Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Én reszelni szoktam 4D-ben..
Először reszelem mind a három (x,y,z) síkot, majd ha elfáradok, kicsit pihenek és folytatom.
Mert ugye a 4. dimenzió az idő...
[#circling]

4um5b65d

Én meg még azt is tudom, hogy mi az összefüggés Tér és Idő közt.......

Ha jó az idő sokan vannak a téren....
[#vigyor2]

000000000

"Most már tényleg mutasd már meg hol írtam hogy
túl vagyok a 4D-n!"
A #3917-ben ezt írtad, innen indult az egész,
erre reagáltam:
"Közel egy éve figyelem a 4. 5. esetleg a 6.
tengelyes megmunkálásokat és gépeiket, mivel
most ez a fő csapásirány nálam, mert már 4.-ig
eljutottam."
Bocs, de ez úgy értendő szerintem, hogy már a 4
tengelyes megmunkálást sikerrel teljesítetted,
és jöhet majd a többi. Kiderült, hogy egyelőre
3D-ben vagy függetlenül a fizikailag ott lévő
forgatódtól. A kérdéseiddel azért nem
foglalkoztam, mert elbeszélünk egymás mellett,
de íme, ezek a válaszaim:
1. Ha redundáns, akkor igen.
2. Milyen 3D-t?  
3. Valószínűség elméleti kategória, esélyekkel
   kár foglalkoznom, 0 és 100 % között bármi
   lehet.
4. Eredmény, de ez csak 3D.
5. Szabad. Felőlem akár összesen 7 forgatót is
   építhetsz a gépedre.
6. Ha valami fölöslges, akkor azt optimalizálni sem szabad.

000000000

Hát igen, hol is vagyok én a te szakmai
és emberi magasságaidhoz képest!:)
Az egész Fórum is csak kullog utánad
szaktudásban és emberi értékekben.
Fő a magabiztosság barátom!:)

3k74cecek

Az a gond a 4D, 5D stb. megnevezéssel, hogy ez nem szabatos.
Valójában szabadságfokot kellene mondani. Nem tudom miért alakult ki ez a "dimenzió" megnevezés.
Ugyanis nincsenek 3-nál több dimenziós tárgyaink. Így szigorúan véve, értelmetlen 4 dimenziós megmunkálásról beszélni.
Az más kérdés, hogy egy olyan géppel ami csak 3  tengely menti lineáris mozgást tud végezni, avval nem tudunk minden 3D-s  
tárgyat elkészíteni. Ez a gép ugyanis csak 3 szabadságfokú, sok tárgyhoz pedig ennyi kevés.
Ehhez az kell, hogy a gép további szabadságfokkal (fokokkal) (és nem dimenzióval!) rendelkezzen.
Sok esetben elég lehet a 3 szabadságfokú gép is, ha az úgy áll  elő, hogy 2 tengely mentén lineáris mozgás, és az (kettő közül az) egyik tengely körüli forgást tud a gép. Most attól tekintsünk el, hogy a szerszámnak is forognia kell esetleg.
Tibor45 azért mondja, hogy csak 3D-ben dolgoztál eddig, mert még nem készítettél olyan tárgyat aminek elkészítéséhez elvileg is szükség lett volna mindhárom lineáris mozgás mellett még az egyik tengely körüli forgatásra is.
Tehát nem a géped nem képes rá, hanem te eddig nem csináltál ilyet (az nem tudom, hogy ez igaz-e vagy sem, de nem is érdekes).
Azt most ne ragozzuk, hogy ez miért nem tudja rendesen elmagyarázni neked, és miért csak az ő pökhendi stilusában képes válaszolni.
Azonban akárhány forgatót is szerelsz fel a gépedre, mindíg lehet olyan testet találni amit nem tudsz majd elkészíteni vele.
Igaz ezeknek túl nagy gyakorlati jelentőségük nincsen, csak elvileg ez a helyzet.

s7manbs8

És hol van a határ a CNC és a robotok közt ? Vagy az nem olyan éles ? Mert, ha túlzásba visszük a szabadsági fokok növelését, átmegyünk robotba ? Lehet rc valójában már nem is CNC-ben gondolkodik.

