Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

A betonnál az acélszál felülete bordázott, hogy ne legyen képes megcsúszni a betonba (nyomó igénybevétel).
Műgyanta kompozit esetén a gyártás során eleve érdesített üveg vagy szénszál adja ugyan ezt a hatást. Ide közönséges acélszál nem alkalmas!
A tartót persze meg kell előre tervezni, hogy hova kerüljenek a bordák ill. az itteni szóhasználattal rácsozatok, hogy mindenhol a húzó-nyomó igénybevételek ébredjenek, a többi részt pedig szilikon bázisú habbal vagy ha elvisel további súlyt az általad megöntött műbetonnal kitölteni.

4um5b65d

Urak !
Mielőtt nagyon belemásznátok ebbe a gyanta dologba, nem ártana ha elfogadnátok azt az arany szabályt, hogy rezgést csillapítani egy forgácsoló gépnél csak a tömeg jelentős növelésével lehet elérni. Lehet csűrni csavarni a dolgokat, de ezen nem fogtok tudni változtatni.

000000000

A merevség növelése szórórovinggal nagyon rossz hatásfokú.
Ugyan ez lenne, ha a pörgetett vill oszlop esetén csak betonvas darabkákat szórnának bele, nagyon lecsökkenne a hajlító szilárdság.

4mjnxdwuu

Nem 1-2 Kg-s cucc lenne, csak annyi, hogy kiöntés előtt még be tudjam tenni a kocsiba, ( el tudjam vinni megmunkáltatni targonca nélkül.)

000000000

Ez igaz a hagyományos megmunkálási technológiáknál (nagy főorsó teljesítmény, nagy szerszám átmérő, nagy forgácsolási erők és lassú előtolások).
De az új irányzatoknál (kisebb de jóval nagyobb főorsó fordulatok, kisebb szerszámátmérők, gyors de kicsi fogások ....), már nem ez az arany szabály a mérvadó szerintem.

4um5b65d

Lehet abban valami amit mondasz, de én nem csak a kis átmérőjű újj és hosszlyukmarókban gondolkodom.

000000000

Közel egy éve figyelem a 4. 5. esetleg a 6. tengelyes megmunkálásokat és gépeiket, mivel most ez a fő csapásirány nálam, mert már 4.-ig eljutottam.
És ott más szempontokat is figyelembe kell venni, mint amit Te a 2-3 tengelyes forgácsoló gépeknél alkalmazható feltételekről írsz.

000000000

Ő izéééé.:)
Szóval talán én úgy mondanám, hogy van ugyan
a gépedre szereve egy negyedik tengely, de
sajna valós időben ebből csak max. 3-at
használsz, tehát ez továbbra is csak 3D.
Azaz messze vagy Te nagyon még a 4D-től is,  
nem hogy a magasabb verzióktól.
És a Hobby CNC és a 3+X tengelyek világa
nem is egy kategória, ha valaki picit is komolyan vesszi ennek a kooordináta transzformációknak az értelmét.
Ez megint picit a Hobbysta vakló bátorsága.
Arról nem is beszélek, hogy a léptecses hajtású
gép eleve majdnem hogy kizáró ok itt már.

s7manbs8

Az mit jelent, hogy eljutottál a 4.-ig ? Van valami olyan géped, és milyen dolgokat készítel vele ? Pusztán érdeklődöm a vakló kíváncsiságával. [#integet2]

000000000

Abban tévedsz, hogy max 3 tengelyt használok.
Mert az CAD-CAM kérdése, hogy hány tengelyre osztja szét az útvonalat. Nekem mind a négy tengely egyidőben vezérelhető.
A megmunkálás pedig innentől nem meghajtó motor kérdése, hanem megmunkálási idő hossza.
Persze idővel majd én is szervózok, de most még mindenre elég a léptecs, és ezzel olcsóbb a végső konstrukciót kialakítani.
Azt egyébként tényleg nem tudom, hogy hívják ha négy tengely végez egy megmunkálás során műveletet, mert a programban A-X-Y-Z is dolgozik.
Mikor fogok közelebb kerülni a 4D világához?
Tudsz segítséget adni!

000000000

Valamit nagyon nem egyformán értelmezünk.
Mutassál légyszi már egy olyan általad készített
munkadarabról képet nekünk, amit Te készítettél
a gépeden 4D-ben, és a G kódokat is Te tervezted
meg hozzá egy akármilyen CAD-CAM progival.

Szalai György

Igen. Viszont egyszerű. És a kitöltő, rezgéscsillapitó anyagtól indultunk. Sokkal terhelhetőbb a folyamatos szálas, pláne a tudományosan, szabályosan húzásirányba fektetett folyamatos szálas megoldás. Nagyon látványos példa egy áttetsző, szálerősítésű vitorlavászon, ahol jól látható a gyönyörű belső elrendezés.
Azért a beton  példánál maradva, a vágott acélszál erősítésű, géppel szórható beton is remek találmány. Igaz, hogy szinte kizárólag acélvázra szórva alkalmazzák.

#3915. Én is így gondolom. Párszor 10kn/min megmunkálásnál más a helyzet. Csak sajnos egy fél négyzetméteres felület simítását még nehéz elképzelnem 5mm-es maróval. És nem akarom kizárni ezt a megmunkálást sem. Tehát néha fel kell majd tennem egy alacsony fordulatú és nagyobb nyomatékú motort is.

4um5b65d

Feltételezem, a kedves fórumtársak egyike sem dolgozott még a negyedik dimenzióban. De talán RC gépét bátran lehet 4 tengelyesnek nevezni , függetlenül attól, hogy egyidőben dolgozik e a 4 tengely vagy sem. Sőt még a léptető motor sem akadály, hisz nem "4 qrva jó szervós" gépnek nevezzük, hanem 4 tengelyesnek.

000000000

Tibor!
Én minden sorodat átolvasok mielőtt reagálok rá.
De! Könyörgöm mikor írtam, hogy 4D-be dolgozom.  
Azt írtam: "Közel egy éve figyelem a 4. 5. esetleg a 6. tengelyes megmunkálásokat és gépeiket, mivel most ez a fő csapásirány nálam, mert már 4.-ig eljutottam."
Azaz nem elégit ki, hogy pl. egy szobornál a Z tengely csak függőlegesen tudjon mozogni.
Tehát közbe vagy a tárgy vagy a marómotor is mozoghasson.
Eddig jutottam. Szeretnék -  és magamat ismerve nem adom fel - eljutni minél előbb még egy plusz tengely (nálam ez lenne az 5.) mozgatásáig.
Remélem a szoftver lehetőségek is így akarják.

Most egyenlőre azt tudom megvalósítani, hogy a forgótengely először vízszinten áll és ha a tárgy úgy kívánja függőlegesbe állítja és úgy is elvégzi a kívánt feladatokat, ehhez a forgótengelyt a mostani asztal síkja alá kell szerelni, hogy legyen elegendő magasság.
A szerencsétlen léptetőmotornak meg aztán tényleg nem értem mi köze van mindehhez.

000000000

Hát persze, a veréb is bebújhat sas jelmezbe,
meg még egy N kerekű biciklire is szálhat.
Ettől sajna veréb marad.:)