Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia!
"én most a nagy teljesítmény alacsonyabb
fordulatszám bűvöletében élek..."
Akkor pedig véleményem szerint az egész
flexibilis főorsó motorhajtást ötletedet
jobb ha elfelejted, ezek komolytalan dolgok
ilyen célra.
Csak néhány problémát említenék a sok közül:
- a hajlékony cső és a "tengely" nagy súrlódási veszteséget okoz.
- nyomaték hatására elhajolni, csavarodni
  szeretne a forgó tengely, ezzel az egész cső
  egy lengő-ingadozó mozgásba mehet át, a belső
  súrlódás, kopás így még intenzívebb.
- még komolyabb, jó minőségű gyári
  megoldásoknál a fenti problémák miatt is
  a megengedett hajlítási rádiusz elég magas.
- rövididejű max. néhányszor 5-10 perces szakszos
  üzemmódban javasolt dolgozni ezzel a
  módszerrel, egy CNC marás pedig akár órákig
  is tarthat.

000000000

Köszönöm szépen az írásod!

Mivel nem fogalmaztam elég részletesen, kifejtem az elképzelésem (ezzel együtt mindaz amit leírsz igaz, csak talán, nem határfeltételek).
A motor fordulatszáma max. 3000 (400-600 w-os kefe nélküli, rövidrezárt forgórészű motorjaim vannak).
A flexibilis kábel, amihez Szalai jóvoltából hozzájutottam, a belső szál 10 mm vastag, a motor amihez csatlakoztatva van/volt 3000-es fordulatszámú.
A fej/fortuna amit meghajtani akarok, az a #3121  hozzászólásomban van.

Az elképzelés az, hogy a motor "függesztve" lesz a plafonra és enyhe rádiusszal csatlakozik a tengely a marógép fejhez, amit ha elforgatok, a motor helyzetét is símán tudom változtatni.

Amiért próbálkozom ezzel, az az, hogy a marógép fej tényleg flexibilis helyzetű lehessen, illetve kisebb alépítmény is megfeleljen, ne kelljen pluszba egy motor súlyát, elhelyezését is beleterveznem.  

Kézi marásra szolgálna, cnc-és sajnos nem jön szóba, mégpedig kifejezetten amiatt, mert elektronikai antitalentum vagyok:-)
(az áram persze szeret, mindig megrázza a kezem, akárhányszor közelebbi viszonyba kerülök vele:-) )

000000000

(hogy őszinte legyek, a legegyszerűbb, ha egy túlméretezett fogászati kezelőegységet képzeltek magatok elé:-) )

yuagaci9g

Gyuri!
Milyen hosszu szalag kell, tiz meterig biztos talalsz.
Sot, azt mondom, nyulj be a fiokodba es vedd elo, mert neked is van par meter beleole.
Az acel meroszalag visszahuzo rugojara gondolok, ami ugyanolyan hosszu mint a meteres, csak nem domboritott.
A keresztezesnel meg meg kell csavarni.

Szedlay Pál

Van 1000méter egybe 22mm széles 0.05mm vastag KO36-os szalagom. 200Ft-ért vettem méterét. Ha tudod használni írd meg hány métert kell belőle.

000000000

22*0,05=1,1 mm2

Ezt azert... még tán kézzel is megnyujtom :-)

Azert egy nagyobb marógép vázán röpködnek ám 100 Nm-ek amik hajlitgatni akarjak ide-oda.

Már a tized mm-es pontossaghoz is komoly vazak kellenek!... 2-300 mm munkater meret folott...

3k74cecek

Köszi, ez már több a semminél. Sajnos a 7% nyúlás nagyon sok. Ugyan az erő is elég szép. Ha felteszem hogy lineáris az erő/nyúlás diagramm akkor ez gyakorlatilag használhatatlan CNC géphez. Ha csak 65N erőt számolok ami simán előfordulhat egy méteres méretű gépnél, akkor a nyúlás 0.07% Vagyis egy 1 méteres darab nyúlása 0.7mm !! Ezzel kellene elérni a 0.01 mm pontosságot ! Ez lehetetlen.
Erre írtam, hogy ami megfelel a vitorlázásnál az egyáltalán nem biztos, hogy megfelel a gépészetben. Most már biztosan állítható, hogy nem felel meg.

