Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

... és láttam ebben a konstrukcióban olyat is... (megoldható ugyebár), hogy egy "tálkába" volt a munkadarab a hűtőfolyadékban...

Egy-két kérdést mindenképp felvet a megoldás...

1. 2 motor hossz írányban azaz tengelyenként 1-1  
2. áthajtás - kardántengellyel vagy szíjjal.
3. csak egyik oldalon hajtani... mint Dolfi gépe és erős kereszt tengyely.

... Ha "két motoros" (márpedíg ez talán a legjobb és egyszerűbb) akkor hogyan viselkedik step ill. szervóhajtással ha eltérés keletkezik...

A német gépemen is két motor és két hossz tengely/orsó volt... Ha egyik lépést vesztett akkor megfeszült, de a mechanika kibírta...
"Kalibrálás" : nekimenni a mechanika végének... de erre azért ritkán volt szükség... De pl. szervóval ez hogyan?  

OK. persze feltételezzük, hogy sosem megy el a két motor egymástól... de azért egy duppla refferencia (párhuzamosító :) kapcsolású megoldás nem ártana...

000000000

Igen.. talán a bordásszíjas áthajtás...

- Egyink tengely megtekerve a motorral, a túloldalon a tengelyek között bordásszíjas kapcsolat.

- Középen a motor, a tengelyek külön-külön ugyanazon motorral hajtva... ide rövidebb bordásszíjak kellenek, ez elvileg merevebb.

nemtom???  

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek,

Nagyon megfogot engem Sasi plazmavágó gépén a Z tengely ekcenteres magasságállitási megoldása ! Nagyon egyszerűnek tartom . A kérdésem az volna hogy ha a csigaáttételes motor helyett egy 4Nm -es NEMA 34-es motort raknák 1:6 szijtárcsás áttétellel, 4X-es mikrolépéssel - meg birná a motor tartani  a Z tengely súlyát ha mondjuk olyan 3 kg-rol volna szó ?  
http://www.sasovits.hu/cnc/plazma/foto/DSCF3232.jpg" border=0>

3k74cecek

Nem minden részletet értek a képen. Úgy látom a lemez tetején  
lévő csavart mozgatja az excenter.
Elég furcsa mert úgy néz ki mintha a menet éle érintkezne az excenter tárcsa palástjával.
Ez nem túl szerencsés, mert kicsi az érintkező felület, gyorsan kopik.
Ha a csavar pontosan az excenter tengelye fölött van, akkor a Z kocsi súlya közvetlenül nem akarja  
elforgatni az excentert, csak az excentricitáson mint lejtőn keresztül van nyomatéka.
Ha ez a lejtöszög az önzáráson belül van, akkor bármilyen nehéz lehetne elvileg.

AZ emeléséhez/süllyesztéséhez szükséges nyomaték a lejtő alapján számolható.
Tehát a megtartható súly erősen függ az excentricitás nagyságától.
Pontosat csak a méretek ismeretében lehet mondani, de nagy valószinűséggel megtartaná.

s5f8tmfv3

Elég volna egy kis csapágy a menet végére, így a kis felület ellenére is nagyságrendekkel nőne az élettartam. Azonfelül így is nagy ötlet az excenter.

Kristály Árpád

Halihó!

Ezt a megoldást már láthattuk az első Talin....
Sajnos a névre nem emlékszem, annyi még megvan, hogy az illető a Kandón tanít s még annyi,hogy gépét ha jól emlékszem egy PLC vezérelte....
Aprópó.... nyák készítésre használta.
(bal sarokban volt)....
Üdv.: Árpi

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek,

Rájöttem egy furcsaságra azzal az ekcenterrel kapcsolatban . Mennyire lineáris a mozgása a Z tengelynek az ekcenter körivének egyes részein ? Másképpen : a motor minden egyes lépésére a Z tengely ugyan annyit mozdul meg fel(vagy le)felé , vagy attol függ hogy az ekcenter körivén éppen hol tart a dolog ? Nem tom jól fogalmaztam-e a kérdést ? Van valaki aki ezt ki tudja számolni ?

0gbwyh99

Szia Amatőr!

http://www.vxb.com/page/bearings/PROD/Cam-Follower/Kit7245" TARGET=_fnew>ILYEN  csapágyra gondoltál ?

Motoros

nem lineáris, de ez nem is fontos a plazma emelésénél sztem. Valami sínus görbe ugrik be.

crgs7u9wg

ha meg nagyon kell a linearis lehet rakni bele egy transzformacios tablat, oszt jol van :)

Motoros

Motoros

Ez nagyon spec és drága görgős csapágy (2500 huf), olcsóbb golyós is jó lenne egy tengellyel..

0gbwyh99

Elmesélnéd ezt részletesebben ? Hogy néz ki az a tábla, és hová lehet bele rakni ? A MACH-ba, vagy hová ?

Motoros

A táblát a kör helyére kell tenni, persze nem kör alakúra kell faragni hanem valami elipszis talán...ezt Tibor45 tudná valami függvénnyel megközelíteni :)))

0gbwyh99

Én láttam már fele annyiért is, és ezek viszont nagyon strapa biróak - direkt felület követésre vannak kitalálva . Egyszer megveszed és elfelejted !Na persze időközönkét meg kell kenni !