Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Rosszul...fajlagos adatot adnak meg...

lasd a wiki-ben pl.  
a mechanikai feszültég cimszo alatt

sasi

A wiki szócikke korrekt, csak az egyezményes folyáshatár leírásánál téved, mert az nem a maradó 0,2% nyúláshoz tartozó feszültség, hanem a szakító diagramból szerkesztett-számítot érték (MSZ EN szabvány). Annyiban lehet igaz, hogy a korábbi, ma már érvénytelen MSZ szabvány szerint létezett terhelt, és terheletlen állapotban mérhető egyezményes folyáshatár, de az alapanyag szabványok akkoriban is a terhelt adatot adták meg, azaz ez a nyúlás inkább rugalmas, de van olyan anyag is, melynél maradandó (ha közel van az Rp0,2 és az Rm).

A táblázatból a folyáshatárt célszerű figyelembe venni, hiszen a folyáshatár és a szakadás között, különösen nagy szilárdságú anyagoknál csak az időtényező van. Régebben nagy jelentőséget tulajdonítottunk a szakító szilárdságnak, de ma már elvesztette jelentőségét.
A táblázatból a zongorahúr, illetve a kevlar a nyerő, habár az utóbbiról nincs személyes tapasztalatom.
A nyúlás számításánál, pl. a zongorahúr 0,2%-os egyezményes folyáshatára 2000 MPa. Akkor 500 MPa-nál már csak 0,05 %, mert 2000 MPa alatt a lineáris, rugalmas szakaszban vagyunk.
http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/sz_diagram.jpg" border=0>

000000000

http://cnctar.hobbycnc.hu/stgellert/P5249065buta.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/stgellert/P5249065%20copy.jpg" TARGET=_fnew>Ugyanez nagyban

Szóval köszönöm mindenkinek a hozzászólását és segítségét a Segítség, béna vagyok topicban!
Mint kiderült, a hőmérő, amivel elsőre méregettem, rossz. Most két másik hőmérőt használtam, azok ugyanazt az eredményt adták, így megnyugodtam.

000000000

Most nagyon bizakodó vagyok, ha minden jól megy, jövő héten tudok egy durva marógépvázat szerkeszteni hozzá, és abszolút élesben kipróbálni, mit szól a fém maráshoz a motor, meg a flexibilis tengely.

000000000

LAslie ! Köszönöm a fűnyíróval kapcsolatos kerék ötletet. Megcsinálom. Üdvözlettel: Sz B

bmejdz9nu

Tettem be egy gép derékszög pálya beállítási módszert és videókat a szervó topikba #5083...
Persze ez nem csak szervós géphez használható megoldás...

4um5b65d

SZ B , örülök hogy elnyerte tetszésedet, de vigyázz a hajtással mert azt ugye elfelejtettem mondani, hogy lehetőleg csak valamelyik oldalon hajtsad az első és hátsó kereket mert a külső íven forduló keréknek többet kell forognia kanyarban. Diferenciál művet meg gondolom nem szeretnél beletenni. Vagy teszel minden kerékhez  szabadonfutó tűgörgős csapágyakat. Ezek az egyik irányban hajtanak a másik irányban szabadon elfordulnak, így a kanyarban a külső ívű kerekek le tudnak "diferálni".

3vv2btrhv

http://img00.madeinchina.com/sellingLeads/157/855/1157855.bak.jpg" border=0>

3rymb5s35

stgellert kérésére:
http://kepfeltoltes.hu/080530/terv01_01_www.kepfeltoltes.hu_.gif" TARGET=_fnew>A gépem terve
Az aztalok és a gépállvány nagyrésze már megvan, csak az állványhoz méretre kell szabnom. A fortuna egyenlőre fikszen áll majd. (ez is alakulóban van már.) 4-es morse kúp van benne, és  egy 100-as esztergatokmányt is rá lehet rakni.van némi alakítani való mág rajta, ami időközben jutott eszembe...

000000000

Ez nagyon komolynak tűnik... Az emelést hogyan oldod meg? Olajemelő? Hogyan biztosítod, hogy tökéletesen vizszintben emelkedjen?

Az enyém jóval szegényesebb[#shakehead]
Ugye a függőleges tengelyt (eszterga ágy-főorsóval) símán felcsavarozom a falra, és megy alá egy nehezebb asztal... ha kész lesz majd lefotózom, de szerintem, azzal tömeges harakirit fogok okozni:-)

000000000

A másik: Ha a motor-kúpfogaskereket ékszíjjal hajtod meg, nem lenne símább ügy a fortunát, motort összekötni közvetlenül?

D.Laci

Az nem fortuna, hanem egy vertlikál fej.
A motort nem akarja emelni, meg forgatni.

000000000

Köszi, így már értem!

3rymb5s35

Ez még elég képlékeny dolog.
Nemrég kaptam egy hiányos elektromos lánckűrészt. Annak a motorját gondoltam rárakni, mert elég könnyű, 1,5kW van ráírva (és ha 1kW-ot lead az talán elég lessz kezdetnek) és a szénkefés motorok fordulatszámát könnyebb szabályozni.  
Ez a rajz még egy régi vázlat kiegészítése.
Az asztalemelést egy menetes orsóval oldom meg, amit csigakerekes áttételle hajtok.  
A függőleges irányú elmozdulást egy 400x200mm-esz prizmás szán vezeti.
Vagy valami hasonló lessz...

vthgizrff

Írhatnál pár sort hogyan akarod a fordulatszám szabályzást megoldani. Nekem az a tapasztalatom, hogy a fordulattal a nyomaték is csökken.