Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

vthgizrff

Mekkora feszültséget kellene adjak neki?
Egyen vagy váltakozóáramot?
Sajnos a gyakorlat ennek épp az ellenkezőjét igazolta.

svejk

Mindenféleképpen szabályzott körbe kell rakni, mert ez a motorfajta nem szabályozza magát mint a shöntmotor.
Ez a motor alapból egyáltalán nem fordulattartó, csak állandó terhelésre alkalmas helyből, pl. porszívó. (ott beáll egy egyensúlyi állapot)
A felépítéséből adódóan megy egyen és váltakozó árammal is. (ezért hívják univerzális motornak)
A névleges feszültségről kell járatni a rendszert, és majd a szabályzó eldönti mennyit ad rá.
Milyen motorra mennyit kapcsoltál, és mi volt az az elenkező igazolás?

De szerintem ne foglalkozz vele mert ezen motorok lelki világa talán még bonyolultabb mint a párhuzamos DC motorokénál is....

vthgizrff

720VA torroid transzformátorról próbálgattam.
Az én motorom egy nagynyomású mosoból való.
24 és 48 Voltnál még simán lefogom két ujjal. Egyenáramnál talán kicsit nehezebben, de ugy sincs benne sokkal több erő. 110V fölött már kezd alakulni, csak mint írtam, terhelésre sokat esik a fordulat.
Kár érte, egybe van már építve egy kis fortunával. (ezt ugy két éve csináltam) De akkor megy vissza a szekrénybe, örizgetem még egy darabig.

svejk

Értem, amit írsz természetes...
Nyűgös a szabályzása..
Majd egyszer kipróbálom én is és majd beszámolok.

bmejdz9nu

http://cgi.ebay.de/Proto-CNC-Fraesmaschine-Technik-von-Morgen-schon-Heute_W0QQitemZ300228303488QQihZ020QQcategoryZ32893QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem" TARGET=_fnew>Milyen jó kis megoldás.... persze 400Kg...

http://www.hf-tech.org/grafiken/dx-600/dx-600_02_1000px.jpg" border=0>

crgs7u9wg

egy olyan kerdesem volna, hogy viszonylag kis atmeroben, pl. 8mm milyen precizios hajtasi megoldasok jonnek szoba? elso gondolat a golyosorso volt, de 16-osnal vekonyabb atmerot nem talaltam...

svejk

Ilyesmi megoldás Dolphi gépezete is..
Mint ahogy Motoros a múltkor megjegyezte, nem is tudjuk miért nem ilyeneket gyártunk.
Nincsenek  azok az instabil "gólyalábak" az Y híd alatt.
Oldalra egyébként sem nyúlhat ki a munkadarab a régi megoldásnál sem. Esetleg ha egy nagy kiterjedésű munkadarab egyik szélét kell megmunkálni akkor hátrányos ez a szerkezet.

svejk

Boccs, Dolphi=Dolfi...

HJózsi

Tényleg jó ... elgondolkoztató ... még előtte vagyok ... [#vigyor2]

bmejdz9nu

Valamiért az alap valami öntvény lehet... 400 kg ez a kis gép... ha jól olvastam... talán valamit nem tudunk?
Pedíg ez forácsbiztos megoldás... :)

HJózsi

crgs7u9wg

szoktam latni, hogy a felso hidat egy-egy lepteto-motor hajtja es mindig ilyenkor az motoszkal a fejemben, hogy egy ilyen megoldasnal, ha az egyik lepteto egy kicsit is elobb mozdul meg akkor az kvazi beekelodik, ha csak egy picit is, ertem en azt, hogy ha megy bele az amper akkor szinte semmit nem venni eszre ebbol :) de mi van ha csak keves aramunk/gyenge motorunk van? lehetne erre egy megoldas, ha a leptetok tekercset sorbakotjuk? na ugy ertem, hogy az a motor 1-es tekercset a b motor 1-esevel...

ra8nsmk6w

Azért erre biztos gondoltak a tervezök és csak-csak le lehet venni a gép hátsó lemezét.Még nagyon jól emlékezem a vitára az álló és mozgó asztal volt a téma. Kettő éve tervezem a hasonló gépem elkészitését, talán az idén. Ami nagyon megfogott a hasonló konstrukciókban, hogy a stabilitása mellett még egyszerübb is elkésziteni.A Misivel azonos véleményen vagyok.

svejk

Nekem is egyre szimpibb, olyanyira hogy mégiscsak kellene egy gépezetet csinálni..
Bár én kis gépnél eddig a mozgó asztal híve voltam, de ez a fenti sínek és orsók...
Még a két vonoórsó szinkronizálása is megoldható a híd  magasságában.

3vv2btrhv