Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

4um5b65d

Előre is köszönöm, ha tollat ragadsz és leskicceled a főbb alkatrészeket. Nagyon kíváncsi lennék a megoldásra...  Most egy kicsit felfelé görbül a szám széle..... Várom a rajzot...Köszi

4um5b65d

Látod ez a gyenge pontja a leendő gépednek, én épp egy orsó nélküli megoldáson gondolkodom. Ha trapézorsóval csinálod akkor a sokat használt részek kopnak és amikor átfut az anya egy ritkán használt részre akkor megváltozik a menet hosszirányú struktúrája ha a kopott és a kevésbé kopott részen egyszerre kell dolgoznia a gépnek.  És sajnos nem használható az a forgácsolási módszer, hogy egyik fogásnál a menetprofil bal oldalát míg a második fogásnál a jobb oldalát forgácsolod. Vagy a keresztirányú mozgás nem 90 fokos a hossztengelyhez képest hanem a profilszög felével kevesebb, tehát egy metrikus menetnél nem 90 fokban hanem mínusz 30 fok...azaz 60 fokos szögben közelítesz az anyaghoz fogásvételnél. Gondolom a te elképzelésed szerint is a tokmány forgásiránya állandó marad akármerre is indul el a szánszerkezeted előtolás közben.

yuagaci9g

Te a meroszalagot cibaltad! En nem arra gondoltam, hanem a visszahuzo rugojara, ami vastagabb.

Motoros

Na jó ez igaz, de nálam ez nem szempont, mert a menethossz csak 15 mm és a darabszám sem millió.
Különben kritikus esetben ott a golyósorsó, vagy te nilyen meghajtásra gondolsz orsó nélkűl??
Ha  a menetet késsel vágod (és nem marod) akkor a több lépés miatt hogy gondolod azt a 9 másodpercet..itt szerintem vmi cnc megoldás jöhet szóba, és akkor a kés kiréntása sem gond akár 15 fokon belűl. Nálam egy fogásból lesz marva a menet...a kés forog (mint egy ütőkés) 6000-el .. menetkifutás itt nem is lesz szinte.

000000000

http://www.cnccookbook.com/MTMillDovetail.htm" TARGET=_fnew>Ügyes marószerszám készítés...

Hátha ütőkés helyett jobb lenne vmi ilyesmi...
A végét sajna nem értem, pedig okosságokat ír többélű marók készítéséről...

(megy a linkek közé is)

000000000

Sajnos valoban ez van....
(lasd mar a 3136-ban is a velemenyem)

Felmeteres-meteres-tobbmeteres meretekenel mar komoly dolog a nyulas, behajlas, csavarodas ...több negyzetcentis vasaknal is!
Ha szazadokban gondolkodunk...elvaraskent.

Nomeg elojon a hotagulas problemaja is...

Motoros

Érdekes a fotón látható 6 pofás tokmány. Külön állítható egyszerre három pofa és talán külön külön a másik három?  Sok mindent nem láttam, még ilyet sem. Nem igazán látom az értelmét.

000000000

tőlem ilyet ne kérdezz:-))) Fogalmam sincs, mire jó, csak a marószár elkészítése nagyon ésszerűen le van írva:-)
(ha más is erre vetemedne, akárcsak én a közeljövőben, a lapka alátámasztása fontos és el nem hagyható, emiatt a szelephez hasonló végű szár!)

3k74cecek

Első nekifutásra azt látom, hogy a viz térfogat számolásánál a képlet jó (r2*pi...) a behelyettesítésben azonban már az átmérőt emeled négyzetre.
  Még nézem tovább ...

3k74cecek

Utánaszámoltam, csak rosszul írtad a végérték jó.

000000000

http://www.ajto.extra.hu/x.JPG" border=0>

000000000

No itt a rajz
egyszerü de nagyszerü....
Mostmár csak valhogy orvosolni kén a hibáját!!
Vajon a machban csak minusz irányu kottyanást lehet e álítni??

3vv2btrhv

Én kicserélném a drotkötelet dordás szijra Lámpás-nál nagyon bevált

3k74cecek

Átnéztem és utánaszámoltam a húzásra vonatkozó képlettel és tökéletes volt a mérésed. Viszont örüljél, mert ez kb. 10-szer jobb a kevlár kötélnél.  Viszont ha jól emlékszem a hídad mozgása elég kevés lenne, így esetleg egyes darabokon a szalag kiváltható lenne jóval nagyobb keresztmetszetű anyaggal, így rövidebb lehete a nagyon nyúló hossz.
Persze ez újabb problémákat vet fel.
Szerintem amire neked kell a masina ott abszolút felesleges az 1 százados pontosság.
Már csak azért is mert a fa mérete ennél nagyságrenddel többet változik a nedvességtartalom hatására.

000000000

Én hasonló marót csináltam, rádiusz késselés MK2-es szárral, szépen dolgozik.