Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

Szalai György

Körkésből sokféle méretű, élgeometriájú, (fogazású) felfogatású készül.
Meddig mennél el variálhatóság terén?
A számítógéppel vezérelt CNC-ig is?

Tetszenek az oldaladon bemutatott munkáid. Tűzikovácsolsz is?

szabad paraszt

Valamiért én is azt gyanítom, hogy nem okozna gondot 1mm-es fogas, de az is igaz, hogy a bacsinak a mikronos vilag a specialitasa. Főképpen azért vagyok kíváncsi, mert érdekel :) a másik meg, hogy hobby műhelyben jó projekt lenne leutánozni és valamilyen szinten hozni a pontosságát. Akár többször is nekiállni, ha elsőre nem sikerül.

mdani2

Engem is érdekel a precizitás, de már látom, hogy azért a hagyományos esztergának meg vannak a korlátai. Egy k6 csapágytűrést megesztergálni már nem is olyan egyszerű, pláne, ha mind a két oldalra kellene és még a tengelyt is át kell fordítani stb. Nem hiába találták ki a palástköszörűt. Szóval nem mondom, hogy nem lehet megcsinálni, mert néha nekem is sikerülni szokott, de ha már ennyire feszegetni szeretné az ember a határokat, akkor kell a DRO vagy mérőórával mérni a szán elmozdulást és nem árt, ha a gép sincs agyon kopva. (csak halkan jegyzem meg, hogy csiszoló papír használat nem az esztergára való)
 Létezik olyan eszterga, amivel lehet pontosabban dolgozni, hogy ne kelljen köszörülni, pl EKM-200 vagy a Hardinge, de ügye ezek ritkán fellelhető gépek.
 Ha egyszer odajut a dolog, hogy ilyet építenék, akkor én szerintem a Stefan féle megoldást választanám. Egyrészt az részletesen be van mutatva és egyszerűbbnek tűnik, mint 200mm átmérőjű edzett, köszörült és leppelt tárcsákkal bajlódni.

István83

Azért a pontosságra kiváncsi lennék ezzel a technikával,hányszor megy alá szennyeződés a mágnes meg a munkadarab közé.

Motoros

Jó. Próbáld ki aztán rájössz miért nem jó.

ywathzay

Miért nem jó? Rugózik?

Csuhás

Könnyű, nincs "húzása"

remrendes

Nekem olyan van, ami valamilyen keményegbb gumi, viszont belül sörétek vannak.

Motoros

Igen, mert a csavarok már teljesen meg vannak húzva. Nullázás után a csavar meghúzása elvinné megint a tokmányt.
Azért a módszernek vannak korlátai, de finom munkáknál nekem bejött. Biztos egy kis 80-as tokmánynál nem javasolt, bár ki tudja.

Kicsa

Sziasztok,
találkozott már valaki közületek ilyen jelenséggel? Ez egy új,Oriental Motor gyártmányú kefenélküli motor egy 1:60as hajtóművel. A motor önmagában forgatva szinte néma,de a hajtóművel felszerelkezve kattogó hangja van,ami a terhelés növekedésével erősödik. Elvileg van benne gyári zsír,de ilyen hangja van. Öntöttem bele egy kis olajat,de ugyan ez a jelenség. Valahogy tudnék ezen halkítani?
Fontos lenne moderálni a hangját mert ez így elég zavaró. (Nem ipari környezetben dolgozna hanem lakásban.)

Köszönöm szépen!

PSoft

Ügyes szerkezet...

onagy

Weldmac TX-55 talán. Van egy a közelemben, láttam vágni, ravasz kis jószág.
O.

RJancsi

Mi "tapasztja" a meghajtó görgőt a sablonhoz? Mágnes? A videón elég vékonynak tűnt a sablon ahhoz, hogy egy mágnes kellő erővel tudja az egész kart nekiszorítani.

RJancsi

Utána néztem, tényleg mágnes. És ami külön tetszik, egy "mezei" 555-ös IC a legbonyolultabb elektronika benne. :)

https://d347awuzx0kdse.cloudfront.net/wcnetsuite/product-download/129.3_i.pdf?v=4a10f3b329ad616cc3399eb0a4c659fdd33f5e76

uph5fcryd

Kedves tapasztalt fórum társak. Egy viszonylag nagy méretű vas lapot kellene kifurkálnom, hogy egy maróasztal rögzítő elemeinek csináljak 8mm-es furatokat (a különböző méretű munkadarabok rögzítéséhez). Itt a fórumon láttam egy megoldást miszerint egy négyzethálós elrendezésben, mondjuk egy 10x10-es hálóhoz fúrtak 11x11 azaz 121 lyukat. Azon gondolkodtam, hogy meg lehet-e oldani kevesebből?(vonaton utazgatva rengeteg gondolkodni való idő van) Ha 1, 2, 3, 4, 1, egység távolságokat veszek fel akkor abból 1-től 11-ig minden egészszámú távolság "kirakható". Ha ezt X,Y irányba megcsinálom abból meg kirajzolható az összes lehetséges egészszám oldalú téglalap(1-től 11-ig adott egészszámú oldalhosszúságokkal) és csak 36 lyukat kell fúrni.Persze nem tudom akárhova helyezni a munkadarabot, de az talán nem okoz problémát. Szerintetek ez hülyeség ? Vagy volna valami amit nem látok és nem működne jól a dolog?
Mellékeltem néhány képet, talán érthetőbbé teszi a kérdést.
Előre is köszönöm, ha segít valaki...