Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

svejk

Igen, én is a 80 V-ot ajánlom a vezérlő tápjának.

Egyújabbgépépítő

Üresben az ólmot 4000mm/perc-el viszi. A táp 65V (ilyen trafóm volt). Lehetne még növelni, az elméleti sebesség maximum 6000, de ehez nagyobb feszültség kellene.

bmejdz9nu

Szereted a "konstruktív" kötekedést? [#szeret]

Egyújabbgépépítő

3vv2btrhv

Szoval nekem is van ijen motorom és azért eröltetem a suly tesztet , hogy legyen valami infirmáciom a méretezéshez a tervezett gépemhez .
Nekem nem a sebesség a lényeg hanem menyit tudna ez a motor biztonsáhógosan mozgatni (tömeg )

bmejdz9nu

Hát elöször is... :)

Ezeket a "menet teljesítményeket" szerintem ki lehetet volna hozni léptetőmotoros megoldással is.
pl. 1,5Nm-es motor, 2,5A-el... hogy egy olcsó vezélőt, azaz vezérlést vegyünk alapul (házilagosan is könnyű max 2,5A-re.. pl. TOSHIBA)... mert ugyebár felette jóval drágábbak a (kész) step vezérlők :)
Össz árban mindenképp olcsóbb is lett volna...  
(Áttetel anyagár+muka, vezérlő stb...)
Alapvetően szervó párti vagyok... de egy jól belőtt step-es rendszer is tud jó lenni...

000000000

Szia!
Jól tetted, hogy 1:3 áttételt alkalmaztál.
Így a maximumot tudod kihozni a motorból.
Ha azt szeretnéd, hogy sokáig tartson a
motorod, 3000-4000 1/min fölé ne menj vele,
és átlagban max. 2A-t vegyen csak fel (sajnos
már ekkor is min. 25W hő fejlődik benne).
Áttétel nélkül nem is javasolnám ezt a motort
senkinek, illetve lehet direktben is,
ha 1-1.3 mm az egy motor fordulatra eső
elmozdulás.

bmejdz9nu

Egyébként a német fórumon a "kollégák" TR12/3-ashoz 1/4-ben "állapodtak" meg... (E240 és gravír gép)

svejk

Értem, akkor csak az a baj hogy már fél éve nencs gépem és nem tudtam a videóról megítélni a sebességet:(
Az enyém is 4800 illetve 6000mm/percet ment.

Egyújabbgépépítő

Igazad lehet, de....
Kiváncsi voltam a szervo technikára. Ezek a kis motorok olcsón elérhetőek voltak.
Nem vagyok meggyőződve hogy ebből az árból kijött volna egy hasonló léptetőmotoros rendszer.
Lehet hogy hülyeség de léptetőmotor esetében nagy menetemelkedésű orsó kell ilyen sebességhez alkalmazni, viszont akkor meg erősen csökken a felbontás.

bmejdz9nu

0,2Nm (cont.) és 1mm - 1,3mm emelkedés ez valami "házi szabály"? Vagy csak itt és most?

bmejdz9nu

Pont erre a válaszra számítottam, és igazad van... élvezetes és ismerni kell... (én is ezért is...)

De akkor nem hiszel a mikrostep pontosságában (avagy pontatlanságában)?  
Szerintem a mikrostep pontossága jobb mint amilyen mechanikát (sajnos) tudunk csinálni...
Az 512-es encoder viszont nem kerek érték...ha már "szőrszálhasogatási" pontosságról van szó... Tehát ha egy-egy századot akarsz "léptetni" sosem lesz kerek... De ezt jó ha tudja a trapézmenet... :) Tehát (dehát) ez csak elmélet... :)

svejk

Hmmm, érdekes amiket írsz.
Én sajnos lehet időnek előtt elhagytam a léptetőmotorokat, egyrész mert nem tudtam megfelelő nagyságút, minőségűt olcsón beszerezni, másrészt a rezonanciák, és az erősen eső fordulatszám/nyomaték görbe miatt.
Tehát:  
Egyújabbgépépítőnél állapodjunk meg a 4800 mm/perc sebességben 4mm-es orsónál.
Akkor Te azt állítod hogy egy 1.5 Nm-es léptetővel 1200-as motorfordulatot tudod tartani még a megefelelő nyomatékkal?
(ugye az áttételt kizártad)

bmejdz9nu

2. [#smile]

Kis munkaterületű gépnél én is mozgó asztal párti vagyok... De miért nem fordítottad meg az asztalt, hogy a motort is vigye?  
Akkor "nem jönne" elő a trapézmenet...
Mível nyák garvírozással mutattad be a gépedet... gondolom ez lesz az egyik "fő felhasználás" :)  
DE! ha az üvegszálas "forgács-por" könnyen(!) rátapadhat a láthatóan megfelelően felzsírzott trapézmenetre és azt előbb-utóbb bekerül az anyába...
Az trapézmenet anyának (és menetes szárnak is) pedíg ennél jobb koptatószer talán nincs is...(A dolog a lináris vezetékekre is fent áll)

Ugyanezért (persze kisebb kockázat) az áttételt is burkolni kellene. (meg estleg balesetveszély? Persze nem túl nagyok az erők így nem veszélyes talán)

000000000

Elméletileg is levezethető optimum egy ilyesmi
motorra, sőt még az egységugrás tesztek alapján
még jobban is lehetne lassítani.
De azt is mondhatnám, Tibor45 féle ajánlás:)))  
ebben a motorkategóriában és forgácsolást
megvalósító szervó mellékhajtásoknál.
Csak Neked hiába mondom az áttétel fontosságát
már ezer éve, nem hallgatsz rám.
Persze az más, ha van hely, energia 500++ W-os
szervo motorokra, de minek is?:)