Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

TBS-TEAM

szuper örűlök.[#vigyor]
József

Szalai György

A szabadalom csak annyit említ, hogy a statikus és a dinamikus szíj fogazatának összekapcsolhatónak kell lennie. Konkrét fogprofil típusra nem tér ki.

(Egy konkrét ServoBelt™ Actuátor típus adatlapján a kétirányú megismételhetőségre ± 25 - ± 125 µm-t ad meg, a lassítási profil függvényében. Ezt encoder visszacsatolással és hőmérsékleti skála korrekcióval érik el.)

A fogprofil minden rajzon és fotón kifejezetten trapéz, vagyis T-nek látható, és az is kiderült valahol, hogy a szíjat előfeszítik.
Gondolom muszáj a legalacsonyabb profilt használni, hogy a kerekek és az egész konstrukció alacsony lehessen.
Szerintem 25T2,5 Poliuretán.

svejk

T-vel anno Debrecenben volt bemutató Celophant jóvoltából. Akkor elsőre meggyőző volt de később amikor fontolgattam egy ilyen elkészítését kétségeim támadtak.

TBS-TEAM

Szép ez a szabadalom, ha belegondolunk az alaktrészek legyártásába, összeállításána, nagyon drága mulatság jön ki belőle. Nem életszerű. A dupla szíj használattal már el is vesztette a relatív alacson árfekvést.
József

Tari Gábor

Itt a megoldás, amit prototípus szinten elkészítettem, az egyik debreceni talin talán 2015 ben ottvolt. A két lemez között van egy végtelenített szíj. Így egy fogasléc, és egy rövid szív kell. A fogasléc tetszőlegesen lehet a negatívja bármilyen szíjnek.
Szíjnyúlás így ki van küszöbölve, de azért fogasszíjról lévén szó, tized mm nagyságrendű pontosság várható tőle. Nagy lökethosszoknál van létjogosultsága.
Ezt arra készítettem, hogy le tudjam mérni a pozícionálási hibát, el is van látva egy lineáris útmérővel, és egy forgó jeladóval. A két lemez között, többféle szíjelrendezés is megoldható, ennél egyszerűbbre is meg lehet építeni.

mex

Inkább a hajtott szíjhurka szaladgál a fixen rögzített fölött.[#vigyor2]

Tari Gábor

Igen, bár más elrendezessel. 3 fajtát is kipróbáltam. Egy duplafogazasut, meg még sima fogazasubol 2 felét. Az volt a cél, jött minél több fog kapcsolódjon egyszerre. A lefektetett szíj helyett viszont sokkal jobb megoldás a mugyantabol öntött fogaslec.
Nagy méretű portálszerű mechanikaknal szerintem a legjobb megoldás, és olcsón kivitelezhető.

svejk

A "fogasléc" öntésről nincs véletlen fotósorozatod?

vjanos

Itt HTD 5M profillal csinált az ember egy ilyen hajtást.

wzc80zbf7

Sziasztok. Lenne egy apróbb problémám. Van egy 100W-os CO2 lézer gépem, aminek a levegő assistjét szeretném fejleszteni. A problémám hogy egy másik helységben van a kompresszor amit rá kellene kötnöm. A kérdésem az lenne hogy mivel érdemes elvinni a levegőt a gépig? 6x4-es Polyamid (színes) csővel meg lehet oldani? Fixen áthúznám a padláson. Kb 15m lenne a kompresszor és a végpont között. Vagy inkább a szövet erősített tömlő lenne a jobb? Merev csövezéssel nem szeretném csinálni. Esetleg valaki tud rá okosat mondani?

https://albaszerszam.hu/18-levegotomlok

Csuhás

Sima kék 6-os pneumatika csővel szerintem jó lesz.

Tari Gábor

Arra mindenképpen figyelj, hogyha egy hidegebb helyen viszed a csövet, akkor páralecsapodas miatt vizes lehet a levegő.

wzc80zbf7

A gép előtt közvetlenül van egy vízleválasztó és szűrő rendszer. Csak addig kellene elvinnem valamivel hogy ne kelljen a kompresszort húzgálni. (Na meg a hangját se akarom hallani ha nem muszáj).

robroy007

az még csak hagyján, hogy vizes de a padláson meg is fagyhat benne a víz!!!!