Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Csuhás

Hagyományos vagy cnc gépen is gond lehet a világítás. Nekem az E2N gépen gyakran pusztult a 24V-os izzó mert a trafó 24V helyett üresben 31V-ot adott le. Izzót egyre nehezebb beszerezni így először áttértem E27 foglalatú ledes lámpára, de ez egy greatz-ot és egy kondit igényelt mert a gagyi lámpa szűretlen tápra villogott, ami forgó gépen nem szerencsés. Sajnos normálisan méretezett ledes lámpa nincs, mindegyik túlhajtva és érdemi hűtés nélkül elég hamar megpusztul. Lehetne venni igazi ledes géplámpát de azok ára elég borzasztó. Most viszont lehet találtam megoldást. Igaz hogy ehhez is le kellett tekernem pár menetet a gép világítási trafójából. Ami előnyös, hűtéssel ellátott, erős fényű, masszív kivitelű lámpát lehet kapni elég olcsón. Tegnap felszereltem a régi lámpa gégecsövének a végére. Tapasztalat még nincs de jónak látszik. Erről van szó, itt van több hasonló, szóval válogatni is lehet: Lámpa

TROMF22

No ez éppen jókor jött!
Nemrég szereztem egy nagyon jó állapotú (rosszvasi?) retro géplámpát, ráadásul búrába épített kapcsolós, ami nekem fontos volt. Még nem döntöttem el milyen izzó kerüljön bele.
A 6000-6500 színhőmérséklet valami jéghideg fény.
Ez milyennek bizonyult a gyakorlatban?

TROMF22

Hoppá!
Nem néztem meg a méreteket. Ez elég nagy méretű, a régi búrába nem illeszthető, azt pedig megtartanám.

Csuhás

Gondolkodtam én is a régi búra megtartásán, de elvetettem mert lefogja a hűtő levegő áramlását. Egyébként a lámpa vízálló, az öntvény széle pont annyit takar hogy nem világít a szemedbe, a ledek előtt valami műanyag van oda ragasztok majd valami cserélhető plexi korongot. A hűtőborda olyan elrendezésű hogy van egy ürege ahova beilleszthető egy billenő kapcsoló csak kell egy furat a vezetéknek. Sajnos hideg fehér, ezzel nem sokat lehet kezdeni, bár ha volna sárga plexim az segíthetne ezen is.

TBS-TEAM

Ezekbe a lámpákba mi AR111 12V 4000K Ledet szoktunk beépíteni.
Egy gratz hiddal és egy DC-DC táppal ez mind belefér a burkolatba.
Van olyan ami már több mint 5 éve üzemel napi 2 mászakban és nagyon jó a visszajelzés róla.
József

PSoft

Itt vettem a Fórumon, [#1054@destroyer] fórumtársunk árulta ezeket a "csipeszes" lámpákat régebben.
Volt nála hideg és meleg fényű ledekkel szerelt is.
Masszív, 230V-os lámpatest fém fejjel, erős, gumibetétes csipesszel, gyakorlatilag bárhol megáll ahova csíptetem...
Forgatható/dönthető fej, optikával irányított fénnyel, szerintem ideális géplámpának(is).
Én ebből használok négy darabot.
A képeken, egy meleg fehér fényű példány.

TROMF22

Köszönöm a tippet. Elsősorban a fényforrás volt a dilemma.
Ez az AR111 jó lehet, de E27 foglalattal még nem találtam hazai forgalmazót.
AR111 + GU10(G53)/E27 átalakítóval meg már valószínűleg jól kilógna a búrából. Plusz, még drágább lenne.

TBS-TEAM

A foglalat kikerűl belőle az AR111 120 fokos szögben 3 ponton rögzítjűk a lámpa burkolatához.
József

Gyárfás Attila

Sziasztok
3-4mm es üveglap sarkaiba  ba kellene fúrnom 4-5mm es furatokat. Van esetleg rá tippetek a 2 közül melyik fúró a jobb erre a célra?
Köszi

Szalai György

A régi akváriumom alsó és hátsó üveglapjába a ball oldali képen lévőhöz hasonló szerszámmal, de kisebb és mélyebben beépített szemcsézetűvel fúrt lyukat a mester. Alacsony fordulattal, nedvesítve, állványos géppel.

Erre hasonlított inkább.

e4vvbfxw

Jobb oldali furóval, lassú fordulatszámon, amire gondolsz annál is lassabb, folyamatos hűtés mellett lehetőleg petróleummal.

A lyuk környékére készíts üvegező gittből vagy gyurmából gyürűt és nem fog elfolyni a hüttőfolyadék.

vadember

A gyémántos bevonatú a nyerő, ez kíméletesebb. A másik nagyon rizikós, mert amikor átszakad nagyon könnyen befeszül és már le is tört a sarok.

vadember

Gyúrmából kell köré egy kis magasítást. Ebbe kell olajat vagy vizet önteni, hogy folyamatos legyen a hűtés.

Csuhás

Ötletadónak, marógéphez gyorsfej

3wm3x3zz

Sziasztok  , van egy kinai  vizes  főorsom . vettem hozzá    kinai  cnc szivattyut is  de  sajnos  gyenge  . ki hogy oldotta meg  a  hűtöviz keringetését?  köszönöm a segitséget.