27idyu84u

A szakirodalom szerint
"Ahány tengely összhangban vezérelhető, annyi dimenziós pályavezérlésről (D) beszélhetünk. Tehát a dimenziószám az eredő sebességvektor különböző tengelyek irányába eső sebességkomponensek száma. Ha az NC nem képes minden tengelyt összhangban mozgatni (azaz pályavezérelni) a fennmaradó (csak szakaszvezérelhető) tengelyeket fél dimenziószámmal jelölték"  
valamint  
"valódi térbeli alakzatok általában 5D pályavezérléssel munkálhatók meg, mert a geometria lekövetése mellett a maró optimális élszögeit is be kell állítani"

3k74cecek

Köszönöm. Mindíg tanul az ember.[#worship]

000000000

Nagyszerű, csak akkor jobb lenne betartani
a sorrendet. Először tanulj, utána írkálj
"okossságokat".:)

3k74cecek

Biztosan nem szakszerű definició, de én ott húznám meg a határt, ahol a gép már ember nélkül képes dolgozni.
Ez alatt azt értem, hogy egy adott helyről felveszi a munkadarabot, elvégzi vele amit kell, és utána egy adott helyre leteszi. Eközben észreveszi ha a szerszám megsérült, vagy bármi olyan probléma van ami selejtet eredményezne. (Lehet kritizálni)

000000000

Összefoglalnám a mai nap termését az én nézőpontomból:
- jelenleg egyszerre 3 axist tudok egyidejűleg vezérelni, de ez a négy közül bármikor bármelyik lehet
- ha elkészül az 5. axis akkor a jelenlegi szoftvereimmel az 5 közül bármikor bármelyik 3-mat
- a gyorsabb megmunkálás az lenne, ha tudnék 5 tengelynek egyszerre marópályát generálni, mert így nem kellene megmunkálási síkot váltani még akkoris, ha ezt most is gépi vezérléssel teszem
- ha egy gépnek több axisa van mint 3, azzal nő az esélyem a bonyolultabb 3D testek megmunkálására

Remélem ezzel a hozzáértők is egyetértenek.

s7manbs8

Mert milyen szoftvert használsz, hogy csak 3 tengely lehet velük egyszerre mozgatni ?

000000000

Ez szerintem a G-kódtól függ, nem (csak) a vezérlő szoftvertől!
Tudtommal Mach3-ast használ rc, ami ugye max. 6 tengelyt tud egyszerre vezérelni.

000000000

István! Neked van olyan mérésed, tapasztalatod,
hogy pl. a Mach hogyan és mennyire lassul le az
egyidejűleg vezérelt tengelyek számával arányosan?
Mert páran már nekem panaszkodtak,
hogy a biztos 50-60 kHz step frekije romlani
kezd a valós idejű tengelyek számának
növelésével, és anno egy Mach2-nél ezt én is
tapasztaltam már 2 tengely esetén is.

000000000

A Mach tudna egyszerre akár hatot is vezérelni, de marópályát nem tudok jelenleg egyidejű megmunkálásra csak 3-ra generálni és emiatt egy egy tárgynak különböző, most legalább két irányból kell marópályát generálni.
Mondok egy példát:
fogtechnikus barátom hozott egy rágófognak a 3D-s vektorrajzát. Most a forgatóval kimarva szép a fog, de a a rágófelület sima mert vagy a marót kelle vízszintesbe forgatni , vagy a forgatót a foggal függőlegesbe és ehhez is egy marópályát generálni.
Persze tudom, nekem is már meg kellene tanulnom már komolyabb CAD-CAM-okat és könnyebb lenne.