Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Hány késest? több késessel, mármint készítésével nincs tapasztalatod?

yuagaci9g

A felfuggesztesed vajon mennyit erszkedett a meresnel?

svejk

Hát ha így van akkor bizony egyforma feszes mind a két szál maxi a belógása nagyobb az alsónak.
Nem lehet hogy egyik irányban többet vándorol oldalra a drótod és háromszögelési hiba keletkezik. Gyanús...!?

svejk

Vannak itt jó matek-fizikások valaki számolja ki az elméleti nyúlást ekkora terhelés hatására.
Ha átlagos acél tulajdonságait veszi nem tévedhet nagyot.
A szalag keresztmetszetét majd Szalai Gyuri megadja...

svejk

Boccs, a #3194-et Lámpás kérdésére válaszoltam

svejk

Amikor az asztalod középúton van, akkor kell a kötélnek 90 fokot bezárnia a hajtótengellyel.
Ebben az esetben a +- értékrknrk stimmelni kellene, csak linearitási hiba lehet.

000000000

Pityuli!
Csak azt nem értem, hogy évekig jó volt, azaz asztalosiparilag megfelelő volt a  megoldásod most pedig már nem. Szerintem a kottyanási hibát vagy megcsúszás, vagy pedig megnyúlás okozhatja. Egyébként a felső szál rögzítését sem egy merev szakaszon (híd) keresztül hanem annak csak egy rögzített pontján kellene végezned. Így ui. az alsó lll. felső szál majdnem azonos hosszú és és ezáltal  közel azonos viselkedésű lenne. Ha a hibát a rugalmasság miatti megnyúlás okozza akkor érthető, hogy az egyik irányban miért téved a mechanikád. Egyébként szerintem a Mach kotty logikája minden irányban azonosmódon viselkedik. Irányváltásoknál egy azonos nagyságú jobbra ill. balra történő plussz léptetést iktat be a konkrét elmozduláshoz szükséges "munkaléptetések" elé. Ha pl. a Mach-ban egy nagyobb kottyanási értéket adsz meg ugyanakkor sebesség százalékát nagyon alacsony-ra veszed optikailag látod is ezt a folyamatot. Nagyot kottyanó esztergámon ezt ki is próbáltam.
A javasolt bordásszíj vagy esetleg fogasléc (lásd EZ router) tökéletes megoldás lenne, de ezt annak idején, mint emlékszel, az óriási költségek miatt elvetettük. Kb 14 m bordásszíj + a kerekek drágábbak lettek volna  mint az egész  "vasparipád"!

svejk

Most látom megadta a keresztmetszetet: 3 mm2
Viszont:  
Nem tudom mi az az I2 és I3 azaz 80 és 100, de az biztos hogy még a 13,7kg-ból eredő kb 130N-os erő elég sovány egy olyan komoly híd gyorsításáshoz és irányváltásához mint amilyet Te akarsz készíteni.
Csak emlékeztetőül egy 1Nm-es moci 10-es orsóval 628 N erővel nyomul alapból.
Ha szervód lesz az ennek csúcsban a többszörösét tudja majd.

svejk

Ja, hülye vagyok, nálad lesz orsó, a szalag csak stabilizálásra lenne ugye?
Tehát csak akkor éri igazán terhelés a szalagot ha kint dolgozol a szélén az asztalnak.
Oké, bocsi hogy gyorsabban írtam mint gondolkodtam.....:( :(

4um5b65d

Ez a 9 másodperces adat egy működő gép produktuma, nem állítom, hogy meg tudom csinálni, de legalább megpróbálom kitalálni, hogy ezt miképp érték el. Valami 1000-es körüli fordulaton csinálja a gép és több fogásból, gondolom legalább 4 kell ennél a menetnél. Az orsó nélküli megoldást már előzőekben írtam, biztos elkerülte a figyelmedet. Egy forgó tárcsán levő állítható excentritású csap hajt egy rudazatot...oda vissza, csak 1 ilyen kerék nem elegendő. Több kerék és rúd kombinációjával képzelem el a működést. Ezzel valahogy ki tudnám küszöbölni azt a problémát, hogy a 0-45 fokig történő elforgás ugyanazt az utat adja a rúdon mint a 45-90 fokig terjedő szakasz. Ezt ugye 1 tárcsával nem lehet elérni. Az excenter csapok tologatásával azonos tárcsaforgás mellett gyakorlatilag egy fokozatmentes menetemelkedést lehetne állítani, míg a másik tárcsarendszerrel a menethosszt lehetne beállítani. A hatpofás tokmányt meg hibásan használta az ürge köranyagnál....oda csak 3 ofa kell, de ugyanezt a tokmányt használhatja 4 pofás tokmányként is. Amúgy a pofák ennél egyszerre mozognak.

