Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

Láncveztő nagyon jól használható ilyen célra. 2m szálban kaphatók.többféle profillal.
PE-UHMW
József

szf

Köszönöm a segítséget!

afjybsise

Hahó,

Egy kérdésem lenne, ami arra vonatkozik, hogy az ötletem mennyire lenne elvetemült?
Zanzásítva arról van szó, hogy decemberben elkészültem az egyik ilyen textiles gépünkre tervezett feltekercselő egységgel. A költséghatékonyság igényével terveztem, nagyjából tartható is volt, tök jól működik, szép a tekercs, biztonságos vele a gyártás.
Viszont utólag merülnek fel ötletek még, most egyre hegyezném ki a témát: próbáltam ezen a freecades rajzon szemléltetni. Az a zöld tákolmány egy UCF csapágyház, a csomólemezen pedig vannak nútok, azzal lehet a két tengely egymáshoz való távolságát egy 20-25 milis tartományban állítani. Viszont jelenleg csak úgy, ha meglazítom a csapágyház oldalanként 4-4 csavarját.
Ha kívülről kapna egy lemezt, amire felfogatnám a csapágyházat ugyanazzal a 4 csavarral, amire a "csomólemezre" is van, olyan mértékben meghúzva, hogy még el tudjon csúszni a nútokban és a fent említett lemez alkatrész kapna egy menetes furatot a közepére, amit egy rögzítőkarral lehetne szorítani és oldani a csomólemezhez képest, az elegendő lehetne?
A fotón látható szürkére festett tengelyről van szó, ami nem hajtott, radiális erők nem érik, túl nagy súlyt sem visel és sebessége is minimális.
Nem feltétlenül szükségszerű ez a módosítás egyébként, annyi, hogy a 2" és 3"-os dudák közötti váltásnál néha jobb lenne, ha a kisebb méretnél kisebb, a nagyobbnál pedig nagyobb lenne a távolság a két tengely között.
Ha ez puruttya kivitelezés lenne, amit nem szeretnék, akkor nem erőlködök rajta, így is jól működik. Nyilván nem így, nem ilyen csapágyházzal, felfogatással kellett volna megtervezni, de akkoriban nem merült fel bennem ez a kérdés.

TBS-TEAM

Ha elegendő a mostani ovális furat elmozdulása:

Egyszerűen cseréld le az imbusz csavarokat ugyanolyan
szorítókarokra mint amit használsz az oldal terelő elmozgatásához.
Az UCF csapágy belselyén egy lemezzel kösd össze az anyákat
elfordulás ellen.
József

afjybsise

Erre is gondoltam. Az elképzelés az "egymozdulatos" megoldás miatt született. Te biztos találkozol hülyékkel, én azt tapasztaltam, ha kettőnél több kapcsoló, gomb, akármi van valamilyen berendezésen, akkor már el tudnak veszni az operátorok...

TBS-TEAM

Mindkét oldalon akarod állítani mindkét görgőt?
József

afjybsise

Persze, illetve a szabadon forgó, nem hajtott görgőt mindkét oldalon. A hajtott az fix, már csak a lánchajtás miatt is.

TBS-TEAM

Jó az a megoldás amit kigondoltál.
Hosszított anyát rakj középre azt nem tudják
hamar tönkretenni.
Tegyél fel fém acélvonalzót mindkét oldalra
a pontos és gyors állíthatósághoz.
József

jani300

Szerintem ha gépkezelő állítaná . akkor tengellyel a két oldalt összekötve ,excenteres ,vagy kúpkerekes álltás .
A csapágyazásnak pedig valami igen egyszerű egyenesbe vezetés .

afjybsise

Köszi! Igyekszem valami bolond biztos konstrukciót csinálni [#nyes]
Amúgy, amit látsz az alu profilon egy fotocellát, az a ti megoldásotok alapján fogalmazódott meg bennem. Még tavaly mutattál egy tekercselő gépet, amin volt egy dance controlos frekiváltó.
A mi gépünkben egy szövet konvejor viszi hátra a textilt, így mindig tud lenni egy kis lógása tekercselés közben. A fotocella pedig azt figyeli. Ha látja a rongyot hajt, ha nem, akkor megáll. A kapcsoló, meg a motor frekvenciaváltója közé van iktatva. Lehet potméterrel szabályozni a sebességet ugyanúgy. a kiinduló dudaátmérőhöz állítok egy értéket és azzal többé-kevésbé végig is tud menni egy tekercs, anélkül, hogy folyamatosan ki-be kapcsolgatna. Ez így filléres, meg egyszerűbb megoldásnak tűnt, mint egy másik frekvenciaváltót venni. Ha meg az kell, hogy folyamatosan hajtson, akkor csak beteszem elé a tükrét.

afjybsise

Jó az ötlet, de itt már minden méreten, minden a helyén, nincs is igazán helye annak, amit írsz. Egy UCT csapágyházzal meg lehetett volna oldani, de mint írtam nem akkora mértékű ez a dolog, hogy pár ezer forintnál többet költsek már rá.[#kacsint]

jani300

Rendben ,értem .
Az igazi kérdés , milyen gyakran kell állítani , mennyi a tervezett üzemidő .
Rám nehéz lenne fogni hogy bármit is túlkomplikálnék :)

TBS-TEAM

Amit mutattam Dance kontroll megoldást ott folyamatos az átméröhöz
illesztett feltekercselési sebesség, nem kell foglalkozni a sebességállítással.
(emberi tényező kiiktatva).

Megoldottad, és ha tudják kezelni akkor minden rendben.
József

afjybsise

Igen, emlékszem. Itt a mi esetünkben az is fontos, ha nem a legfontosabb szempont, hogy nem lehet feszesen feltekercselni ezeket a műszálas rongyokat, mert akkor megnyúlik, pláne melegen.  Ha túl gyors lenne a sebesség kikapcsol a hajtás. Nem feltétlenül a legelegánsabb módszer, de megbízhatóan működik, így egy pár kilométer tapasztalata után.
Tudják kezelni szerencsére, nem bonyolítottam túl.

remrendes

Volt szerencsem egy szamomra eddig ismeretlen anyaghoz, ez a Cemix Castone Plus. Ez a fajta muko mennyire lehet az alkalmas gepvaznak?