Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3rymb5s35

Lehet találni a neten kapcsolási rajzokta. Valamilyen áteresztő elemet kapcsolgatnak a szinuszhullám null-átmenetéhez képest. De. lehet, hogy egy fúrógép kapcsolója is megfelel. (ezügyben még konzultálni akarok egy szekival)
Ha a nyomaték csökken, az talán nem akkora baj, mert az OBI-s, Praktiker-es, Baumax-os gépeken sincs nagyobb motor 500W-nál, és szerintem azokon is így oldották meg a fordulatszám változtatását. (+van rajtun egy kétsebességes fogaskerekes váltó)

vthgizrff

Igen, csak a gond az, hogy ezek általában univerzális soros motorok. Közel 30.000 fordulatuk van. Ezt csökkentik le a fogaskerék segítségével. Elsőre én is ilyen motorral próbálkoztam. 5000 fordulaton két ujjal könnyedén le lehetett fogni. Persze ez nem azt jelenti, hogy az elképzelésed nem lehet jó. Csak a buktatóira szerettem volna felhívni a figyelmed.  
Sőt! Ha találsz hozzá olyan elektronikát ami a nyomatékot is tartja, akkor gondolj rám is.

svejk

Komolyabb ipari kéziszerszámok fordulatszámszabályzójai nyomatéktartóak, de lehet házilag is készíteni akár tirisztorosat is csak jó legyen  a szűrés.
IxR kompenzációnak hívják az elvet.
A lényeg hogy a motoron átfolyó áramerősséget kell figyelni, és pozitívan visszacsatolni a fordulatszabályzóba.
Bizonyos határok közt be lehet állítani elég jól, lengésmentesen.
Van erre speckó IC TDA1185.

Ha tudsz tachót szerelni a motorra akkor pedig TDA1085, ez már stabilabb megoldás.
Mindkettőt alkalmazzák  pl.mosógépekben.

Egy jobb megoldás lehet amit D.Laci annak idején a gyakorlatban kipróbált:
Servokörbe kötötte a soros univerzális motort.

000000000

svejk

Gondolom az utolsó mondat hozta ki belőled a kacajt,nem provokálásnak szántam :)
Én nem próbáltam, állítólag működött...
Őt pedig hiteles embernek ismerem..
Ez a része részemről lezárva a dolognak.

A TDA 1185-öt viszont régebben használtam én is, de csak egy bizonyos fordulatot kellett tartani. Széles terhelés hatására azért voltak  lengések.

vthgizrff

Én ezt mind értem, csak az a gond, hogy a komolyabb ipari kéziszerszámok is 10.000 és 27.000 fordulat között állíthatóak. Már amelyiken nincs lassítóáttétel. kovacsk terveit elnézve ez nem egy gravírozó gép lesz. Szóval szerintem ő is inkább 500-5000 fordulaton szeretné használni. Ebben a tartományban pont nincs nyomaték. Hacsak nem iktat be egy lassító áttételt. Pedig milyen szép lenne egy motorral (ami bontásból ingyen van) megoldani a gravírozást, és a kis fordulaton történő nagyolást is.
"Ha tudsz tachót szerelni a motorra akkor pedig TDA1085, ez már stabilabb megoldás."
Ez a tahós megoldás mekkora nyomatékot biztosítana egy 1000W motornál 500 fordulaton?
Mennyire lenne állandó a fordulat?
Nekem az volt a legnanyobb gond, hogy amikor beleért az anyagba a maró leesett a fordulat. Mire nagynehezen kipörgött, már rég eltört a szerszám. Szóval ezt nehéz megoldani: a beállított fordulatot tartsa terhelés hatására is.  
Bár én szervókörben nem próbáltam.

3rymb5s35

Zoltán!
Köszi az infókat!
Svejknek is köszi!