3k74cecek

Jogos !! Nagyon jó az ötleted. A kereszteződésnél csavarás már nem annyira szimpatikus. Nem is lehet jól megoldani hiszen a szalagot elég rendesen meg kell feszíteni hogy pontos legyen. Hely sincs elég, mert a csavaráshoz nagy hossz kellene ha nem akarunk túl nagy plusz terhelést adni a szalagnak.
Valami más megoldást kellene kitalálni.

Szalai György

Mindenkinek köszönöm a sok értékes gondolatot. Hiába, együtt csak nagyobb a fejünk, mint külön-külön. Pláne, ha az egész több mint a részek összege.

© Szigma #3127-re.
Két orsó: Ha találnék két egyformát, gyári megmunkált véggel, utánállítható anyával 1m körüli munkahosszal, elcserélhetőt, még mindég meggondolnám. De a mostani megoldásban már sok fáradtság és tőke benne van. Ha most változtatok ezen, az nem olcsó. Ezért töröm a fejem.
Kell-e a 0,01 pontosság: Azt gondolom, ha már az ember golyós orsóval épít, akkor ne tegye a lécet ettől alacsonyabbra. Ehhez képest igyekszem a többi részt kialakítani. Ha mégis elfuserálom valahol, talán akkor is lesz 0,1 pontosságom. Dekorációt marni fából, az is bőven jó, de csapágyházat marni alumíniumba, már nem jó.
Rugalmas alakváltozás: Az alapváz merev részei 80X80mm-es item profilból vannak elképzelve. Nem a könnyített változat.
Csináltam pár hajlító próbát. Betonon, egymástól egy méterre két ponton alátámasztottam, középen rátettem a mérőórát és az anyagra térdeltem. (85kg) Rugalmas behajlás kb 0,001mm környékén, ahány próba annyi érték. Erre lesz rácsavarozva a THK35 sin. Szerintem állat merev. Ha mégsem bizonyul annak, utólag alácsavarozok egy 80X40-es profilt függőlegesen, távtartókkal, rácsos tartó szerűen. Inkább a rezonanciától tartok, mert viszonylag könnyű lesz a váz, az üreges profiloktól. Nem szeretném, ha a profilok belsejét a végén (a rezonancia elnyomás céljából) ki kéne töltenem száraz kvarchomokkal.
A mozgó híd egyből rácsos tartó szerűre van kitalálva, de 80X40 és 40X40mm-es profilokból, viszont szélesebb ráccsal.

© stgellert #3129-re
Köszönöm a linket! A kevlárkötél ott megadott 7% nyúlása szerintem nekem nem mérvadó adat. Véleményem szerint az 0-tól a minimális szilárdsági 6500N-ig mérhető. Nálam, az előfeszített hosszhoz képest, szerintem legalább egy-két nagyságrenddel kisebb. Sajnos egyelőre nincs ismeretem arról, hogy a kevlár esetében (Acélnál sem.) a húzóerő növekedés és a nyúlásnövekedés között milyen matematikai összefüggés áll fent. (A névleges terhelhetőség határán belül.) Gondolom nem lineáris. Jó lenne látni egy szakítógép mérésének adatait, hogy hol a leg kisebb a nyúlás. Kár, hogy nem a KFKI-ban dolgozok.

© sanyi #3130-ra
Így gondolkodik egy profi gyári mérnök. De nem a vékonypénzű hobbyista. A kevlár bordásszíj szerintem is profi megoldás lehetne nyúlás szempontjából. De ennek a gépnek majdnem kizárólag „szemétből” kell épülnie. És még így is marha drága. Tehát: Dobjon már ki valaki kb12m kevlár bordásszíjat. Ha lesz, beleteszem, az biztos.

