Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

http://catalog.item-international.com/Onlinekatalog/index.jsp?sprache=EN" TARGET=_fnew>http://catalog.item-international.com/Onlinekatalog/index.jsp?sprache=EN
Itt találsz adatokat és rajzokat. Ha megnyitottad az oldalt, kattogtass.

Basic Elements // Profiles // Profiles 8 // Construction Profiles 8 // Profile 8 80x80

000000000

4um5b65d

Szevasztok !  Érdeklődnék, hogy ki látott már esetleg olyan mechanikus elven működő menetvágó gépet ami úgy vágja késsel a menetet mint egy esztergagép. Építeni szeretnék egyet és elkelne némi információ a működési elvéről. Természetesen automata vagy félautomata kivitelű érdekelne. Ha valakinek lenne esetleg használható információja vagy linkje az adott témakörben az kérném sikítson egyet. Bármi apró részlet vagy részinfo is érdekel.

000000000

Ha, esetleg bővebben is írnál, mire akasz meneteket vágni?

4um5b65d

Teljesen általános felhasználásra szánnám a gépet. Amit esztergán készítenék menetet azt egy külön célgépre szeretném áttenni. Egyszerűen csak azért mert például a tavalyi évben kb 11000 db menetet vágtam esztergán és ebből nagyon sok olyan menet volt amit metszővel vagy pitler fejjel nem igazán lehet vagy nem érdemes metszeni. És még az is probléma, hogy ebből sok volt a nemesített anyag és ezeknél már érdemesebb lenne tiszta olajkenéssel vágni a menetet, az esztergát pedig nem szeretném feltölteni olajjal erre a célra.  Úgyhogy egy célgépen gondolkodom. Léteznek ilyen gépek, ezeken még egy M6-os menet is hamarabb elkészül mint metszővel és fontos szempont az is, hogy esztétikailag is szebb lesz a menet felülete.

000000000

Azt akartam tudni, hogy szál anyagból akarsz e csavart készíteni, vagy csőre. Felig-medig kibogoztam hogy mit akarsz. Pitlerfejes menet automattát akartam ajánlani, de ezekszerint az neked nemjó. Másik lehetőség egy menetmángorló. Ezt, tudnék én is adni, egy bizonyos dologért cserébe. Vagy, lehet kapni menetfésűhöz hasonló menetkést,(nem, menet esztergakésre gondoltam) erre alapozva kellene készítened egy célgépet.  

4um5b65d

Nem szálanyagból készíteném, hanem a már ledarabolt, megmunkált.....szinte minden egyéb műveleten átesett alkatrészek legutolsó fázisához kellene a gép. Nem is magával a menetvágó szerszámmal van a gond arra mindenképp egy 1-élű váltólapkás menetkést használnék, hanem a gép mechanikája a nagyobb gond. Gyakorlatilag egy lebutított esztergagép formát képzeltem el maximum 100 mm hosszirányú elmozdulással ami a rövid alkatrészek gyors menetvágására alkalmas. Na és persze az egészet relatíve nagy fordulat mellett képzeltem el. Valami olyasmin gondolkodom mint egy békebeli gőzmozdonynak a kerekei és a kerekekhez rögzített rudazatnak a mozgása. Tehát forgó mozgásból egyenes irányú mozgást előállító mechanika, csak itt a lineáris mozgásssal van a gond, mert ugye ez a gőzmozdonyos megoldás önmagában nem adja azt az előtolást és hirtelen megálást az anyag végén majd a visszamenetelt amire itt szükség lenne. Főleg, hogy ezt észveszejtő tempóban kellene végrehajtani. Valójában ugyanaz a működési struktúra kellene mint egy CNC menetvágásnál csak ezt mechanikusan  szeretném kivitelezni.

000000000

Éppen ezért mondtam a többélű menetkést mert az, ha belekapott az anyagba vezeti és húzza magát mint a menetmetsző, ha nekivan nyomva az anyagnak. PL. a rudad amit írtál rugóval kombinálva pontos előtolás nélkül is tudná a pontos menetemelkedést produkálni. Ha, ezt a toló rudat két résben megvezeted, egyiken oda a másikon vissza, és egy mehanizmus a menet végénél áttolja a távolabbi visza résbe, akkor megvan oldva az eltávolítás és az akadájmentes visszatérés, és a következő tolásnál minden kezdődik előlről.  

