Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

frob

Hát, lehet hogy sikerül, de azért köze sincs hozzá hogy gyári legyen... nekem nagyon furcsa hogy nincs rajta lyuk..
Nem is értem, miért nincs, hogy rögzítik másképp, szorítóval? Attól még lehetne lyuk a szorítót nem zavarja de engem a lyuk hiánya igen...
Na ha véletlen e mellett döntök, keresek inkább cnc-st aki kifúrja pontosan... vagy maróst, legalább 1 vonalba legyen..

De legalább a végei passzolnak a következő darabhoz, vagy azt is a felhasználónak kell összecsiszolni?

TBS-TEAM

Hegesztéssel is szokták rögzíteni.
A végek kialakítása olyan, hogy nem szakad meg a fogasléc fogak folytonossága.
József

PSoft

IdézAttól még lehetne lyuk a szorítót nem zavarja de engem a lyuk hiánya igen...

Ha ennyire zavar a lyuk hiánya, akkor vegyél tolókapu fogaslécet. [#kacsint]
Ha esetleg elb@sznád a felfúrást, azon még a lyukak is nyújtottak. :)

Tolókapu fogasléc.

ab

Sokkal jobb tud lenni adott esetben, ha nem egységes furatkiosztású rögzítésre van szükséged.
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

frob

értem az iróniát... de azért na..

gaben

Nem szereted a kihívásokat Robi? [#vigyor]

frob

hát azért egy kapumozgató fogasléccel csináljon cnc-t akinek...

Egyébként ennyi erővel ne legyen lyuk a lineáris síneken se, mert hát majd kif
kifúrja mindenki ott ahol akarja, nem?
Mert itt mindenki baromi pontosan tud fúrni :)

Na jó nem szívózok, ez van, valahogy megoldom.

Még egyszer köszi mindenkinek az infókat, mind hasznos volt!

Vetesi75

Első CNC-met egy pisztolyfúrógéppel és kéziszerszámokkal alkottam. (Épül a gépem #100 #101)
Ez a kapumozgató fogasléc lézervágott?

TBS-TEAM

Régebben préselt lemezből volt, mostanában már műanyag egyre
több gyártónál.
Könyebb csendesebb olcsóbb előállítani.
József

gaben

Azzal én sem bohóckodnék az tuti.
Persze kisebb darabokkal nem lenne probléma a furatokat megoldani, de 2000mm hosszúságú fogasléc nem mindenhol fér el pl. egy asztali fúrógép alatt.

ab

"Egyébként ennyi erővel ne legyen lyuk a lineáris síneken se,..."

52-64HRC a lineáris sinek keménysége amiket eddig mértem. Nem kivitelezhetetlen, de van akinek a fogas........
Tervezéstől a kivitelezésig. Alkatrész-, gépgyártás, automatizálás.

svejk

Az mitől lenne jobb ha lennének rajta furatok és adott esetben pont nem jó helyre esnének?
Nagyobb lenne a bosszúság.

A felfogató furatok még a lineáris síneknél sem alkalmasak tájolásra, csak rögzítésre.

A kapható fogaslécek könnyen fúrhatóak, csavarfejnek sűllyeszthetőek. Oda fúrod ahova kell, így van ez jól.
A végén a beállítás után pedig pár dörzsárazot furattal és illesztőszegekkel kell a pozíciót tartani.

frob

Meghajlok nagyságotok előtt!

De ettől még bosszant hogy nincs rajta, főleg hogy látom van ahol kapható, csak nem itthon..

TBS-TEAM

Ha a fogasléc és a fogaskerék kapcsolatot rugós feszítésűre tervezed még a 5mm fogasléc hullámosság sem számítana.
Helical lécben gondolkozol az 1,5Modulos 17x17mm. kisebb nem nagyon érhető el HU-ban.
Elég nehéz el..ni egy ilyen nagy vasat. [#eplus2]
Azt írtad ~10kg amit mozgatni kell.
Elég 300mm-ént rögzíteni a lécet.
Egy kicsit nagyon túl sok lesz.
Nem írtad mire is lenne használva ez a gép?

József

frob

Cél gép lesz ennyi a szerelék ami húzni vonni kell...
a mozgatás cnc rendszerű, ezért sem akarom feltalálni ama viaszt...

A 1.5 modult ajánlod, mi az oka?
Mivel fogasléccel nem volt még dolgom ezért még kérdezek, a kis modul nem kopik jobban mint a nagy?
100-200W környékén mekkora fogaskerék amit illik beletenni, mi az amit általánosan használtok hozzá? Amit nézegettem moci 14mm a tengely átmérője, és 5mm széles a retesz.
Van olyan fogaskerék ami illeszkedik rá és nem kell megmunkálni, netán anynira pontos, hogy melegítve ráhúzom kihűl akkor utána az már ott marad?

Látom hogy most a méteres lécet a bolt úgy mutatja hogy nincs, mikorra várható?

És köszi a képeket, jól látom hogy alul a forgásponton csak csavar van, azt gondoltam min csapágy vagy bronzpersely, csavart mennyire kell meghúzni, vagy van annyira erős a rugó hogy elég feszesre lehet húzni akkor is el tud mozdulni?