Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

guliver83

Épített már valaki hasonló gépet?
Néha sok a hulladék és érdemes lenne egy ilyen gépet építeni, de nem találok róla semmi infót.

TROMF22

Mivel régen csücsül ez az oldal, az Adok-Veszekből, hoztam egy ötletet.
[#8222@Pool] fórumtárs hirdetéséből való, remélem nem neheztel meg érte.
Kézi megmunkáló gép tartóoszlopa, egy kinyúló merőleges konzollal szokásos.
De hátul egy paralelogrammás-orsós autóemelővel mozgatható a kinyúló kar. Az orsó éppen kézre áll, könnyen elvégezhető a függőleges szerszámbeállítás.

KoLa

Csak a gitártest miatt: ezzel a Zsiguli emelővel szerintem csak emelni lehet érdemben, süllyeszteni macerás a mechanikai zsenialitás miatt!
Egy előre beállított magasság eléréséhez kitűnő, mert lehet tolni az előfeszített mechanikát, aztán ebben a síkban felsőmarórni! ha nem tévedek?!

TROMF22

Én úgy látom, hogy ez nem egy fúrás jellegű mozgást igénylő feladat, (nem előtolást produkál a mechanizmus).
Szinteket állít be, fel-le, majd a négyszöghüvely két oldalán lévő csavarokkal, a kívánt pozícióban rögzíti.
Erre kiváló és ötletes.

jani300

Most hogyan mondjam ?   :)
Az nem zsiguli emelő .
Az orosz ilyet nem követett el ,abban az időben legalábbis .
Az egy hamisítatlan nyugati típusú emelő , a dácsia persze ezt majmolta már akkor is .
No csak hogy a fiatalok is tudják :)
A többibe nem szólnék bele , érdekes ugyan , de ez nekem nagyon , hobbysta .
Most nem mindha nem kurvultam volna el én is az idők folyamán ,de ha lehet adjunk magunkra :)

jani300

Persze a zártszelvény váz az már emlékeztethet a zsiga emelő megoldására , de az a trapézemelő .........

jani300

Csak hogy fényezzem kicsit magam :)
Tegnap használtuk a gyerekkel a huzatópad egyik küszöbszorítóját ...
Több mint húsz kilós bivalyerős valami .tökéletes volt a suzuki alá kisbaknak ... :)
Ez van ,legalább nem potyára dolgoztam vele :)
Majdnem két éve olajozgattuk a trapéz gömbfejet ......
De nem is szakadt ki .... De kapott újat tegnap , most jó .
Nagyon nem jól nézett ki a doblemez a lengőkar csatlakozásánál sem , de mivel lent volt a lengőkar megnyugodtam hogy csak a festék pattogzott fel csúnyán ,meg hát úgy hozzáférhető , kicsit hegesztettem is rajta , legalább az jó lesz még egy darabig .
Menne még a meló ,de a kezem nem szereti már .

RJancsi

Sziasztok! Ötleteket kérek, hogyan lehetne viszonylag egyszerűen kb. 10-12 mm/perc folyamatos mozgást létrehozni.
Egy kb. 10 dekás szánt kellene állandó sebességgel mozgatni 80 mm hosszon irányváltás nélkül. Mivel kicsi a sebesség, tartok tőle, hogy egy léptetőmotoros mozgatás "döcögős" lenne még mikrolépéssel is.

Tari Gábor

Szia,

Szerintem megfelelő áttétellel, nem lesz gond. Legkisebb emelkedésű orsóban gondolkoznék, akkor már nem extrém kicsi a fordulat.

RJancsi

Egy finom menetnek már nagy lehet a súrlódása, ezért gondolkodtam M6-ban, mert az épp 1 mm emelkedésű, relatív könnyű számolni is vele.

Tari Gábor

Szerintem még a 2mm emelkedésű golyosorso is jó lehet. Az 5-6 forulat/perc. Nem tudom mennyire kell komolyan megépíteni... Milyen célra kell egyébként?

RJancsi

Meredek gondolat, de 78-as fordulatú gramofon lemezt szeretnék otthon készíteni. A Youtube tele van DIY ötletekkel, hagyományos (és feleslegessé vált) CD lemezekre "szoktak" zenét karcolni. A vágófej már összeállt, Rabb Feri volt olyan kedves és kisegített 9 mm-es lineárokkal amin a vágófej mozogni fog. Már csak a fej mozgatását kellene valahogy megoldani, ami a lemez szélétől egyenletes sebességgel mozog a központ felé. A léptetőmotor azért aggályos, mert kb. hangfrekvencián mozgatná a fejet ami behallatszik a felvételbe.

Tari Gábor

Legjobb lenne kihozni a lemez forgatòból a hajtást.

RJancsi

A Presto vágók egy része ilyen volt, csak attól tartok a mai lemezjátszók motorja nem bírná a terhelést. Lejátszáskor alig kell nyomtaék a lemez forgásban tartásához, de vágáskor a forgácsolási ellenállást meg a vágófej tömegét (mozgatását) már nem biztos, hogy elbírnák. A kényszerhajtású gépeken akkora motor volt, aminek nem okozott gondot. Ott a központi tengelyre tett csiga/kerék hajtott egy finommenetes orsót, kényszerkapcsolatba hozva a lemez forgatását a vágófej mozgatásával.
https://www.recordlatheparts.com/products/presto-75a-record-cutting-lathe

Szalai György

Ilyen fecskendő előtoló izé kéne neked. (Most persze nem találom, hogy mi a tudálékos neve.)
DC motor, forgásjeladóval, áttétellel, kis emelkedésű orsó, bronz anya, csupa kis finomság.