika kell ezekhez a minimális J, és
torziós merevség miatt.  
Ezek tengelyenként is többprocesszoros,
csúcs technológiák, ne álmodozzunk ilyesmiről
egy Hobby CNC fórumon, nincs realitása a
közeljövőben.

s7manbs8

Hát én azt tudom mondani, hogy nem is a szoftveroldalról lenne itt a probléma meg a számítógép tekintetében, hanem ahogy te is említed a mechanikában kellene még leginkább a zsebbe nyúlni, ha az általad példának felhozott pontossági és egyéb követelményeket szeretnénk elérni. Sajnos a mechanika része nem fog csökkeni árban, szemben a gépek számítási kapacitásaival szemben. Ha azt nézzük, mint ahogy a forgácsolóerőktől kezdve a gépek mindenféle igénybevételéhez való méretezést, ugyanúgy a számítási kapacitásigényt is lehet számolni előre, az adott feladattól függően, így előre meg lehet mondani egy dologról, hogy az az álomkategóriába tartozik e vagy sem. Mindenesetre minden olyan dologról, amit már valaki megcsinált csak azt lehet mondani, hogy meg lehet csinálni, persze nem biztos hogy könnyen, vagy még hozzáteszem azt is, hogy nem egyedül. De ha példának okáért összefog 30 hobbista ember, csudákat tudna művelni, főleg akiknek amúgy is ez a mániájuk. A hobbit is lehet csoportosan űzni, nem kell hogy mindenki magában matasson otthon csak a gépein.

000000000

"De ha példának okáért összefog 30 hobbista
ember, csudákat tudna művelni..."

Sajnos ebben nem értünk egyet. Világosan kell
látni "egyszerű és játékos" Hobby dolgaink,
lehetőségeink" határait pont amiatt, mert némi kollektív
és egyéni tudás birtokában ilyesmikről
beszélgetünk itt a Fórumon, és van műszaki
realitásérzék is a világon.
Egy igazi, ipari 5-8 D CNC technika
http://www.kuka-robotics.com/hungary/hu/" TARGET=_fnew>itt
Ez a példa talán segít meggyőzni Téged is, az