Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

3rymb5s35

...egy álmatlan éjszakán elgondolkodtam azon, vajon flexibilis hajtásnak megfelelne-e a hidraulikus hajtás?  
Mi a véleményetek?????
Villanymotor hajtaná a hidraulika szivattyút. Kellene még egy kb.1l-es tartály, nyomásszabályozó és útváltó szelep. Esetleg egy hűtő. Plusz Plusz flexibilis csövek. (esetleg gyorscsatlakozókkal a gyorsabb átszereléshez, ha az orsót át akarjuk rakni...)
Hidromotornak megtenné egy pici hidroszivattyú (Pl. egy MTZ traktor kormányszivattyúja).
Elvileg fokozatmentasen lehetne változtatni a fordulatszámot...  szerintem. De nem vagyok otthon a hidraulikában annyira, hogy biztosnak vegyem.
Tudom-tudom! Ha mindent meg kell venni, egyszerűbb a villanymotorhoz frekiváltót venni. (És talán olcsóbb is)
De mégis? Elvileg lehetséges lenne, hisz vannak hidraulikus hajtású gépek!
Foglalkozik valaki hidraulikával?

3vv2btrhv

Nyomatékod az lenne , de fordulat az nem biztos , de ne törödj semmivel épitsd meg !!

Szalai György

„de ne törödj semmivel épitsd meg !!” [#conf][#falbav]
Na ez pont az ellenkezője volna az én esetemnek.
(Mindennel törődök, és nem építek semmit.)
Ha a géped a jó ötletek ellenére mégsem lesz alkalmas arra, amire szántad, akkor majd szánd másra, amire alkalmas. Vagy köss a libák ball lábára piros rongyot és figyeld, hogy javul-e a helyzet. Hát ilyen tanácsokat én is tudok adni. Akkor már okos vagyok?

Ha elindulsz ezen az olajos úton, garantáltan lesz még pár álmatlan éjszakád, és nagyokat fogsz esni. Azzal a villanymotorral hajtanád a hidroszivattyút, amivel marószerszámot is hajthatnál közvetlenül. Akkor minek is ez az egész hidraulika? Mert imádsz álmatlan éjszakákon okos dolgokat kitalálni? Villanydrótból is van flexibilis, sőt nagyon flexibilis is van. Sokkal hajlékonyabb, mint egy 1kbar-os acélszövet-harisnyás tömlő. (Mert egy kerti slag az itt szóba sem jön.) A hidraulikára az alacsony fordulat, óriási nyomaték a jellemző. Akkor vennéd hasznát, ha erre lenne igényed, mert a hidraulika maga a majdnem tökéletes áttétel. De nem hinném, hogy vonatkerekeket akarsz megmunkálni. Az Diósgyőrben sem rentábilis már.
Neked ettől nagyobb fordulatszámokra és alacsonyabb nyomatékra lehet szükséged. Nem optimális ide az olaj. Hol van 10k/min környéki olajos hajtás? Nagy fordulatú csapágyakat sem kenik-hűtik olajjal, hanem csak olaj köddel. Famegmunkálás olajos környezetben biztos nem nyerő. Szerintem műanyag és hab sem. Maradna a fémmarás, alacsony fordulaton, nagy átmérőjű sokélű szerszámmal, a hagyományos, lassú, gazdaságtalan módon, atomstabil, öntöttvas vázú gépen. Nem valami jövőbe mutató lehetőség. Talán, ha minden alkatrésze az öledbe potyogna ajándékba, akkor sem lenne érdemes belevágnod egy ilyen projektbe.  

Ha már hidroszivattyú és óriási nyomás akkor nem a maró, hanem a vizesvágó jut eszembe.

Szerintem. De én sem értek hozzá.

000000000

Szia Gyuri!
Ide írók hogy ne zavarjon a női név.
Hajtomű sulya 2,9 kg motor felőli hajtott csötengely 14mm A fogaskerék felöli tengely 18mm Kotyanást kézzel nem érzek rajta .És nem önzáró
ÜdvZotyo

http://www.vatera.hu/hajtomu_66928349.html

Szalai György

[#ravasz1]Pucoljunk innen a csevegőbe, mert görbén fog nézni a témagazda.

Kristály Árpád

Halihó Gyurka!
Egyetértek veled....a csalán efektus jutott az eszembe...[#rolleyes][#shakehead][#smile][#confused][#wave][#wink][#worship]

Egyújabbgépépítő

Egy rövid videó a gépről. Írjátok meg milyen tesztet érdemes elvégezni ami esetleg befolyásolja az áttételről alkotott véleményeteket.
Különben senkit nem akarok meggyőzni maximum segíteni a választást.
http://www.digi-x.hu/CNC/CNC.wmv" TARGET=_fnew>CNC

3vv2btrhv

Én ara lenék kiváncsi , ha megpakolod az asztalt sulyokkal hogyan változik a mozgása , és mikor adja meg magát ??

Robika37

Üdv!

Nem akarok cinikus lenni, de ne egyél annyit vacsira.....
Na akkor komolyan: anno készítettem hidraulikus előtolású és vezérlésű ("tapintós") faesztergát.Már ez is annyi problémát vetett fel,hogy szét szereltem inkább (működött a végére tökéletesen csak a CNC tudásának nyomába sem ért). Na mármost a hidr. hajtástechnika az egy külön világ speciális alkatrészek tömkelegével , álltalában relatív alacsony fordulatokat hoznak ki belőlük (max. 3000/min) nagy nyomatékkal jó szabályozhatósággal nem ritkán 300 bar feletti üzemi nyomással.  
Ezekhez állítható folyadékhozamú szívattyút olajhűtöt spec vezérléstechnikát és természetesen dugattyús hidromotorokat alkalmaznak.....na elijesztésnek ennyit.
Ha érdekel a téma a neten sok mindent megtalálsz.
Robi

bmejdz9nu

Egy Úr vagy!!! Köszönettel!!!
Egyébként még magamat sem tudom közbe-közbe meggyőzni ... :) semmiről... :)

Egyújabbgépépítő

Amit látsz az egy 10kg-os ólomdarab az asztalon. Te arra gondolsz hogy törjön a gép?

3vv2btrhv

NEM NEM !!!!!
azt hittem az egy fadarab .
Csak ovatosan gondoltam emelni a sulyt , mégis hogyan reagál rá ???

svejk

Én sajnos csak holnap otthon tudom megnézni, most csak mobilnetem van.
Azért köszönjük a fáradozást.

HJózsi

Gratula a géphez és köszi a videót!  
Hány V-ról járatod a motorokat? Nálam 70V-ról elég fickósak a bagollyal, a németek meg 75V-ra esküsznek ... :)

svejk

Megnéztem, klassz!
Mekkora a sebesség amikor üresben az ólmot viszi? Szerintem ezt még lehetne növelni.