4um5b65d

Ezt a megoldást már rég elvetettem, nagyon nehezen állítható be a kivánt menethossz és a folyamatos ütközések miatt hamar tönkremenne a végpontokon levő pályarész. Ezek a gépek egészen másképp kell hogy működjenek. Van egy régebbi kollégám aki dolgozott már ilyen gépen, de sajna semmi működési elvet nem tud róla. Ez egy teljesen csendben dolgozó gép, biztos hogy nem pályán megy az egész művelet. Az egyélű kivitelnek viszont mindenképp maradnia kell. A több élnél túl nagy a felület ami az anyaghoz ér, sokkal nagyobb a remegési hajlam. És szeretném megoldani azt is, hogy az egyik előtoló ütemnél a menetprofil egyik oldalát forgácsolja, a másik ütemnél meg a másik oldalát. Mindenképp a Vidia és/vagy származékai kellenek 1 éllel, a HSS vagy a HSSE szerszámok nem elegendők. Nagyon sokat agyaltam már ezen az egészen , több mint 20 féle megoldást vizslattam  meg. Olyan gondok is vannak, ha megindul a mechanika előre, gyakorlatilag egy pillanat alatt meg kell állnia anélkül hogy a mozgásban levő tömeg tovább akarna lendülni, ezt egy ellensúly ellentétes irányú elmozdulásával lehetne kijátszani. Nagyon gyors mozgást szeretnék elérni, úgyhogy nem annyira egyszerű a megoldást megtalálni. De itt igazából az segíthet ha egy működő gépről tudna valaki valami infót.....

000000000

Üdv Mindenkinek !

Egy benzinmotoros, de elektromosan hajtott fűnyíró kerekeihez kellenének ötletek. Minden keréknek hajtottnak és kormányozhatónak kell lennie egyszerre, ugyanakkor egyszerűen kivitelezhető és erőteljes megoldás kellene. Az ablaktörlő motorokat el kell felejteni, valódi és tartós használatra kell megépíteni, meredek helyeken is használva lesz, akár húsz centis fűben. A kerékkel szemben támasztott igények: A mechanikába nem kerülhet bele a fű, sem por vagy víz. A kereket lehessen egyszerű cserével többféle kapaszkodó felülettel felszerelni. Rezgéscsillapító felfüggesztések kellenek a meghajtó elektromos részek miatt. Megköszönnék minden ötletet, mert ez a néhány mondatban leírt kerék nem is olyan egyszerű feladat. Üdv: Sz B

4um5b65d

Na erre a problémádra vagy 2 éve gyártottam részegységeket. Képzelj el egy sarokköszörűt...más néven Flex-et. Veszel az ócskapiacon 4 db-ot belőle aminek a fejében levő 2 hipoid fogaskerék rendben van és ezt az egész fejegységet teszed a fűnyíróra, úgy hogy a kerék azon a tengelyen legyen amin eredetileg a vágókorong volt , a másikat pedig felfelé ki kell hozni a gép tetejére. Ha az egész fejet forgatod akkor kanyarodik, középen meg megy a hajtás. Fent akár ékszijjal vagy lánccal összekötheted a hajtást.  A kanyarodást meg csak lánccal érdemes. Amit én csináltam ott a két első keréknél a lánc belső fele ért hozzá a lánckerékhez, a hátsónál meg a külső fele, így eléred azt hogy az első meg a hátsó kerekek épp ellentétes irányban állnak kanyarban.

000000000

Szia Laslie!
Olyan igényeid vannak ezzel a menetesztergával
kapcsolatban, amiket csak mechanikával a mai
világban sokkal drágábban, bonyolultabban
lehetne megvalósítani, mint némi CNC-vel
fűszererve. A könnyű átállíthatóságról,
flexibilitásról már nem is beszélve.
Ha van kedved, légyszi keress meg magánban,
hátha tudok ötleteket adni, segíteni a célgéped
megoldásában.

Motoros

Hali Laslie!
Pont egy hasonló gépen agyalok egy ideje, a megoldás már teljesen összeállt a gépmechanika is megvan, A kényszerkapcsolatot a fóorsó és a menetvágó között nem mechanikusan hanem Tibor45 elektronikájával és szoftverével fogom megoldani. Szerintem ennél költséghatékonyabb, rugalmasabb megoldás nem igen van. A rugalmasságot úgy értem hogy ezzel szinte bármit megoldhatsz..tetszőleges menetemelkedés, bekezdés szám, akár kúpra is vághatsz menetet..tehát bármilyen elképesztő  akár eszement ötlet is megoldható. Automatákról leesett darabok készremunkálásához is jó, és ami a lényeg egy manuális revolveresztergát tudsz cnc-síteni

4um5b65d

Köszönöm Motoros és Tibor, de az elektronikát ha egy mód van első lépésként kihagynám, de nem vetem el teljesen. A programozás és az elektronika már régóta a hobbikörömbe tartozik, ha másképp nem menne akkor "ráfanyalodnék" erre a megoldásra, de valamiért mégis a mechanikai megoldás érdekelne. Amennyit tudok erről a gépről nem túl bonyolult a mechanikája csak nem jövök rá arra a bizonyos megoldásra, igaz ez a gép nem tud több bekezdésű menetet, de a menetemelkedés, a hossz, és a kúpos menet az benne van a repertoárban. Egy példát említett a volt kollégám... Egy M20x1,5 menetet 20mm hosszan 9 másodpercig csinálta a gép és ezt csak mechanikával. Azért ez nem semmi..  Motoros a Te mechanikád golyósorsós mozgatási elven működik?

000000000

sziasztok!
tudnátok nekem segíteni? van két léptetőmotorom amikről elég keveset tudok és az interneten nem találok semmit. mikroma FA-34-4-2 legalább a feszültséget megszeretném tudni. előre is köszi!