Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Mechanikai ötletek

Indította gaben, 2024 április 09, 15:37

Előző téma - Következő téma

remrendes

Csak? Én jólva többre számoltam. Akkor egy PLF hajtómű elég, nem kell PLG. Köszi!

Tari Gábor

Ez számítás alapján van, vagy tapasztalat alapján?
Szerintem nagyban függ attól, hogy mi az elvárt pozícionálási pontosság. Ha nem lényeges, akkor nem érdemes nagyon megfeszíteni, kb annyira, hogy ne legyen belengés és ne ugorhasson át, mert a nyomatégigényt nagyban növeli a feszes szíj. Ha a lehető legjobb pontosságot akarod kihozni, akkor  viszont annyira megkell, amennyire a rendszer leggyengébb eleme engedi, (beleértve a szíj erőhordozó szálakat) Azert az sem mindegy milyen szíjról beszélünk.
A melléklet grafikonon mutat összefüggéeket, persze ez így nem teljes, de ha valaki jobban bele akar mélyedni tudok küldeni szakirodalmat erről.
György: Ne a válaszod kijavításának vedd a leírtakat, lehet hogy teljesen jó a 30-50 N csak arra akartam rávilágítani, hogy kicsit összetetebb a dolog.

zozo

Nálunk a 20 mm-es 5-ös osztású szíj 100 N feszítés körül fut rezgés mentesen, persze ez az egyenes ág hosszától is függ. Van egy frekvencia mérőnk, amivel a szíjat megpengetve mérjük a rezgését, ez 42-45 Hz között szokott mutatni.
Erre állitjuk a többi azonos hajtást is. A szíj tipus adatok és az egyenes ág hosszának ismeretében táblázat mutatja az ehhez tartozó feszítő erőt.

remrendes

Az belefér, 240N-t bír a hajtómű radiális irányban. Mekkora hossznál van ez?

Szalai György

Először azt akartam írni, hogy 30-50 N +- 30-50 N.
De azután letettem a vicceskedésről, és kerestem hozzá varit (wizard) a neten.
Rögtön kiderült, hogy milyen adatok hiányoznak a korrekt válaszhoz.
De egy ekkora méretű szíjat vagy felfektetnek, vagy rezegni fog, ha széttépem is.
Hobbyra használva annyi feszítés kell neki, hogy át ne ugorjon. Ahhoz elég a három öt kiló.
Szerintem.
Pontos számításhoz meg kéne sok pontos adat, ami nincs és hobbyban nem is lesz.

zozo

A szíj teljes hossza csak kb. 1800 mm, a legnagyobb szabad egyenes ág 700 mm körül van. Nem aktuátor, gép hajtás, egyenletes terhelés mellett.

vjanos

Facebookon jött szembe: Varrógépből faeszterga.

Nem tudom mennyire használható, de mint mechanikai ötlet, nekem nagyon tetszik!

PSoft

Velem meg, ez jött szembe a minap: Varrógépből traktor...

Nem tudom mennyire használható, [#nyes] de mint mechanikai ötlet, nekem nagyon tetszik!

ebalint

Ne kérem...

Újabb esély a varrógépeimnek.  (?)

[#conf]

PSoft

Tari Gábor

Sziasztok,

Szerintetek láncfeszítőt, olyat amin folyamatosn csúszik a lánc milyen anyagból érdemes csinálni? A gyáriak polietilénből vannak, de pl POM, vagy teflon jó lehet?
Nem cnc, sima hajtás.

Köszi

Rabb Ferenc

A teflon talán túl lágy lenne erre az alkalmazásra. A POM-nak is nagyon jók a siklási tulajdonságai és mechanikailag jóval stabilabb.

Szalai György

Siklásjavítóval adalékolt poliamid 6
Docamid 6gol néven keresd.

Tari Gábor

Végül találtam polietilént, abból csináltam. Érdekes, mert egy nagyon lágy anyag, persze ettől még leet jó a kopásállósága.

Lpeti11