Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

bmejdz9nu

Komolyan? Nem bírom elhinni... :) Mégis mi lenne a téma ott? Ha egy webkamerát lehetne beüzemelni nálad akkor érteném ... :)

yuagaci9g

Hosszu vajudas utan sikerult ujra felepiteni a muhelyem, ami sokak alma lehetne, de nekem megelhetes. Egy ilyen sosem keszul el, soha sincs vege az ujitasoknak, terveknek.
Rengeteg hasznos otletet megvalositottam, es hasznalok, falom masok hasonlo hozzaszolasait.
(itt csak egy nev jut eszembe...vbodi)
Szivesen megosztanek par otletet, munkafogast.
Aki hasznositani tudja, az megerdemli, a tobbinek meg mindegy.

bmejdz9nu

Megcsináltam... kiváncsi vagyok... :) Tied az első szó... !

yuagaci9g

Koszi, lattam,... holnap jovok par otlettel, mar ugyis biztos hianyoztam. (csak remelem)

bmejdz9nu

Várjuk... "égjen" a topik ... [#wave]... és hiányoztál...

000000000

Nagyon várom én is!

Tegnap sokat szívtam nagyon cuppanós tengely esztergálásával... A végén már kézzel forgattam a tokmányt és egy hosszú élű leszúró kést nyomtam neki, szinte már nem is esztergáltam, csak gyalultam, tömörítettem.

Szal a kérdés adott, van e gyorsabb, profibb megoldás erre? Illetve biztos van, szal hogyan kell csinálni:-)

3rymb5s35

Engem is érdekel!!!
Az "öreg" tapasztalt rókák sokat tudnak tanítani nekünk pici rókáknak.
...meg sokszor egy pici ötlet többet ér, mint egy egyetemi diploma!

A kollégám amikor építkezett, egy öreg hajléktalant fogadott meg segédmunkásnak. Az az öreg a tapasztalatánál fogva rengeteg segítséget adott neki. Átsegítette a zökkenőkön.
Az öregnek volt egy nagyonjó mondása: "Ferikém! Nincsolyan buta ember, akitől ne tanulhatnánk valamit!"
Ezt én is vallom!
Itt van egy egyszerű, de hasznos dolog: Ha nincs nálad vinkli (derékszög-a fiatalok kedvéért-), fektess le két deszkát egymásra merőlegesen. Egy pontból kiindulva az egyikre 60cm-t, a másikra 80cm-t jelölünk föl. Ha a két pont pont között 100cm van akkor derékszögű a háromszögünk. (Tehát addig kell mozgatni a deszkát míg az átló 100cm nem lessz.) Pl. alapok kitűzésénél nagyon hasznos módszer. Nekem legutóbb egy kertkapu összehegesztésénél segített.

3rymb5s35

Bocs! Nem olvastam végig a hozzászólásokat. Viszem át oda a leírást.

3rymb5s35

Hidraulikával és pneumatikával foglalkozó cég az Entrasys Kft. http://www.entra-sys.hu" TARGET=_fnew>Entrasys  
Én náluk vásároltam Szegeden. (Nem olcsók, de ebben a témában nincs olcsó megoldás.)
Hidraulika szívattyút magánszemélyektől, bontásból érdemes venni. Pl.Billencs IFA, vagy traktor bontásából. Arra kell figyelni, hogy amikor megtekered kézzel a tengelyét, az nagyon nehezen járjon. Az az igazi, ha nem is bírod megtekerni, csak valamekkora erőkerral. (Pl.: egy 4-5cm átmérőjű gogaskereket ha ráraksz, azzal is "szorosan kell mennie")  Ha túl könnyen jár a szívattyú akkor az ki van kopva. Nem képes elegendő nyomást létrehozni.

D.Laci

"Itt van egy egyszerű, de hasznos dolog: Ha nincs nálad vinkli (derékszög-a fiatalok kedvéért-), fektess le két deszkát egymásra merőlegesen. Egy pontból kiindulva az egyikre 60cm-t, a másikra 80cm-t jelölünk föl. Ha a két pont pont között 100cm van akkor derékszögű a háromszögünk. (Tehát addig kell mozgatni a deszkát míg az átló 100cm nem lessz.) Pl. alapok kitűzésénél nagyon hasznos módszer. Nekem legutóbb egy kertkapu összehegesztésénél segített. "

Ez így majdnem igaz már csak egy nagy adag szerencse kel hozzá, hogy derék szög legyen vagy egy vinkli. Gondold, végig aztán pontosíts, mert így amennyit segítesz legalább annyit félre is vezetsz.

2vkx6unz

Nem tudom miért lenne szerencse. Ez a módszer Pitagorasz óta ez bizonyított tény. Minél nagyobbra választod a befogókat annál pontosabb derékszöget kapsz. Persze ha van egy teodolitod akkor könnyebb kitűzni egy épületet, de egy kertkapu méretű tárgy esetében ez a módszer jobb lehet mint egy kicsi vinkli.

D.Laci

Nem kötözködésképen írtam! Én is őrülök, ha valaki egyszerű, de nagyszerű tanulságos dolgokat oszt meg a nagyérdeművel pl.: Vbodi!
Ez is egy egyszerű, de sokak által nem ismert módszer.

A problémám a következő: „fektess le két deszkát egymásra merőlegesen” pont a derékszög lenne a cél. Derékszög nélkül hogyan? Meg sorolhatnám…

Megpróbáltam a leírás alapján elkészíteni a vinklit (egymásra merőlegesen fektetve a két deszkát (ellenkező esetben még rosszabb eredményre jutottam volna!)). A leírás annak jó, aki ismeri a módszert. DE ANNAK MEG MINEK? Egy kezdő meg csak felbosszantja magát rajta…..

http://cnctar.hobbycnc.hu/D.Laci/Tutorial/vinkli.JPG" border=0>

airfoil6205

Ez a módszer nagyon jó egy kőművesnek vagy esetleg egy asztalosnak, de a mikrométeres pontosságú saccográfot használó hobbystáknál kicsit idejétmúlt szerintem!Olyan dolgokat osszunk meg itt amiből pontos, üzembiztos CNC lesz és nem kerítés vagy tyúkól.

000000000

Lassu lehet a felfogasom...
Amit lerajzoltal a 800 - 600 metszespontjanal is ott a 90fok. A haromszog ezen csucspontjat meg tedd a jelolt metszespontba:

http://i56.photobucket.com/albums/g199/albinolynx/vinkli.jpg" border=0>

Innentol kezdve meg nem ertem mi az ELVI problematok a modszerrel...

D.Laci

Nekem semmi bajom, ha tyúkól lesz belőle, ha az alap ötletet fel tudjuk használni. Csak korrekt és egyértelmű legyen a leírás, hogy később egy egyszerű dologgal ne keljen később oldalakat tele írni, mert a legújabb gépépítő nem érti az egyszerűnek tűnő segítséget.