Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

0gbwyh99

Üdv. mindenkinek!

Nagyon szépen köszönöm minkenkinek hogy segittettetek egy kezdö CNC-snek hogy jobban megértsen bizonyos dolgokat !
Sasinak is köszönöm a plazma vágójának a részletes és pontos,Z-tengely müködásének a leirását .  
Ha jól értem akkor sokkal egyszerűbb golyósorsót tenni a Z-tengely végére ... Csak hát megtetszett ez az ekcenteres dolog ... és mennyivel olcsób mind a golyósorsó+anya+csapágyak !!! Azért még nem akarok ilyen könnyen lemondani erröl a dologrol ! Nem vagyok túl jó matekbol, és nem értem ezeket a "görbéket" . Légyszi, tegyen fell egy képet vagy rajzot valaki - aki ért hozzá hogy milyen az az alak (vagy görbe) amiböl forgás után lineáris magasság emelkedést lehet kapni .
Köszi !!!!

000000000

Szia!
Neked egy lineáris Archimédeszi spirálisra van
szükséged ehhez. Így néz ki:
http://cnctar.hobbycnc.hu/Tibor45/A-spiral.jpg" border=0>
Itt két menet (kék, és zöld)látható, origóból
indul a görbe. A világoskék egy középponi kör
viszonyításképpen.
Ha komolyan érdekel, egyszer megcsinálom Neked
a lefejtő eszterga-maró rendszeremmel.
Ez ott gyerekjáték feladat, csak a
polárkoordinátás egyenletet kell megadni.

0gbwyh99

Üdv. Tibor45!

Köszönöm szépen , azt hiszem most már értem . Nekem abbol egy spirál kell - ha jó értem , vagy a kék , vagy a zöld, a külömbség annyi hogy az eggyik kissebb mozgást eredményez mint a másik ?

000000000

Tudom, hogy nem itt kéne megkérdeznem, de ez volt az egyik legaktívabb fórum rész és nagyon sürgősen szükségem lenne a válaszra.
Egy gép gyártmányának a nevét úgy kell kimondani, hogy "viszbrót", de nem tudom hogyan kell leírni.
Ha valaki esetleg leírná, nagyon sokat segítene vele.

Előre is köszönöm Horváth Csaba.

000000000

Az Archimedeszi sipral emelkedese ALLANDO...
... ezert a meretetol fuggetlenul azonos elfordulasra, azonos emelkedese lesz.
(...hogy eppen mennyi az ameretezo adata ennek a spiralnak)

A kek vegek kozott tehat azonos a tavolsag... mint a zold vegek kozott.

000000000

Tomasz közben leírta, itt állandó két szomszédos
spirál vonal között sugár irányban a távolság.
Ettől lineáris. Így egy fordulatra mindig
ugyanannyi az elmozdulás (a világoskék kör
átmérője), bármelyik szakaszát használod fel.

0gbwyh99

Akkor, ha jól értem mindegy hogy a kissebb vagy a nagyobb spirált vágom ki 10-es lemezből, és a Sasi ekcentere helyére teszem - a Z tengely magassági mozdulása ugyan akkora lesz minden motor lépés után ? Akkor mitöl függ hogy mégis mennyi lesz az a elmozdulás ? Attol hogy mekkora a világoskék kör átmérője ?

000000000

Az elmozdulás paraméterezhető, konkrét
esetben ennek alapján lehet kiszámítani a
spirális pontjait.

crgs7u9wg

nem weisbrot? ez valami zsido csaladi nev lehet, szerintem...

000000000

A legkisebb atmero szabadon valaszthato
A legnagyobb meg a szukseges emelessel lesz nagyobb...mondjuk 10-as tengelyen akarsz emelni
max 72 mm-et...

Akkor a belso indulo atmero lehet pl. 20 mm
es a kulso 92 mm lesz.

HA pont egy körön akarod emelni a 72 mm-t
akkor 72mm/360fok lesz a parameter, azaz
0,2mm/fok...

Igyhat 30 foknal 6 mm az emeles, ezert  
a spiral pontja a 26 mm-hez kerul
90 foknal a 18+20=38mm-hez
180 foknal 36+20=56 mm-hez
...es vegul 360 foknal 72+20=92 mm-hez

A 30 fokos lepeskoz azert kenyelmes mert azt
a 6.-os geometria lapjan egyszal korzovel is konnyen elorajzolhato !  
- 60 fokos osztas (sugarral metszes)
- 60 szog felezese korzovel

000000000

Ize... a kulso sugar lesz 92 mm...

0gbwyh99

Hát, Tomasz, mit mondjak ? Hállás köszönet neked erre a magyarázatra ! Igy hirtelen még nem biztos hogy teljesen értem a körzős dolgot, de valaha a suliban szerettem a témát. Majd le ülök egy papir lap elé egy körzővel és addig kinlódok még meg nem szerkeztem .

D.Laci

A körzős módszert nem alkalmaznám egy CNC építésénél.
Akkor már jobb, ha egy cérnát feltekersz egy megfelelő átmérőjű hengerre, a másik végérre egy ceruzát és elkezded letekerni a cérnát, miközben kifeszíted a cérnát…
De bármelyik CAD progi kirajzolja neked.

D.Laci

Add meg a paramétereket meg, hogy milyen formátumba kéred és meg kapod.

0gbwyh99

Szia Laci!
Köszi szépen, ténleg kedves tőled hogy időt szánsz rám !! Mondjuk azt hogy az a bizonyos spirál egy 16 milis átmérőjü csapágyon fut(Sasi gépén az csavar volt-és éppen a menetes fele amit az ekcenter emelgetett), és a spirál 360 fokos elfordulása - 80 milis mozgást engedélyez a Z-tengelynek . Lehet bármilyen CAD formátum , ha bár AUTOCAD2004-est részesitem előnyben (ezt szoktam meg). Azon kivül van : corelX3, skechup, artcam8, inventor9, rhinoceros