Hírek:

Tudnivalók a migrációval kapcsolatban:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a tag neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott tag a régi fórumon nyilatkozik hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
Ha a régi fórumon létező azonosító regisztrációja itt nem kerül jóváhagyásra, annak lehet oka ha a régi fórumon a nyilatkozat nem került elfogadásra. Ilyenkor nem kell újra regisztrálni, a nyilatkozat elfogadása után a regisztráció jóvá lesz hagyva.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

remrendes

Gondolnam nem a sebesseghez, hanem a gyorsulashoz kell a nagyobb teljesitmeny.

TBS-TEAM

Mivel nagyon kicsi a tömeg a leggazdaságosabb a fektetett bordásszíj hajtás.
HTD5M 12mm széles (megengedett terhelés 700N.)bőven elegendő ~5700.-Ft/m. Üvegszál az olcsóbb és nem érzékeny a hőmérséklet változásra.
Nem érzékeny a környezeti szennyeződésekre.
Szinte karbantartásmentes.
Egyszerű rögzítés a végeken.
30m/s is lazán elérhető.

Fogasléces hajtás:
Helical fogasléc.
~11000.-Ft/m.
Az 1,5 Modullal 200Kg mozgatása akár 35m/s is alkalmas.

Golyosorsó:
2-3m hosszban mindig áll az orsó és mindig az anyát forgatják.
Drága és az orsó/anya védelmet is meg kell oldani.
20-as ~16000.-Ft/m-től.

József

TBS-TEAM

Mivel nagyon kicsi a tömeg a leggazdaságosabb a fektetett bordásszíj hajtás.
HTD5M 12mm széles (megengedett terhelés 700N.)bőven elegendő ~5700.-Ft/m. Üvegszál az olcsóbb és nem érzékeny a hőmérséklet változásra.
Nem érzékeny a környezeti szennyeződésekre.
Szinte karbantartásmentes.
Egyszerű rögzítés a végeken.
3,0m/s is lazán elérhető.

Fogasléces hajtás:
Helical fogasléc.
~11000.-Ft/m.
Az 1,5 Modullal 200Kg mozgatása akár 3,5m/s is alkalmas.

Golyosorsó:
2-3m hosszban mindig áll az orsó és mindig az anyát forgatják.
Drága és az orsó/anya védelmet is meg kell oldani.
20-as ~16000.-Ft/m-től.

József

g0jc0w8zy

A Datron ML gépeken az 1500 mm-es hosszhoz úgy van megoldva, hogy a főorsótól jobbra és balra van 1-1 lineáris kocsi, amin van 1-1 golyósorsó támasz. A 2 elem össze van kötve egy rúddal (kb. 1 méter) így az egész egységet ide oda tologatja a főorsó. Így a támaszték nélküli szakasz le van csökkentve.

22m/perc gyorsjáratot tud, szóval direkt hajtással 2200 RPM fordulat.

g0jc0w8zy

Az orsó méretét nem tudom, de az M8 típusban 16/10-es Rexroth orsó van és ez ránézésre ugyan az a méret.

Amúgy forgó orsó esetén sokat számít a végcsapágyazás típusa.
2 oldali előfeszített csapágyazással növelhető a maximális fordulatszám.
Nézd meg pl. a Rexroth adatlapját, ott különböző csapágyazásokra és orsó típusokra lebontva jól látni a maximális elérhető fordulatszámot.

Amit még figyelembe kell venni, hogy a hosszú orsó lesz a rendszer merevség ("rigidity") szempontjából a szűk keresztmetszet. Ez 2 oldali feszített csapágyazással javítható. Bár fogasszíj vagy fogasléc hajtáshoz képest valószínűleg az eredmény még mindig jobb a hosszú orsóval.

zwnavt8rw

sorba veszek mindenkit :)

remrendes, a számítás , elfelejtetem írni hogy 200mm/s^2 re számoltam a sebességet.
és köszi a szíjjat!

TBS, elfelejtettem a legkézenfekvőbb boltot megnézni a neten, ahol még normális is a banda és segítőkész!
Keresni foglak benneteket!
Gondolom a szíj is kapható nálatok és hozzá kerék is, bár a 12mm kevésnek tartom ettől függetlenül. A táblázatban szereplő dolgok már már hihetetlennek tűnnek :)
Így hogy nálatok is kapható még a fogasléc is érdekes, pl annak a feszítésére valami jó megoldás?
Golyósorsó, igaz 35 körüli átmérővel de láttam már gépet nem megtámasztott módival is.

isvan3
állati jó megoldást mutattál, köszönöm szépen

Szóval mindenkinek köszi megint sok sok jó dolgot adtatok!

remrendes

Vetesi75

Plazmavágón találkoztam 16x16 orsóval kb. 2500 hosszban. Ott a lineáron redőnygutnival összekötött támasztókat vonszolt kettőt vagy hármat. Léptetőmotoros gép volt és nem ez a része mutatkozott a gyenge pontjának.

zwnavt8rw

Nézegettem a fogasléceket, ezeken egyiken sincs felfogató furat?
Hogy szokták ezeket rögzíteni?

ab

Csavarozás + illesztőszeg páros (én belső menettel szeretem). Egyéni igények szerint az elosztás.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

TBS-TEAM

Egyedileg kell elkészíteni, szokásos távolság 60mm-100mm.
József

zwnavt8rw

Hát ez így kevésbé barátságos, mennyi esélyem van hogy két furat is egy magasságba kerül :D kb semmi ...
Szóval ez nem nyert. :(

PSoft

Ne ám mááá...ne tudjál nyolc-tíz lyukat egy vonalba kifúrni! [#vigyor2]

TBS-TEAM

Egy egyszerű sablonnal is megoldható a fúrási távolság.
A fogasléc fogaskerék kapcsolat meg rugós előfeszítéssel egyszerüen megoldható.
József

ab

Mi jelentősége van, ha nincs vonalban? A fogasléc párhuzamos legyen a lineáris megvezetéssel. Egyébként meg előfúrod a fogaslécet kis átmérőjű fúróval. Felfogatod a helyére, kiórázod, átjelölöd, menetet fúrsz. A fogaslécen meg elkészíted a csavarfej süllyesztést. Sorjázod, felfogatod már a csavarokkal. Kiórázod, majd minimum kettő darab illesztőszeggel véglegesíted.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.