3k74cecek

Annyival nem vastagabb, ami már csak századokat nyúlna. Sajnos a 4m hossz az elég tekintélyes.
A hőtágulás is rátesz még egy lapáttal 4m 10fokra már 0.4 mm tágul. Sajnos ilyen méreteknél úgy látom nem úszható meg a két orsó használata.

3k74cecek

Az L2 és L3 a karáttétel, mert a hordó közelebb van az alátámasztáshoz mint a szalag megfogása.

Szalai György

Lámpás #3178 és 3192-ra
A visszahúzó rugó vastagabb, de nincs kéznél. A mérőszalagot a télen mentettem meg az autópálya építkezésnél. Eldobták, mert hiányzott az elejéből egy darab. Szerintem a rugószalag anyagnak rugalmasnak kell lennie, nem csak kereszt, hanem hosszirányban is. A mérőszalag pedig rideg, merev. Gondoltam, kisebb lehet a nyúlása. Ilyen pontosságú méréshez a felfüggesztő pontom merevsége semmiképp sem tekinthető etalonnak. (40cm ikersejt téglafal, 20mm-es átmenő csavar, tartószerkezet 40X40X3mm zártszelvényből, átlós alátámasztással. De valahonnan el kellett indulnom már végre. Már keresek egy 50kg-os digitális horgászmérleget, vagy erőmérő cellát, azzal képes leszek vízszintes húzópróbákat csinálni egy 150mm-es acélgerenda oldalán. Az pontosabb lesz.

© Szigma #3185 és 3189-re
Köszönöm az ellenőrzést. A kevlárkötél jobban nyúlik, de könnyebb és hajlékonyabb szerkezet. Abból könnyen lehetne használni 10-20mm átmérőjűt is,(de szalag is létezik belőle) ami acélbowdenből már nekem kezelhetetlen átmérő. A szalag kiváltása nagyobb keresztmetszetű anyaggal az egyenes szakaszokon, új lehetőségeket nyitna, de sajnos a pálya arányai miatt a kiváltható szakaszok az egész hosszhoz képest jelentéktelenek. A fával kapcsolatban is teljesen egyetértek veled, (Századra pontosan egy csíkot sem tudok húzni!) csak sajnálom elvesztegetni a nagy golyósorsó precizitását.  

© svejk #3198 és 3199-re
l2 (Kis ell kettő) A terhelés (vizeshordó) hatáspontjának a forgásponttól (vízszintes létra falfelőli vége) mért távolsága.
l3 (Kis ell három) A mérőszalag alsó befogási pontjának a forgásponttól (vízszintes létra falfelőli vége) mért távolsága.
Ez a két távolság, egykarú emelőt alkot, ezért muszáj számolnom vele. Ha a mérőszalagot a vizeshordó függőleges középvonalában rögzíthettem volna, akkor ezek nem lennének.
Sajnos gőzöm sincsen, hogy hogyan tudnám majd kiokoskodni a gépem hídtömegének ismeretében az irányváltáskor fellépő erőmaximumot. Pillanatnyilag csak saccolható a teljes mozgó tömeg és a maximális sebesség értéke is. Szerencsére forgácsoláskor a sebesség alacsony, ekkor irányváltáskor nem óriási a lendület. Gyorsmenetkor pedig nem sokat számít a rugalmas nyúlás. (Talán még jól is jön.) 1Nm-es moci 10-es orsóval 628 N erővel nyomul alapból, ha a falnak nyomom, de a hidat csak annyival nyomja, amennyi annak elmozdításához szükséges. Hogy az mennyi? Szerintem senki sem mérte még megmunkálás közben. Talán egyedül neked vannak torziós erőmérőid. Ezeket beépítve az erőátviteli láncba, mindég pontosan mérhető lenne, a pillanatnyi nyomaték. De ehhez kell egy akkora gép mint az enyém lesz. Igen a gép jobb oldalán helyt áll az a kifogástalan orsó. A ball oldalon viszont a szalagnak (vagy kötélnek) kell helytállnia, különben keresztbe fordul a híd. Szerintem ez a probléma a középorsós gépeken is megvan, az asztal két szélén, csak még senki sem foglalkozott vele, mert a gépméretek és a pontossági elvárások nem indokolták.

Szedlay Pál

De van szélesebb olyan amilyet szeretnél egy a probléma 1000 méter a minimum rendelhető mennyiség.

s5f8tmfv3

http://www.vatera.hu/fogaslec_fogaskerek_hobbi_cnc_hez_69250198.html" TARGET=_fnew>Ezt most találtam, hátha érdekel valakit. Üdv!