Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Robsy1

Készítesz egy olyan vezérlést, ami két nyomógombot kezel.
Az egyikkel záródik a satu, a másikkal nyit.
Ehhez egy DC motorhajtás a legolcsóbb megoldás, programozható nyomaték I/O modullal, és egy nyitási végálláspont szenzorral.
Ilyen egyszerű a feladat megoldása.

Tari Gábor

Köszi a hozzászólásokat. Egyenlőre elvetettem az ötletet, mert penumatikus párhuzamszorító sokkal kompaktabb, persze nem olcsó ebben méretben.
Satus megoldáshoz ilyen nyomatékhoz nagyon izmos és nagy hajtómű kéne, illetve tartanék attól, hogy az orsó mivel ugyanott fog sokszor elkezd kopni.

Azért köszönöm a segítséget mindenkinek.

frob

Sziasztok

Golyós orsót szeretnék 2-2.5m hosszan használni 20mm átmérőt 5mm menetemelkedéssel.
Nem alaptalanul úgy gondolom, félek megtámasztás nélkül hajtani, mert tuti beleng.

Milyen megoldást javasolnátok?
Lehetőség szerint maradnék a golyós orsónál.

Talán fogasléc, de ott a fogaskerék ráfeszítés miatt tartok a mechanika problémáktól.

Szíj hajtás kizártam, ilyen hosszban elég nagy gyorsulásokat kellene végezni, tuti nyúlna a szalag, esetleg át is ugrana... ( bár az átugrás már igen csak probléma lenne)

Szóval golyós orsó...
Plusz kocsi, ami pl maga után húz lánccal, dróttal hogy mindig legalább félúton meg legyen vezetve?

vagy valami rugós megoldás ahogy elhaladt a kocsi összefogja valami kettévágott műanyag cső rugós feszítéssel?

Hogy szokták ezt megoldani?
Előre is köszi!

vadember

Az ilyen hosszú orsónál az anyát szokás forgatni, hogy ne lengjen be az orsó.

sarktibsi

Szerintem ez fordulatszám függő is egy D20-as golyósorsot ilyen hosszban nem kéne gyorsan forgatni. (hamar beremeg)

TBS-TEAM

Ilyen hosszban a legtöbb gyártó fogaslécet használ, ráadásúl a legolcsóbb megoldás.
Ferde fogazású (HELICAL) még csendes is meg több mint 1 fog fog mindig teljes kottyanásmentes.

Golyos orsós megoldásnál az anyát kell forgatni.
Az orsó felénél egy levegős hengerrel egy müanyag lappal támasztják meg.
Két érzékelővel a munkahenger közelében.
Amikor odaér az anya az érzékelőhöz lemegy a munkahenger.

Régen rugós karos alátámasztással oldották meg és az anya nyomta le mikor odaért.
József

sarktibsi

Én akartam egyszer ilyet csinálni 3.000 MM D30x10-es golyósorsó a két végén csapágyazva , a közti rész két helyen megtámasztva pneumatikus nyíló-záró megtámasztás.

De túl sokba került volna , így nem valósult meg.

sarktibsi

Nem véletlenül kerül egy 3.200 MM-es rúd adagoló sok-sok millióba, szerencsére járok ilyen helyre nem egy egyszerű szerkezet. Csak egy pár adat D32-es köracél 3.000-es fordulatszám 3.000 mm hosszon. És alig van hangja.

remrendes

A linearis motorok elterjedeseig szijhajtast hasznaltak SMT gepeken, pl Siemens F es S szeria.

TBS-TEAM

Az egyik ügyfelünk Vizvágó gépén 3,2m 25mm golyosorsó van az X tengelyen. Fix az orsó és az anya forog.
Ott pneumatikus megtámasztás van két érzékelővel.
József

sarktibsi

Igen én is úgy terveztem , csak annak pneumatikus megtámasztásnak nagyon precíznek és erős strapabírónak kell lenni. Ez olyan mint az eszterga gépváz-ágyszerkezet , nagyon sokféle van belőle a piacon de a nagyon jó konstrukcióból kevés van.

TBS-TEAM

Bordásszíjjal pl: HTD5M méteres fektetett kivitelben nagy gyorsulásnál sem ugrik meg és nem is nyúlik. üvegszálas.
Egy kép a HTD5M minimális hajlitási átmérővel.

József

frob

Köszönöm az értékes információkat!
Összefoglalva, golyósorsót ilyen hosszan csak jó vastagot fogatunk azt is kitámasztva.

Forgatjuk inkább az anyát ( logikus miért nem jutott eszembe), bár itt a tömeg ami plusz hozzáadódik , motor és cuccai.
De mintha azt vettem volna ki az írásaitokból, hogy még ezt is érdemes megtámasztani

Fogasléc jó dolog, majd rákérdezek powerbelt nél ( vagy kit ajánlotok még) hogy van e ferdefogazású, bár attól tartok nem e nagy rezonanciát vihet át, mert akkora tömeget meg nem akarok ami azt esetleg meg tudná fogni.

Szíj, a fém vagy az üvegszálas a nyerőbb?
Beültetőket néztem, de omega hajtást nem láttam, ott is inkább teljesen körbevitt csak 1 oldalt hajtottakkal találkoztam.

Mozgatandó tömeg olyan 5-8kg, viszont tervek szerint ennek többszöröse is lehetne, mivel több fej is mozoghatna  szinkronban. Bár ha a omega hajtás vagy a golyós anya fogatásról beszélünk akkor megnőne a tömeg hirtelen plusz 1-2kg-al, igaz az csak 1x

Gyorsjárat ami igazán sokat számítana, a munka tempó nem vészes max 100mm/s, gyorsjárat amennyiben lehetséges a duplája minimum.
Bár most számolom, lehet nem is kevés az, még egy 3000rmp-s szervónak is majd a csúcsban van a gyorsjárat, ha jól számolom... tulajdonképen direkt hajtás kell, erőhatást is számolnom kell mekkora moci is kellene... huha :)

frob

Jól számoltam, hogy még dupla sebességnél is elég lehetne 5-10W os szervó?
Az az 100W os simán vihetné direkt hajtással?

remrendes

Igen, az Y motor ott a vazon van. Uvegszalas szijjal, pl ilyen. Egy ilyen gep max 2.5m/s sebesseget tud.