Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Lacibácsi

Köszi az ötletadást [#wave]

Karácsony Sándor

Ez egy super szerszámcserélő mechanika 3 percnél.https://www.youtube.com/watch?v=J4Vgh8q_T3o

svejk

Sok hasznos mozgástér elvész az X-ből, no meg a forgácstól sincs védve.

ywathzay

Az ötlet kiváló, a kivitelezés hagyott bőven kihívást.

Karácsony Sándor

Persze,ha már felteszek egy cserélős föorsót akkor a pozíció ellenőrzést is megoldom pl.az induktív szenzorral vagy nem a motor csapágyát terhelem stb.De 5 db csavarral meg tartóval megoldva hobbyügyes.(csak megvédtem kicsit magam  miért tetszett meg).

Motoros

kár hogy nem előbb szóltál, mert van jó pár darab új 24V-os izzóm.

D.Laci

Eztsem bonyolították túl:

Lpeti11

Üdv.
A HORN felfedete a spanyolviaszt gyalulást.

Karácsony Sándor

Tényleg visszalépésnek tűnik.De a forgácsvédelem a csúszkáló ablakokkal az jó!!

RJancsi

Én fordítva (a szerszám felé szűkülve) oldottam volna meg az ablakot. Mert így ami nekirepül forgács, hűtőfolyadék, az megül a két ablak találkozásánál. Ha fordítva lennének az ablakok akkor meg simán leesne/folyna mint tetőcserépen a víz.

zozo

Nyilván átgondolta ezt párszor a tervezője, akkor a csúszófelületek (horony?) lettek volna kívűl és telik meg szutyokkal.

7ribea2ss

Az Emko kis esztergám hossz szánja át lett alakítva. Korábban nem tudtam kottyanás mentesen beállítani. Vagy szorult vagy vagy kottyant. A megoldás a lineáris sín két kocsival. most kottyanás mentes és könnyen fut. Lehet, hogy a sínnek nem ez az ideális terhelése, fogja bírni.

ebalint

zozo

Ha a csúszó megvezetést most lazára hagytad, az a lineár kocsikat tartó 4-5mm-es lemez rugalmas annyira, hogy nagyobb előtoló erő esetén "lengeni" fog a keresztszán.
Ilyenkor van az, hogy az éles kés beleharap az anyagba, egy csattanással kiszakítva a forgácsot. (akár műanyag, réz stb. esetén) (Ez történik kisgépeknél laza késszán esetén is)

De ne így legyen :)

Miért nem lehetett beállítani a csúszó megvezetés ékléceit? Annyira kopott az ágy, hogy tokmánynál laza volt, szegnyereg felé megszorult?

7ribea2ss

Nagyon primitíven oldották meg egy lapos, talán acél lemez és öt csavarral lehetett beállítani.Semmi tükrös felület, a hogy kijött  marógépből.