Lámpás #3134-re
Van 50m-es acél mérőszalagom. Innen jött az alapgondolat. Persze nem áldoznám fel, és többször olyan széles kéne. A megcsavarás de jó gondolat! És kézenfekvő, ha keresztezi magát a szalag. De tudod mi a még jobb? Ha nem keresztezi! Rajzoltam egy kettős U alakot, egyik u a másikban. A végeit egy-egy félkörrel összekötöttem. Próbáld ki. Ilyen pályát szeretnék, 6db görgővel, egy síkban.

© Szedlay Pál #3135-re
Köszönöm a lehetőséget. Ha nem lesz szélesebb és sikerül kitalálni, hogyan párhuzamosítható egyszerűen, hogy közel azonos húzóerő essen mindre, élni fogok vele. Ott ahol az volt, nincs szélesebb is véletlenül?

© Szigma #3137 és 38-ra
Ha úgy használnám a gépészetben, mint a vitorlázásban, akkor biztos igazad lenne.
De nem úgy használnám, hanem alaposan előfeszítve. Menyit nyúlhat 200N és 265N között?
Remélem lényegesen kevesebbet. Jó lenne valami bizonyosság.
A valami más, ki van találva. A kettős U vonalvezetés. Éppen hogy szeretnék az előtoló erőhöz képest többszörös pluszterhelést (előfeszítő erőt) adni a szalagnak. Attól várom a merevséget. Az acél nyúlása lineáris a terheléshez képest?

Remek dolog együtt gondolkodni. Doktor House-on szocializálódok mostanában. Nagyon bírom a csapat differenciál diagnózis módszerét. Tanítani kéne.
Mindenkinek nagyon köszönöm.

svejk

Milyen orsó is kell neked?

Szalai György

Két egyforma golyós, szinkronizálható, gyári megmunkált külső menetes szabvány véggel, utánállítható anyával, 1m körüli munkahosszal, 25mm-es menettel, 10mm körüli emelkedéssel. Annak a 40X15-ösnek a kiváltására, ami téged boldogított rég. És elfelejthetném ezt az acélszalagos, kevlárköteles kényszerpályát. Pedig annak az orsónak a pontossága nagyon imponáló.
Már írtam Santa Claus-nak, de még a régebbi levelemre sem jött válasz. (Amit hat évesen írtam.) Programoztam magamnak agykontroll módszerrel is. Lehet, hogy azért kérdezed?

svejk

3k74cecek

A két U egymásba nagyon jó ötlet, akkor nincs keresztezés, és a közepe is szabad marad.
A nyúlásra a rugalmassági határon belül acélnál lineáris az összefüggés az erő és a nyúlás között. Gyanítom, hogy a kevlárnál is ilyen. Ebből viszont az következik, hogy tök mindegy hogy 0-65 vagy 200-265N között nézed, a nyúlás mindkét esetben a már előzőkben kiszámolt 0.7mm lesz. A 7% valóban 0-6500N közöttre vonatkozik, de én ebből kiszámoltam a 0-65N-ra jutó értéket.  
A 7%  ugyanis 1m esetén 70mm  nyúlást jelent  Ez szinte gatyagumi. Persze az ehhez tartozó erő nem fordul elő egy olyan gépnél amit tervezel. Szerintem a kevlárt el kell felejteni itt. A LÁMPÁS által javasolt mérőszalag szerintem tökéletes és nem is drága.
A tervezett vázad a leírásod alapján elég merevnek tűnik. Ugyan a 0.001mm behajlást igy érzésre keveslem (vagyis én többre tippeltem volna). Mivel könnyű, így a rezonancia félelmed nem alaptalan.
Sok sikert hozzá.

Szalai György

http://www.betonopus.hu/notesz/kutyanyelv/rug-mod-tablazat.pdf" TARGET=_fnew>A kevlar (aramid) jobban nyúlik mint az acél.
Úgy tűnik az acél a célszerűbb anyag.

000000000

"Az alapváz merev részei 80X80mm-es item profilból"

ez micsoda? érdekelne engem is...