Nem tudom a láncfűrésznek mekkora a fordulata. Valami lassító, nomatéknövelő áttétel már van benne gyárilag, de gondolom, azt még tovább kell lassítanom.
Nem tudom,hogy a nagyobb fúrógépek kis fordulaton járatásánál mekkora a nyomaték csökkenés? (no ilyesmikről is kell még beszélnem  a szakival)
Egyenlőre most a gépváz összeállítása ami leköt.
Pillanatnyilag már annak is örülni tudnék, ha csak úgy próbának sikerülne összeraknom hétvégén.(erre csekély az esélyem)
A többin később agyalok.
Az sem biztos, hogy cnct csinálok a gépből. Bár épp ma ültettem be hozzá a nyákot.(ezt is ki kellene próbálnom)
Csak időm kevés...

svejk

Én speciel a komolyabb kézifúrógépekre gondoltam, de abban igazad van hogy abban is van lassító áttétel.
TDA1085-öt használtam de nem motorvezérlésre így arról nem tudok nyilatkozni, de ha a mosógépekben tudja mosást és a centrifugálást állandó értéken tartani biztos jó megoldás.
ott kb. 1:5-1:10-es átfogás.
(félreértések elkerülése végett az újabb autómata mosógépekről beszélünk melyekben szénkefés univerzális moci van, kb 1kW teljesítményű)

Visszatérve a Ti esetetekre, ezek a motorok alptulajdonsága hogy kis fordulaton óriási nyomatékuk van a felépítésükből adódóan. (soros motor)
Tehát az esetedben a nem jó szabályzás lehetett a gond. (gondolom csak egy mezei fázishasító volt ami nem is szabályzás)
Természetesen a névleges teljesítményt csak névleges fordulaton adja le, de nyomatéknak lenni kell kis fordulaton is.
Viszont kis fordulaton valószínű hogy kényszerhűtést kellene alkalmazni.

svejk

Mindezektől függetlenül én inkább komoly feladatokra nagyobb aszinkron vagy párhuzamos DC motort javasolnák, melyek jól szabályozhatók, gravírozáshoz inkább gyors motorcserében gondolkodnnék.

000000000

"Egyenlőre most a gépváz összeállítása ami leköt.
Pillanatnyilag már annak is örülni tudnék, ha csak úgy próbának sikerülne összeraknom hétvégén.(erre csekély az esélyem) "

Az esztergatokmányt mindenképp rögzítsd valamilyen retesszel, és ne a legnagyobb maróddal kezd a próbát! (mai, friss tapasztalat...:-) )

Benne van a konyhafalba (mármint a gépváz, ami príma és merev így, a tokmányt már kiszedtem a falból...:-) ).
Szal a részletekben is sok ördög bújik meg, nem lazulhatott volna le, de mivel átugrott az anyagon, ellentétes irányból kapta el a maró, egyenirányú lett a marás és az egy ezredmásodperc alatt lekapta a tokmányt a menetről...
Szal rögzítsd a tokmányt valahogy!

000000000

Én vitáznék Veled.
Ezek a soros motorok komolytalanok.
Nem egy kategóriájú egy állandó mágneses kefés
motorral. Igazából a nagy furdulatuk miatt
szeretik, és az olcsóságuk miatt. Alacsonyabb
fordulatokra teljesen használhatatlan egy
30-40 ezres névleges fordulatú ilyen motor.
Azon is csodálkozom, hogy a mai korszerű
mosógépekbe ilyet építenek.

000000000

(viszont amíg nem csavarta le magát, addig a 23-as ujjmaró 5 mm fogásmélységgel és 0,5 mm-es előtolással prímán marta a vasat - hulladék satudarab, arégifajta, nem a mai öntöttvas) - emlékeztetőül ez egy 550 w/3000 ford/perc motorral és flexibilis tengelyel hajtott marógép fejjel).  

Tibort amúgy védőszentemmé avatom, nem felém repült ugyan a esztergatokmány, de szerintem csak azért, mert félrepöckölte:-)

svejk

Mint írtam a #3244-ben én sem ajálom ezeket a motorokat marómotornak....

Hogy miért használják(ták?) ezeket mosógépben nem tudom, de gondolom a kis fordulaton is nagy nyomaték miatt.
Az utóbbi időkig egyeduralkodó volt a villamos vontatásban is a soros motor a nagy indítónyomaték miatt minden nyűgje ellenére.
Ma már a frekvenciaváltók ott is megjelentek..

Lehet a legmodernebb mosógépek is frekiváltósak??

svejk

Igazából a 30-40ezres fordulat ezen motoroknál az üresjárati fordulat, a névleges ahol már van  használható nyomaték úgy 5-15 ezer közt lehet.

svejk

Azt hiszem a #3243-ben ezzel hülyeséget írtam:
"Természetesen a névleges teljesítményt csak névleges fordulaton adja le"

Mivel a soros motornál a fordultszám csökkenésével a nyomaték növekszik, ráadásul négyzetesen(?) ezért kis fordulaton is leadja a teljesítményt.