Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Egyújabbgépépítő

Sajnos méregettem mikrolépéses rendszereket, Messze nem lineárisak a mikrolépések. Az 512 ből adódó hiba sokkal kisebb. Persze ezek csak elméleti megfontolások mert van egy trapézmenetes orsó és egy mechanika. De én azt vallom hogy ha lehet az elektronika legyen legalább 1 nagyság rendel pontosabb, mert akkor a végeredményt a mechanika jósága határozza meg.

Egyújabbgépépítő

Már készen van a trapézmenet burkolat, nem fog ráhullani a por. Jövő héten felkerül rá.

bmejdz9nu

Tudjuk, hogy nem értünk egyet ebben a kérdésben :)... pedíg mindketten szeretjük a szervót...
Csak én "kicsiben" nem látom értelmét... mint írtam a kicsi léptetőmotorok olcsók és kb. 2,5A-ig a vezérlők is...  
Felette ha nagyobb erő kell azaz Nema34-es motor és nagyobb áram... akkor fordul a kocka a szervó javára...
Tehát akkor Ár/Érték arányban kimondottan megéri... Sőt több pénzért több előny...

Nem számolok... mert a 4-es orsó és az 1/3 áttétel kevésnek tűnik nekem a végeredményhez... (a 4800rpm és fellete pedíg kicsit soknak :)
A 1,5Nm-es motor az 1,5Nm ha mar - ott a native erő... azaz kis sebességnél... Ekkor a szervómotor is lassan forog...
Az lehet (de csak lehet) hogy "szabadpályás" futtatásban gyorsabb lesz valamivel... de nem biztos... (itt és most ebben az esetben :)

bmejdz9nu

Dobj képet a fórumba majd a védelemről! Akkor semmi újat nem tudtam "kontárkodni"... [#wave]

000000000

"Az 512 ből adódó hiba sokkal kisebb."

Az 512-ből semmilyen hiba nem származik,
ne dőlj be Péter kerek szám magyarázatának.
Az más kérdés, hogy 512 helyett pl. egy 288-as
encoder is elég lenne, hiszen a lassítás
"mellékes" előnyeként még ekkor is fél század
alatt vagyunk, ami sokkal jobb, mint a gép
mechanikai pontossága főleg golyósorsó nélküli
gép esetén.

bmejdz9nu

pl. 4mm-es em. orsó: 4mm/512= 0.0078mm/egy lépés. Hogyan csinál (pl. kézi léptetéssel) 1 százados lépést? Végül is metrikus környezetben élünk... :)  
Persze ez csak elmélet... a mechanika összességében úgysem tudja... :)

000000000

Te meg hogyan csinálsz 0.0078-as lépést?:)
Viszont abban a pillanatban, ha egy kör vagy
bármilyen más függvény mentén kell mozognod,
semmit sem érsz a kerek 1 századoddal, sőt kb.
25%-al nagyobb hibával közelíted a pályát.
Azaz ha jó a vezérlő program interpolátor
algoritmusa, akkor az a nyerő minél nagyobb
felbontás, hiszen ezáltal a lehetséges
digitális rácspontok száma is XYZ térben
köbösen nő. Azaz az említett példa esetén
a Te legnagyobb elvi pozicionálási hibád
+-0.005 mm, míg a másik esetben +-0.0039 mm.
A matek jelenlegi állása szerint a
0.0039 < 0.0050. Akkor hogy is van ez ???:)

svejk

Ezzel a "kerek" értékkel nem kell foglalkozni!
eleinte amig csak terveztem ,de nem dolgoztam a gépezettel én is görcsösen ragaszkodtam az egész számokhoz.
De amint elkezdel dolgozni vele, rögtön rájösz egy görbe követésénél semmi jelentősége nincs mert az szinte sosem párosul egész koordinátákkal.
3D-s CNC gépet pedig általában nem azért épít az ember hogy pl. 100x100x100mm-es kockákat marjon ki.
Sokkal lényegesebb a minél nagyobb felbontás és így jobb az elméleti megközelítés.

bmejdz9nu

Csak pl. 50,00mm x 50,00mm-es négyzeteket csinálok...  Mert az élet szögletes ... [#hawaii]  
A körök is szebbek szabályos 0.01mm-es "cikával"... :) Azaz majd a maró lekerekíti... úgysem olyan kicsi szerszámokat használok (0,01-es átmérő alatt nem :)

svejk

A vezérlőszoftverek pedig vannak annyira intelligensek hogy tudnak számolni.
A Mach-nél talán 6 tizedesjegy felbontásig lehet az egy mm-re eső lépések számát megadni.

bmejdz9nu

Persze hüleség... de itt a microstepp hibája(!) kapcsán vetődött fel... és ott is mindegy...
Csak szertnénk ezt a hibát látni... olyan mechanikát csinálni...
Na persze ha tesztelem a mechanikámat akkor ha az mondom neki lépjél 1 századott az akkor 1 század...(5mm orso/500-as felbontás)... ez 512-vel nem megy... de mondom... végül is mindegy... ahogy a mikrostepp is...

svejk

Szerintem még a Te mehcanikáddal is (pedig az tényleg erős) kívül leszel az 50 +-0.0039 mm-es szóráson :)

svejk

Megjegyzem szerintem egyújabbgépépítő gépénél az 512 pl. 1024 kapásból.

Egyújabbgépépítő

Azt hiszem kár a sok matematika, a gép elméleti felbontása 0.00065 mm. Lehet hogy nem jön ki pont 1 század, de örülnék ha ez lenne a legnagyobb gondom.

bmejdz9nu